Kılıçdaroğlu, Başkent muhtarları ile Yenimahalle’de

featured
service

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yenimahalle Belediyesi’nin ev sahipliğinde muhtarlarla kahvaltıda buluştu.

Belediye Nergis Salonu’nda, Ankara Başkent Muhtarlar Federasyonu ve Yenimahalle muhtarlarının ağırlandığı programda, Kılıçdaroğlu “Vatandaşın derdini anlatacağı ilk kişi muhtardır. Muhtarlar siyasi kişilikleriyle öne çıkmazlar” dedi.

Acilen Muhtarlık Yasası’na ihtiyacımız var

Muhtarların sorunlarını nasıl çözeceklerini anlatan Kemal Kılıçdaroğlu “Muhtarların haklarını savunmak önce muhtarların sonra bizlerin görevi. Bu topraklarda yapılan ilk seçim 1833 yılında Kastamonu Taşköprü’de yapılan bir muhtarlık seçimidir. O nedenle biz muhtarları demokrasinin temel taşı olarak tanımlıyoruz. Bugün geldiğimiz nokta muhtarlara hak ettikleri yetkileri teslim ettik mi? Hayır. 82 kanunda ‘muhtar’ adı geçer. Bir ‘Muhtarlık Yasası’na ihtiyacımız var. Bu konuda bir çalışma yaptık. TBMM’ye sunduk. Çıkmadı, reddedildi ama sizlerin oylarıyla iktidara geldiğimizde bu kanunu çıkaracağız” dedi.

Vatandaş en rahat muhtara ulaşır

Kılıçdaroğlu “Seçim Kanunu’nda değişiklik yapılıyor. Muhtarlar için ‘Birleşik Oy Pusulası’ önergesi verin dedim. Diğerleri için var olan sizin için neden yok? Muhtarlık Evi’ni söylediğim zaman çok sayıda itiraz geldi. Bizim belediye başkanlarımızın büyük bir kısmı muhtarlıklar için bağımsız konutlar yaptılar. Bunu normalde iktidarın yapması gerekiyor. Köy Tüzel Kişiliklerinin yeniden iade edilmesi lazım.

Muhtarların bir bütçesi olsun dedim buna da itiraz ettiler. Vatandaş en rahat muhtara ulaşır. Vatandaşın derdini anlatacağı ilk kişi muhtardır. Muhtarlar siyasi kişilikleriyle öne çıkmazlar. Muhtar bir mahallenin sosyal dokusunu en iyi bilen kişidir. Bir mahallede kim fakirdir, kim zengindir en iyi muhtar ve mahallenin bakkalı bilir. Sosyal yardımların muhtarlar amacıyla dağıtılması lazım. Sosyal yardımlar bizde büyük bir yaradır. Fakire yardım yaparken kişinin onurunu koruyacaksınız, afişe etmeyeceksiniz. Belediye Meclisi toplantılarına giremiyorsunuz. Olması gereken, muhtarlar kendi mahalleleriyle ilgili bir durum olduğunda belediye meclisine katılmalı, söz ve oy sahibi olmalılar. Muhtarlık bir kamu kurumu olarak kabul edilmemiştir. Kamu kurumu olarak kabul edilmediğiniz için belediye başkanı sizlerle özel proje geliştiremez. Bu kanunun da değişmesi lazım. Sizin ödenekleriniz yani aylıklarını var. İzin aldığınızda kesilir. Niye size aylık verilirken kesiliyor? Size maaş ödenmesi lazım. Kadın muhtarlar doğum yaptıklarında kesilir, izin verilmesi lazım. Türkiye Muhtarlar Birliği’nin kurulması lazım” diye konuştu.

Yenimahalle muhtarlarıyla güçlü

Muhtarlıkların devletin ilk kademesi olduğunu vurgulayan Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar da  “Muhtarlar, vatandaşın devlete olan güvenini artıran birinci kademedir. Kentin de halkında sorunlarını en iyi bilen kurum sizlersiniz. Muhtarlık, kentini, mahallesini seven, seçimden seçime değil halkın sorunlarıyla her daim ilgilenen ve devlete olan güveni arttıran tek kurumdur. Günümüzde maalesef muhtarlıklar asıl mesleğinden uzaklaşarak postacılık görevi yapıyor. Asıl göreviniz bu değil. Demokrasiyi kökleştireceksek, Türkiye’de yanlışlıkları giderip hepimizin yaşamaktan mutlu olduğu bir Türkiye kuracaksak size büyük görevler düşüyor. Değişimi siz gerçekleştireceksiniz. Çünkü sorunları siz biliyorsunuz. Sizi dinleyen siyasetçiler de başarıya ulaşıyor. Ben Yenimahalle’de muhtarlarla birlikte hareket ettiğim için bugün Türkiye’deki en güçlü ilçe belediyelerindeniz. Sizinle uyumlu çalışanlar kente değer katar, başarılı olur, yok sayanlar da başarısızlığa mahkumdur. Hepinize başarılar diliyor, özverili çalışmalarınız için teşekkür ediyorum” dedi.

Arkamızda durulmuyor

Ankara Başkent Muhtarlar Federasyonu Başkanı Muammer Köksal ise “ Muhtarlık müessesi kültürün ve toplumsal hayatın en önemli yapı taşlarından biridir. Muhtarlar, Yerel demokrasinin en eski örneğini temsil eden devletin her noktasında kurumsal temsilcilerdir. Ne yazık ki muhtarlık her alanda vatandaş ile devlet arasında her türlü sorunu çözmeye çalışıyor ancak çözse de değeri bilinmiyor. Tüm giderlerimizi kendimiz karşılıyoruz. Postacılık yapıyoruz. Arkamızda durulmuyor” diye yakındı.

Yenimahalle Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Şimşek de muhtarların sorunlarının bir an evvel çözülmesini istediklerini belirterek, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve Başkent muhtarlarını Yenimahalle’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kılıçdaroğlu, Başkent muhtarları ile Yenimahalle’de