1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Kuduz aşısını geliştiren mikrobiyolog ve kimyager kimdir?

Kuduz aşısını geliştiren mikrobiyolog ve kimyager kimdir?

featured
service

“Kim Milyoner Olmak İster?” adlı yarışmada, “Kuduz aşısını geliştiren ve 1885’te aşıyı ilk kez uygulayan mikrobiyolog ve kimyager kimdir?” sorusu soruldu. Şıklar ise şu şekilde;

a: Marie Curie
b: Louis Pasteur
c: Alexander Fleming
d: Gregor Mendel

Tarihin önemli bilimsel başarılarından biri, kuduz hastalığına karşı geliştirilen aşının bulunmasıdır. Bu aşı, hem mikrobiyoloji hem de tıp dünyasında büyük bir devrim yaratmıştır.

Kuduz, Lyssavirus adı verilen bir virüsün neden olduğu ölümcül bir hastalıktır. Enfekte hayvanların ısırması yoluyla bulaşır ve tedavi edilmezse merkezi sinir sistemini etkileyerek ölüme yol açar. 19. yüzyılda kuduz, hayvanlar ve insanlar arasında yaygın bir hastalıktı, ancak bu hastalığa karşı herhangi bir tedavi bulunmamaktaydı.

Kuduz Aşısının Geliştirilmesi

Pasteur, kuduz virüsünün köpeklere nasıl bulaştığını inceleyerek bu virüsü laboratuvar ortamında zayıflatmayı başardı. Virüsü, enfekte hayvanların sinir dokularını kurutarak zayıflattı ve bu şekilde vücudun bağışıklık sistemini harekete geçirebilecek bir aşı geliştirdi. Bu yöntem, daha sonraki aşılama tekniklerinin temelini oluşturdu.

Louis Pasteur ve Kuduz Aşısı

Louis Pasteur (1822–1895), Fransız bir kimyager ve mikrobiyolog olarak tıp ve biyolojiye birçok katkıda bulunmuş, özellikle aşılama ve mikroorganizmaların hastalıklarla ilişkisi konularında çığır açmıştır. Pasteur, kuduz aşısını geliştiren ve bu aşıyı ilk kez uygulayan bilim insanıdır.

İlk Aşının Uygulanması

Pasteur, kuduz aşısını ilk kez 1885 yılında 9 yaşındaki Joseph Meister isimli bir çocuğa uyguladı. Çocuk, kuduz bir köpek tarafından ısırılmıştı ve hastalığın ölümcül etkilerinden kurtulması için bir çare arıyordu. Pasteur, teorik bilgisine dayanarak aşıyı uygulamaya karar verdi. Aşı uygulandıktan sonra Joseph kuduz hastalığına yakalanmadı ve bu, aşının etkinliğinin ilk kanıtı oldu.

Diğer Şıklara Kısa Bir Bakış

  • a: Marie Curie: Radyoaktivite üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır, ancak kuduz veya aşılarla ilgili bir çalışması yoktur.
  • c: Alexander Fleming: Penisilini keşfederek antibiyotik çağını başlatmıştır, ancak aşılama konusunda bir katkısı bulunmamaktadır.
  • d: Gregor Mendel: Genetik biliminin kurucusu olarak kabul edilir, ancak mikroorganizmalar veya aşılama ile ilgili bir çalışması yoktur.
Kuduz aşısını geliştiren mikrobiyolog ve kimyager kimdir?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.