Kartepe’de “Denizler ve Geleceğimiz” konuşuldu

featured
service

Oyunculuğu ile olduğu kadar çevreye duyarlılığı, farkındalığı artırmaya yönelik çalışmaları ile de adından söz ettiren Engin Altan Düzyatan, Kartepe Zirvesi’nde gerçekleşen “Denizler ve Geleceğimiz” başlıklı oturumda konuşmacı olarak yer aldı.

KOCAELİ (İGFA) – Programın moderatörlüğünü sunucu Seda Öğretir gerçekleştirdi. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ve Kuruluş Ertuğrul dizisi ile adından söz ettiren, şimdilerde Barbaroslar Akdeniz’in Kılıcı dizisinde yer alan başarılı oyuncu Engin Altan Düzyatan’ın konuşmacı olduğu panelde denizler ve geleceğimiz konusu konuşuldu.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Büyükakın müsilaj ile mücadelede 22 maddelik eylem planından bahsetti. Yapılan çalışmalarını anlattı.

Müsilaja sebep olanları anlatan Başkan Büyükakın, “Evsel atıklar, yanlış tarım uygulamaları, müsilaja sebep oluyor. 22 maddelik eylem planı hazırladık uygulamalarımız gayet verimli şekilde devam ediyor. TÜBİTAK ile yardımlaşıyoruz. Denizin uçakla sürekli denetimini yapıyoruz. Bizim tesislerimizde ileri düzeyde arıtmalarımız var, yüzde 72’si azotu arıtıyor. Tamamına baktığımızda ise bu sadece yüzde 55 arıtılıyor. İleri gelişmiş arıtma tesisine geçmemiz gerekiyor. Bunun için 1 milyon TL maliyet gerekiyor” diye belirtti.

“Maalesef ciddi oranda suları kirletiyoruz” diyen Engin Altan Düzyatan konuşmasında, “Plastiklerin yüzde 60’ı doğaya salınıyor ve bir şekilde yer altı sularına ve denizlerimize karışıyor. Bunlar mikro plastiğe dönüşüyor görünmüyorlar ama bu var olmadığı anlamına gelmiyor. İçtiğimiz sularda plastik çok yoğun, yediğimiz balıkların yüzde 20’si plastik. 2050 yıllarında balık yememiş olacağız. Suyun içindeki plastiği temizleyen cihaz üretilmiş. Bu sevindirici fakat bizler de bir şeyler yapmalıyız. Dirençli şehirler konusu bu anlamda önemli. Tek kullanımlardan uzak durulmalı. Bunu düzeltmenin tek yolu bizden geçiyor” diye konuştu.

Kartepe’de “Denizler ve Geleceğimiz” konuşuldu