Kışlık hazırlıkları başladı

featured
service

Ak­yurt Ha­ma­rat Eller Ta­rım­sal Kal­kın­ma Ko­ope­ra­ti­fi’nde kış­lık ha­zır­lık­lar baş­la­dı. Ak­yurt’un yö­re­sel lez­ze­ti ha­li­ne gelen topak tar­ha­na ve halep ku­ru­su sof­ra­lar­da ye­ri­ni almak üzere gün sa­yı­yor.

Ak­yurt’un ha­ma­rat ka­dın­la­rı il­çe­nin ge­le­nek­sel yemek kül­tü­rü­nü ya­şat­ma­ya devam edi­yor. S.S. Ak­yurt Ha­ma­rat Eller Ta­rım­sal Kal­kın­ma Ko­ope­ra­ti­fi üye­le­ri ha­zır­la­dık­la­rı ye­mek­ler ile kışa ha­zır­la­nı­yor. Kır­sal iklim ko­şul­la­rı­nı ya­şa­yan Ak­yurt il­çe­si’nde yaz ay­la­rı­nın kısa sür­me­si ne­de­niy­le kış ha­zır­lık­la­rı ge­le­nek­sel hale ge­lir­ken, ko­ope­ra­tif ara­cı­lı­ğıy­la da ha­zır­la­nan yi­ye­cek­le­rin sa­tı­şı ger­çek­leş­ti­ri­li­yor.

GE­LE­NEK DEVAM EDİYOR
Ürün çe­şit­li­li­ği­ni her geçen gün ar­tı­ran Ak­yurt Ha­ma­rat Eller Ta­rım­sal Kal­kın­ma Ko­ope­ra­ti­fi’nin or­tak­la­rın­dan Aysel Avcı, ha­zır­la­nan ye­mek­le­rin il­çe­de ye­ti­şen sebze ve mah­sül­ler ile ha­zır­lan­dı­ğı­nı be­lir­te­rek ta­ma­men or­ga­nik ol­du­ğu­nu söy­le­di. Bitki üre­tim se­zo­nu­nun kısa sür­me­si ne­de­niy­le kış ha­zır­lı­ğı­nın önem­li hale gel­di­ği­ni ifade eden Avcı, “Üre­tim ya­pı­la­ma­yan soğuk gün­le­rin uzun sür­me­si ne­de­niy­le il­çe­miz­de kış­lık ha­zır­lık­lar önem ka­zan­dı. Geç­miş­te ürün­le­rin taze şe­kil­de mu­ha­fa­za ola­na­ğı ol­ma­dı­ğı için kışın tü­ke­ti­lecek ürün­ler yaz ay­la­rın­da ha­zır­la­nıp kuru veya kon­ser­ve şek­lin­de mu­ha­fa­za edi­li­yor­du. Bu sa­ye­de kışın yemek çe­şit­li­li­ği ar­tar­ken diğer ta­raf­tan da in­san­lar kat­kı­sız doğal ürün­ler tü­ket­me fır­sa­tı­nı elde edi­yor. Bu ha­zır­lık­lar yıl­lar­dır ya­pıl­dı­ğın­dan ge­le­nek ha­li­ne gel­miş, gü­nü­müz­de her ne kadar ürün­le­rin mu­ha­fa­za ola­nak­la­rı artsa da in­san­lar bu ge­le­nek­ten yani kış­lık ha­zır­lık­lar­dan vaz­geç­me­miş­tir. Kış­lık ha­zır­la­nan gıda ürün­le­ri­nin en önem­li­le­ri il­çe­mi­ze has olan Topak Tar­ha­na ve Halep (Dol­ma­lık Pat­lı­can) Ku­ru­su­dur” diye ko­nuş­tu. Üret­tik­le­ri ürün­le­rin özel­lik­le ka­tıl­dık­la­rı fu­ar­lar­da büyük ilgi gör­dü­ğü­nü ve il­çe­nin ge­le­nek­sel ye­mek­le­ri­nin ara­nı­lır hale gel­di­ği­ni dile ge­ti­ren Avcı, ‘Talep her geçen gün ar­tı­yor, il­çe­mi­ze özgü ye­mek­le­rin ilgi gör­me­si biz­le­re he­ye­can ve­ri­yor” dedi. Avcı, ay­rı­ca Ak­yurt Kül­tür Parkı’nda yer alan satış ofisi ile de ürün­le­rin tü­ke­ti­ci­ler ile bu­luş­tu­ğu­nu kay­det­ti.

