Kılıçdaroğlu’ndan 9 maddelik AB yol haritası

featured
service

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Maltepe Forumu’nda “Yeni Dönemde Avrupa Birliği ve Türkiye” başlıklı toplantıya katıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Biz CHP olarak kurulduğumuz tarihten bu yana yüzümüzü çağdaş uygarlığa dönmüş bir partiyiz. Biz laik, demokratik, sosyal hukuk devletini koşulsuz savunan bir partiyiz. CHP olarak bizler, Avrupa Birliği’ne tam üyeliği hedeflerimiz arasında görüyoruz. Biz, Türkiye’nin Avrupa’nın bu yeniden inşa sürecinde rol alması, katkı sağlaması gerektiğine inanıyoruz. İçinden geçtiğimiz bu süreçte, Avrupa Birliği’nin yol haritasının kısaca şöyle olması gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu ve 9 maddelik yol haritasını açıkladı.

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun “Yeni Dönemde Avrupa Birliği ve Türkiye” başlıklı toplantının açılışında yaptığı konuşmadan satırbaşları:

“SAVAŞIN EN KISA SÜREDE BİTMESİNİ İSTİYORUZ”

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, bu savaşın Avrupa Birliği üzerinde yarattığı mülteci sorunu, bir öncesine gidersek, Suriyeli sığınmacılar ve bunlara karşı takınılan tavır. Türkiye’nin imzaladığı geri kabul anlaşmasıyla ortaya çıkan dramatik sonuç. Yani Türkiye’nin, 6 milyar avroluk bir mali yardım karşılığında Türkiye’nin, bir sığınmacı hapishanesine dönüştürülmesi. Tüm bunlar Avrupa güvenliğini olumsuz yönde etkiliyor. İnsanların yurtlarından ayrılmaları, hele bir savaş sonucu buna zorlanmaları, her zaman kalıcı travmalara yol açar bunu biliyoruz. Bu bakımdan öncelikle bu savaşın en kısa sürede bitmesini diliyoruz. 21. yüzyılın ilk çeyreğini bitirirken, Avrupa’da böyle bir trajedinin yaşanması son derece üzücü. Bir başka pencereden baktığımızda, Rusya ve Ukrayna arasında savaş, Avrupa güvenliğinin yeniden bir inşa sürecine doğru evrildiğini gösteriyor.

“AVRUPA BİRLİĞİ YOL HARİTASI”

Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizler, Avrupa Birliği’ne tam üyeliği hedeflerimiz arasında görüyoruz. Biz, Türkiye’nin, Avrupa’nın bu yeniden inşa sürecinde rol alması, katkı sağlaması gerektiğine inanıyoruz. İçinden geçtiğimiz bu süreçte, Avrupa Birliği yol haritasının kısaca şöyle olması gerektiğine inanıyoruz.

Bir; vize serbestisi sürecinin hız kazanması gerekmektedir.

İki; Türkiye Yeşil Mutabakatı öncelikli hedef olarak belirlemelidir.

Üç; 23’üncü yargı ve temel haklar ve 24’üncü adalet, özgürlük ve güvenlik, bu fasıllara konulan blokaj kaldırılmalıdır. Bu konuda Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi muhalefetine karşı Türkiye’nin yalnız bir ülke olarak bırakılmaması gerekmektedir. Kuşkusuz bunun için Türkiye’nin yani bizim bu fasılların gerekliliğini yerine getirmemiz gerekir, bunun da bilincindeyiz.

Dört; terörle mücadele yasası, uluslararası hukuk normlarına göre yeniden şekillendirilmelidir.

Beş; kamuda şeffaflık öncelenmeli, bunun için de gerekli altyapı oluşturulmalıdır.

Altı; kişisel verilerin korunması ve kişisel verilerle ilgili kurulan kurulun tam yetkin ve bağımsız olması sağlanmalıdır.

Yedi; gümrük birliğinin modernizasyonu için Türkiye ve Avrupa Birliği karşılıklı olarak kendilerine düşen yükümlülükleri yerine getirmelidir.

Sekiz; enerji güvenliği konusunda, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yalnızlaştırılmasının önüne geçecek dış politika hamleleri yapılması gerekmektedir. Avrupa Birliği ülkeleri, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan’ın güdümünde hareket etmemelidir. Haklı olarak sormamız gerekiyor, Doğu Akdeniz Doğalgaz Forumu’nda neden Türkiye yer almıyor? Türkiye bu sorunun yanıtını almak zorundadır.

Dokuz; mülteci ya da sığınmacı konularında, Türkiye sığınmacıları tutmak zorunda olan bir ülke konumuna sokulmamalıdır. Biz, Türkiye’yle Avrupa Birliği’nin sığınmacılar sorununa ortak sorumluluk ve külfet paylaşımı üstlenerek yaklaşmalarını beklerdik.

Kılıçdaroğlu’ndan 9 maddelik AB yol haritası

Yorumlar kapalı.