Kentsel Dönüşüm Adım Adım

featured
service

Bilindiği üzere Akyurt’taki Kentsel Dönüşüm yapılan itirazlar sonucu Danıştay tarafından durdurulmuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Akyurt Belediyesi’nin temyiz istemi ise Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nca kabul edildi. Kentsel Dönüşümün yapılmasına olanak tanıyan bu karar ile ilk etapta Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlemeye gidilmesi planlanıyor.

Ak­yurt’ta Be­ya­zıt, Yıl­dı­rım ve Ata­türk Ma­hal­le­le­ri­ni kap­sa­yan 19 hek­tar­lık alan­da­ki kent­sel dö­nü­şüm ka­ra­rı da­nış­tay ta­ra­fın­dan dur­dul­muş, ar­dın­dan Çevre ve Şe­hir­ci­lik Ba­kan­lı­ğı ile Ak­yurt Be­le­di­ye­si’nin tem­yiz is­te­mi kabul edi­le­rek, Cum­hur­baş­ka­nı Ka­ra­rı­nın hu­ku­ka ve mev­zu­ata ay­kı­rı ol­ma­dı­ğı­na yö­ne­lik karar ve­ril­miş­ti.
Alı­nan bu ka­ra­rın ar­dın­dan ala­nın ta­ma­mı­nı kap­sa­yan ‘Kent­sel Dö­nü­şüm’ pla­nı­nın ka­de­me­li ola­rak devam et­me­si plan­la­nı­yor. Buna göre ilk etap­ta Cum­hu­ri­yet Mey­da­nı’nda bu­lu­nan 3 yapı yı­kı­la­rak mey­da­na dahil edi­lecek.

AS­KI­YA ÇIKTI
Daha önce alı­nan karot nu­mu­ne­le­ri ile alan­da­ki ya­pı­lar için ‘risk­li yapı’ ka­ra­rı çıktı, mülk sa­hip­le­ri ise alı­nan bu ka­ra­ra iti­raz etti. Ön­ce­ki imar pla­nın­da ‘ti­ca­ri alan’ ola­rak geçen ve kent­sel dö­nü­şüm­de ‘park-mey­dan’ ola­rak be­lir­le­nen 995 met­re­ka­re­lik alan iti­raz­lar sonuç ver­mez­se Cum­hu­ri­yet Mey­da­nı­na dahil edi­lecek.

27 ARAÇ­LIK OTO­PARK
Ay­rı­ca Ak­yurt Mer­kez Camii çev­re­sin­de ya­pı­la­cak olan proje için haf­ri­yat alın­ma­ya baş­lan­dı. Mül­ki­ye­ti Ak­yurt Be­le­di­ye­si’ne ait olan 2 bin 255 met­re­ka­re­lik arazi üze­rin­de ya­pı­la­cak olan yapı 2 kat­tan olu­şa­cak. Bod­rum ka­tın­da 961 met­re­ka­re alana sahip 27 araç­lık ka­pa­lı oto­park yer ala­cak. Zemin katta ise kü­tüp­ha­ne, sos­yal alan, 2 adet kurs alanı, ser­vis alanı, teras, ab­dest­ha­ne, erkek, kadın ve en­gel­li va­tan­daş­la­rı­mı­zın kul­la­na­ca­ğı la­va­bo­lar yer ala­cak.

“Cumhurbaşkanı kararı hukuka ve mevzuata aykırı değil”

Da­nış­tay İdari Dava Da­ire­le­ri Ku­ru­lu’nun almış ol­du­ğu karar;
“Risk­li alan ola­rak ilan edi­len alan­da­ki ya­pı­la­rın, %74’ünün ruh­sat­sız ve imar mev­zu­atı­na ay­kı­rı ya­pı­lar­dan oluş­tu­ğu­nun or­ta­ya ko­nul­du­ğu an­la­şıl­dı­ğın­dan, her ne kadar 6306 sa­yı­lı Kanun’un 2. mad­de­si­ne da­ya­lı ola­rak alan, risk­li alan ilan edil­miş ise de; ni­te­li­ği iti­ba­rıy­la, alan­da anı­lan Kanun’un Ek-1. mad­de­sin­de dü­zen­le­nen ko­şul­la­ra da­ya­lı ola­rak ça­lış­ma yü­rü­tül­dü­ğü ve esa­sen Ek-1. madde ile bu mad­de­nin uy­gu­lan­ma­sı­na iliş­kin de­tay­la­rın da be­lir­len­di­ği 6306 sa­yı­lı Ka­nu­nun Uy­gu­la­ma Yö­net­me­li­ği’nin 5. mad­de­si­nin ikin­ci fık­ra­sı­nın (b) ben­di­ne da­ya­lı ola­rak tesis edi­len dava ko­nu­su Cum­hur­baş­ka­nı Ka­ra­rı­nın hu­ku­ka ve mev­zu­ata ay­kı­rı ol­ma­dı­ğı so­nu­cu­na va­rıl­mış­tır.”

Kentsel Dönüşüm Adım Adım