Kışlık hazırlıkları başladı 1

AKYURT TOPAK TARHANASI
Yaz boyu açık alanda otlayan hayvanların sütünden elde edilen tam veya yarım yağlı süzme yoğurtlar tuzlanıp 1-2 ay boyunca mayalandırmaya bırakılır. Güz ayları yani Sonbahara kadar bekleyen tuzlu yoğurt ağaçların yaprakları dökmeye başladığı dönem dökülmektedir. Bir gece öncesinden içine el değirmeninde hazırlanan kırıklı yarma eklenerek bez üzerine isteğe göre topak, kesme, sıkma şekilleri verilerek dökülen tarhana parçaları 1 hafta 10 gün içerisinde hazır kuruyarak hazır hale gelir. Tarhanalar kışın tüketilmesi için bez torba veya cam-plastik bidonlarda ve serin yerde muhafaza edilir.
Topak Tarhana hafif güneş ışığının olduğu güz aylarında (sonbaharda) dökülür. Bu dönem genellikle ağaçların yapraklarının dökülmeye başladığı ama havaların da güneşli geçtiği dönemdir. Bu yüzden ilçede “Gazel tarhanası, güzel tarhanası” denilmektedir.

Akyurt Topak Tarhana Çorbası Yapımı
Akyurt Topak Tarhanası Çorbası yöresel çorbalarımızdan biridir. Geçmişte tarlaya çalışmaya gidenlere kahvaltı niyetine hazırlanan bu çorba zamanla düğünlerde, toplu davetlerde de yapılmıştır. Günümüzde daha çok ramazan aylarında akşam yemeklerinde, misafir ve bayram sofralarına ve aile halkı için akşam sofralarına pişirilmektedir.
Çorbanın Yapılışı:
Çorba yapılacak kadar tarhanalar bir kâsede su eklenip 1 gece bekletilir. Sabah ekşi suyu süzülür. Tekrar su doldurulur ve yine boşaltılır. Süzdürülen tarhanaların içine 1 tane yumurta kırılır. Elle özenir. Su eklenir karıştırılır. Ocağa konulur. Kaynayana kadar karıştırılır. Servis yaparken nane-pulbiber-tereyağlı sos gezdirilir.
İsteğe göre çorba kaynayınca tencereye veya sonrasında servis tabaklarına dövülmüş sarımsak eklenir. Yine tercihe göre yörede servis tabaklarına basma peynir (kuru peynir, küp peyniri) serpilir.

Kışlık hazırlıkları başladı 2

AKYURT HALEP (DOLMALIK PATLICAN) KURUSU
Akyurt Halebi, patlıcanların dolmalık olacak şekilde yöreye has yöntemle soyulup hazırlanarak, güneşte kurutulması sonucu oluşan kışlık bir üründür. Akyurt Halebi ilçede ev hanımları konu komşu toplanarak hazırlanan bir üründür.
Akyurt Halebinin farklı bir özelliği de kabuklarının yöreye özgü yöntemle soyulmasıdır. Dolmalık patlıcanların sadece ağız kısmında çizgi şeklinde kabuk bırakılır. Kabukları soyulan patlıcan parçalarının içleri boşaltılır. Akyurt Halebindeki en önemli unsurlardan biri de dolmalık patlıcanların içi ve dışının beyaz ve lekesiz şekilde kurutulmasıdır. İpe dizilerek veya düz zeminde güneşte ortalama 3 günde kurutulan dolmalık patlıcanlar bez torbalara alınıp rutubetsiz, kuru bir yerde kış için saklanır.
Akyurt Halep (Dolmalık Patlıcan) Kurusu ile kışın Halep Dolması yapılmaktadır.

AKYURT HALEP DOLMASI YAPIMI

Kurutulmuş Halepler (Dolmalık Patlıcan Kurusu) kaynar su ile haşlanır.
Dolmanın iç harcı için:
-Kuru soğan
-Yağ
-Salça
-Pirinç
-Bulgur (Bulgur pirincin 1/3 oranında kullanılır)
-Tuz
-Baharatlar (Nane, pulbiber, karabiber, sumak)
-Limon veya limon tuzu
Bir tavada yağ kızdırılır ve soğan eklenip kavrulur. Harca pirinç ve bulgur da eklenir biraz daha kavrulur. Hazır olan harca tuz, isteğe göre baharatlar ve limon veya limon tuzu suyu eklenir ve ocağın altı kapatılır. Hazırlanan harç haşlanmış haleplerin içine doldurulur ve halepler tencerenin dibine dizilir. Hepsi doldurulup tencereye dizilince üzerine az salçalı su karışımı yapılıp dökülür. Tencerenin kapağı kapalı şekilde kısık ateşte yarım saat pişirilir. Servis sırasında yanına limon parçaları ile servis yapılır.

Kışlık hazırlıkları başladı