KAYSO’dan ‘düşük kur’ mesajı

featured
service

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) aralık ayı olağan Meclis Toplantısı, Meclis Üyeleri, Meslek Komitesi Üyeleri, Disiplin Kurulu Üyeleri ve Yüksek İstişare Kurulu Üyelerinin katılımı ile KAYSO meclis salonunda gerçekleştirildi.

Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
Toplantının açılış konuşmasını yapan KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya, pandeminin dünya ve Türk ekonomisi üzerinde oluşturduğu tüm olumsuzluklara rağmen, 2021 yılını yüzde 9-10 gibi bir büyüme ile kapatacaklarını belirterek, büyümeye katkısı olan herkese teşekkür etti.

Son iki ayda döviz kurlarındaki aşırı artışların her kesim üzerinde tereddüt oluşturduğuna ancak son alınan kararlarla bir rahatlama yaşandığına dikkat çeken Özkaya, “Dolar’ın 17-18 lira seviyelerine çıkması ile oluşan ortamın ülkemiz ekonomisi için kaldırılabilir bir yük olmadığı gerçeği anlaşılmıştır. Çünkü tüm ticari ve sanayi kuruluşlarımızın gelir gider tablolarının bozulmasına, tedarik zincirinde ve üretimde aksamalara yol açmıştır. Bu durumda yapılan müdahalenin yerinde olduğu ve desteklenmesi gerektiği kanaatindeyim. Ancak 8-9 lira gibi rakamlara düşmesi de ihracat modelli büyümeyi aksatacaktır. Cari fazla beklentilerini sekteye uğratacağı, ithalatı artıracak, ihracatı düşüreceği kanaatindeyim. Kurların orta bir yerde durması ihracatımızın sürdürülebilirliği açısından önemlidir. Çünkü son aylarda döviz ve enerji bazlı yüksek girdi maliyetleri oluşmuştur” dedi.

Son aylardaki enerji ve doğalgaz fiyatlarındaki artışların ve kademeli zamlı tarifelerin bazı sektörleri çok fazla zorladığına dikkat çeken Özkaya, kademeli zamlı tarifeden vaz geçilmesinin sanayiciyi ciddi manada rahatlatacağını belirerek, yeni dönemde fazla üretenin daha fazla desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, 2021 yılının zor bir yıl olduğunu belirterek, hammadde ve konteyner fiyatlarındaki artışların, yüksek enerji maliyetlerinin, ÜFE ile TÜFE arasındaki makasın giderek açılması ve kurdaki aşırı oynaklığın sanayiciler olarak kendilerini son derece zorladığını söyledi.

Tüm zorluklara rağmen 2021 yılında 3 çeyrektir Türk ekonomisini büyütmeyi başardıklarına dikkat çeken Büyüksimitci, “Pandeminin başından bu yana üst üste 5 çeyrektir büyüyen ekonomimiz 2021 yılının üçüncü çeyreğinde de yüzde 7,4 büyüdü. 2020 yılını 1,8 büyüme ile kapatmıştık, inşallah 2021 yılını da yaşadığımız tüm sıkıntılara rağmen yüzde 9-10 civarında bir büyüme ile kapatacağız. Bu büyümeyi de hükümetimizin destekleri ile başaracağız” dedi.

 

KAYSO’dan ‘düşük kur’ mesajı