Kocaeli İzmit’te çekirdekten fincana sergi

featured
service

Kocaeli’de İzmit Belediyesi, 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi günü etkinlikleri kapsamında ‘Çekirdekten Fincana Türk Kahvesi Sergisi’ni İzmitlilerle buluşturdu.

KOCAELİ (İGFA) – İzmit Belediyesi 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü’nde İzmitli kahve severleri Türk Kahvesi Festivali’nde bir araya getirdi. Festivalde gerçekleşen söyleşi ve atölyelerle Türk kahvesini A’dan Z’ye dinleyen vatandaşlar bugün ‘Çekirdekten Fincana Türk Kahvesi Sergisi’ ile buluştu.

Cumhuriyet Parkı Sanat Galerisi’nde gerçekleşen sergi açılışına İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Osman Serim, koleksiyon sahipleri Nihal Bursa ile Murat Sungur Bursa, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmit Şube Başkanı Yüksel Öztürk, İzmit Belediyesi üst yöneticileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, 5 Aralık Türk Kahvesi günü dolayısıyla İzmit’te kahvenin yolculuğunu anlatmak istediklerini belirterek, “Osmanlı’dan dünyaya yayılan ve UNESCO tarafından da somut olmayan kültürel miras olarak kabul edilmiş Türk kahvesini kentimizde bir festival havasında anlatalım. Aynı zamanda da dayanışma ve birliktelik gösterelim. Böylesi güzel miraslara hep birlikte sahip çıkalım istedik” dedi.

2 ay boyunca İzmitli sanatseverleri ağırlayacak olan Çekirdekten Fincana Türk Kahvesi Sergisi’nde 18, 19 ve 20. Yüzyılın yarısına ait kahve kavurma, öğütme aletleri, cezve, kahvedan, tepsi, lokumluk, su bardağı, ahşap kahve saklama kutuları, 19. yüzyıl gravürleri, kahve ve kahvehane kartpostalları yer alıyor. Ayrıca aynı serginin bazı parçaları Topkapı Sarayı’nda ve MİLANO EXPO’da da sergilenmişti.

Koleksiyon Osmanlı ve Türk kahve kültürü ile ilgili dünyadaki en kapsamlı sergiler arasında yer alıyor.

Kocaeli İzmit’te çekirdekten fincana sergi