“Kocaeli, ata tohumunu gün yüzüne çıkarttı”

featured
service

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen 2022 Kartepe Zirvesi’nin ikinci günü, Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleşen oturumlarla devam etti.Bu yıl “Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü” konusunun ele alındığı oturumlarda farklı konulara çözüm önerileri arandı.

KOCAELİ (İGFA)- Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma ve çiftçiye yönelik desteğinin gündeme geldiği oturumda, Prof. Dr. Uğur Ömürgönülşen “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ata tohumlarını araştırmış. Unutulmaya yüz tutmuş birçok tohum tekrar gündeme getirilmiş ve tarıma kazandırılmış” dedi.

Bu kapsamda Süleyman Paşa Salonu’nda gerçekleştirilen ilk oturuma Prof. Dr. Sedat Murat başkanlık etti. Oturumda, Tarım ve Gıda Politikalarının “Şehir Yaşamına ve Tedarik Ağlarına Etkisi” tartışıldı. Prof. Dr. Uğur Ömürgönülşen, “Türkiye’de Büyükşehir Belediyelerinin Yerelde Kalkınmaya Yönelik Tarımsal Faaliyetlerdeki Rolü; Öğr. Üyesi Dr. Fatih Turan Yaman ise “Dirençli Şehir ve Gıda Güvenliği Kapsamında Tarım Kent Uygulaması” konusunu ele aldı.

“SU VE ENERJİ ÜLKEMİZİN EN ÖNEMLİ 2 KONUSU”

Oturum Başkanı Prof. Dr. Sedat Murat; “Türkiye’de özel ilgi gösterilmesi gereken bir alan tarım politikalarıdır. Özellikle yerel yönetimlerin bu konuda çok etkili ve yönlendirici, ulusal ve uluslararası projeler üretmesi gerekiyor. Ülkemiz için gelecekte konuşulacak iki önemli konu su ve enerji. Bugün gelinen noktada sıkıntılar yaşamamıza rağmen su hoyrat bir şekilde kullanılıyor. Tarım arazilerine gereken önem gösterilmiyor” ifadesini kullandı.

“KOCAELİ ATA TOHUMUNU GÜN YÜZÜNE ÇIKARIYOR”

Prof. Dr. Uğur Ömürgönülşen oturumda, 2012 tarihli ve 6360 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte Büyükşehir Belediyelerinin rol ve faaliyetlerinde önemli değişiklikler meydana geldiğini aktardı. “Bunlardan biri de Büyükşehirlere tarım ve hayvancılıkla alakalı birtakım görevler verilmesi oldu” diyen Prof. Dr. Ömürgönülşen, “2014 Yılından itibaren yerel yönetimler tarıma ciddi yönelimler gösterdi. Ev sahibi olduğumuz Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Büyükşehir Belediyeleri arasında öne çıkıyor. Çiftçilere yem bitkisi, tohum desteği, tıbbi ve aromatik bitki ile hayvancılığa yönelik desteklemelerde bulunmuş. Ama daha önemli bir konu var. Ata tohumu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ata tohumlarını araştırmış. Unutulmaya yüz tutmuş birçok tohum tekrar gündeme getirilmiş ve tarıma kazandırılmış” ifadesini kullandı.

“Kocaeli, ata tohumunu gün yüzüne çıkarttı”