Konut sorunu büyüyor

featured
service

Ak­yurt’ta konut so­ru­nu her geçen gün art­ma­ya devam edi­yor. Yeni konut üre­ti­mi ne­re­dey­se durma nok­ta­sı­na ge­lir­ken hem daire fi­yat­la­rı hem de ki­ra­lar büyük artış gös­ter­di.

Kent Emlak sa­hi­bi Akın De­mir­ci mü­te­ah­hit­le­rin konut üre­tecek arsa bu­la­ma­dı­ğı­nı be­lir­te­rek, Yıl­dı­rım Ma­hal­le­si ve Be­ya­zıt Ma­hal­le­si’nde devam eden imar re­viz­yon ça­lış­ma­la­rı­nın bir an önce ta­mam­lan­ma­sı ge­rek­ti­ği­ne dik­kat çekti.

İMARLI AR­SA­LAR RUH­SA­TA KA­PA­LI
Ak­yurt’ta konut üre­ti­min­de ya­şa­nan en büyük so­ru­nun imar­lı ar­sa­la­rın ruh­sa­ta ka­pa­lı ol­ma­sın­dan kay­nak­lan­dı­ğı­nı dile ge­ti­ren Kent Emlak Sa­hi­bi Akın De­mir­ci, Ak­yurt Be­le­di­ye­si’nin 6 yılı aşkın sü­re­dir ça­lış­ma­la­rı­nı ta­mam­la­ya­ma­dı­ğı­nı dile ge­tir­di. ‘Mü­te­ah­hit­ler arsa bu­la­mı­yor’ diyen De­mir­ci, “Be­ya­zıt Ma­hal­le­sin­de devam eden kent­sel dö­nü­şüm bir türlü so­nuç­lan­ma­dı. Diğer ta­raf­tan Yıl­dı­rım Ma­hal­le­si’nde de imar re­viz­yon ça­lış­ma­la­rı 6 yılı aşkın sü­re­dir devam edi­yor. Bo­zul­ma­mış ada­lar­da hem mal sa­hi­bi hem de mü­te­ah­hit an­laş­ma­sı­na rağ­men Ak­yurt Be­le­di­ye­si ruh­sat ver­mi­yor. Böyle olun­ca da yeni in­şa­at üre­ti­lecek alan­la­rı bul­mak­ta zor­la­nı­yo­ruz. Bu da fi­yat­la­rın art­ma­sı­na neden olu­yor. Mü­te­ah­hi­ti bu­lu­yo­ruz, ar­sa­yı bu­lu­yo­ruz ancak be­le­di­ye­den ruh­sat izni ala­mı­yo­ruz” diye ko­nuş­tu.

KİRALIK DAİRE YOK
Yeni konut in­şa­at­la­rı­na baş­la­na­ma­dı­ğı için konut sı­kın­tı­sı­nın her geçen gün art­tı­ğı­nı kay­de­den De­mir­ci, “Konut ya­pıl­ma­dı­ğı için ki­ra­lar aşırı yük­sel­di. Ev sa­hip­le­ri ki­ra­cı­la­rı çı­kar­mak için uğ­ra­şı­yor. En az iki kişi her gün ki­ra­lık daire so­ru­yor ve ‘yok’ ce­va­bı­nı ve­ri­yo­ruz. Eği­tim-öğ­re­tim se­zo­nu açıl­mak üzere, Ak­yurt’a ta­yi­ni çıkan öğ­ret­men­le­ri­miz­de ev bu­la­mı­yor” di­ye­rek ya­şa­nan so­run­la­ra dik­kat çekti. Ak­yurt’taki kira fi­yat­la­rı­nın ise bin 500 TL ile 3 bin TL ara­sın­da de­ğiş­ti­ği­ni dile ge­tir­di.

Konut sorunu büyüyor 1

RAYİÇ BE­DEL­LERİ DÜŞÜK GÖS­TERİLİYOR
Bir diğer so­ru­nun­da rayiç be­del­le­ri­nin düşük gös­te­ril­me­sin­den kay­nak­lan­dı­ğı­nı söy­le­yen De­mir­ci, “Daire üre­ti­mi artsa re­ka­bet ar­ta­cak bu da do­la­yı­sıy­la fi­yat­la­rı dü­şü­recek. Bun­dan 5-6 yıl önce mü­te­ah­hit­ler bize da­ire­mi sat diye ge­lir­ler­di, şim­di­de daire yok diye ka­fa­la­rı­na göre fiyat ar­tı­rı­yor­lar. Acil bir şe­kil­de arsa so­ru­nu­nun çö­zü­me ka­vuş­ma­sı, imar­lı ar­sa­la­rın ruh­sa­ta açıl­ma­sı ge­re­ki­yor. Ay­rı­ca mü­te­ah­hit­ler rayiç be­del­le­ri­ni düşük gös­te­ri­yor. 200 bin lira rayiç gös­te­ri­len da­ire­le­re 1 mil­yon TL para is­te­ni­li­yor. Do­la­yı­sıy­la bu ra­kam­lar­da da kredi ile il­gi­li so­run­lar ya­şa­nı­yor. Ra­yiç­le il­gi­li bir de­ne­tim me­ka­niz­ma­sı­nın iş­le­me­si ge­re­ki­yor, bu­ra­da yine ev almak is­te­yen va­tan­daş­lar mağ­du­ri­yet ya­şı­yor. Dev­le­tin sağ­la­dı­ğı düşük kredi ola­nak­la­rın­dan fay­da­la­na­mı­yor­lar” diye ko­nuş­tu.

AK­YURT’TAKİ DAİRE FİYAT­LA­RI
Konut kıt­lı­ğı­nın ya­şan­dı­ğı Ak­yurt’ta, bahçe kat­la­rı eski ya­pı­lar­da 450 bin TL’den baş­lı­yor. 10 yıl­lık ko­nut­lar­da kat­ta­ki daire fi­yat­la­rı 700 bin TL’den alıcı bu­lur­ken, yeni da­ire­ler­de ise 800 bin TL ile ile 1 mil­yon 200 bin TL ara­sın­da fi­yat­lar de­ği­şim gös­te­ri­yor.

Konut sorunu büyüyor