Mehmet UZEL / KAYSERİ (İGFA) – Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kayseri Mutfağı’nı dünyaya tanıtmak için çalışmalarını sürdürüyor. Kırıkkale Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Muhittin Eliaçık’ın ‘Kayseri Pastırmasının Özgünlük ve Üstünlüğüne Daire Arşiv Belgeleri’ başlıklı makalesi, Kayseri’nin gastronomi mirasını ve özgün lezzetlerini ele alıyor.
Prof. Dr. Eliaçık, makalesinde, Kayseri’nin kadim geçmişi ve zengin kültürel çeşitliliğinin pastırma, sucuk, sahtiyan, mantı ve baklava gibi ürünlerle nasıl özdeşleştiğine dikkat çekiyor. Türk atlılarının pastırmanın Orta Asya’dan Kayseri’ye getirilmesiyle 1000’li yıllarda kentte pastırma geleneğinin başladığını belirtiyor. Kayseri Pastırması’nın asırlık bir lezzet olduğunu vurgulayan Eliaçık, pastırmanın Osmanlı dönemindeki fiyat kalite ilişkisine de değiniyor.
Eliaçık, arşiv belgelerinde Kayseri Pastırması’nın kalitesini ortaya koyan verileri paylaşarak, pastırmanın Türkiye ve dünyada en kaliteli ürünler arasında yer aldığını belgeliyor. İstanbul kadı sicilleri ve resmi belgelerde Kayseri Pastırması’nın fiyat ve kalitece daima ilk sırada olduğunu belirtiyor.
Prof. Dr. Eliaçık, belgelerin her birinin Kayseri Pastırması’nın kaliteli bir ürün olduğunu gösteren deliller olduğunu belirtiyor. Osmanlı dönemine ait özel yazışmalarda Kayseri Pastırmasının özgünlüğüne ve üstünlüğüne vurgu yapıldığını belirtiyor. Kayseri Pastırması’nın, Türkiye’nin en değerli pastırması olduğuna dair belgelerin bulunduğunu ifade ederek, pastırmanın tarihi ve gastronomik önemine ışık tutuyor.