Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sakarya Karasu Limanı’nın genişleme projesi kapsamında Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) çalışmalarının başladığını açıkladı. Limanın genel kargo, konteyner ve Ro-Ro kapasitesini artıracak projeyle Türkiye’nin deniz taşımacılığındaki gücüne güç katılacağını belirten Uraloğlu, genişleme çalışmalarının detaylarını paylaştı.
Bakan Uraloğlu, “Konteyner elleçleme kapasitesi 50 bin TEU’dan 150 bin TEU’ya, Ro-Ro kapasitesi 75 binden 200 bine yükselecek. Toplam alan ise 130 bin metrekareden 1 milyon metrekareye çıkacak.” dedi.
“Dış Ticaret Hacminin de Yüzde 87,5’i Denizyolu İle Taşındı”
Sakarya programı kapsamında Karasu Limanı’nda incelemelerde bulunan Bakan Uraloğlu, deniz taşımacılığının küresel ticaretteki önemine vurgu yaparak, “Bugünün dünyasında küresel mal ticaretinin tonaj bazında yaklaşık yüzde 85’lik bölümü denizyolu aracılığıyla yapılmaktadır. Dünya deniz ticareti, 2023 yılında 12,3 milyar ton seviyesine ulaşarak bir önceki yıla kıyasla yüzde 2,4 büyümüştür. Türkiye’nin 2023 yılındaki dış ticaret hacminin de yüzde 87,5’i denizyolu ile taşınmıştır.” ifadelerini kullandı.
Denizciliği milli ve öncelikli sektör olarak gördüklerini belirten Uraloğlu, “Son 22 yılda bir deniz kaptanının oğlu olan Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde ulaştırmadan sorumlu Bakanlık olarak attığımız her adımı bu bilinçle atıyoruz. AK Parti hükümetlerimiz döneminde denizciliğimizi milli ve öncelikli sektör olarak gördük. Bizler için denizlerimiz Mavi Vatan’ımızdır.” dedi. Planlı bir şekilde denizciliği geliştirecek hamleleri gerçekleştirdiklerini anlatan Bakan Uraloğlu, “Öncelikli olarak yasal düzenlemeler yaptık, denetimleri arttırdık. Yatırımların önünü açtık, tersaneciliği geliştirdik. Kıyılarımızı deniz yapılarıyla donattık, deniz ulaşımını teşvik ettik” dedi.
Türk Denizciliği Dünya Sıralamasında Yükseliyor
Bakan Uraloğlu, Türk denizcilik sektörünün rekabet gücüne dikkat çekerek, “2002 yılında 17. Sırada yer alan Türk sahipli filomuz, bugün 2 bin 100’den fazla gemisiyle 52,7 milyon detveyt tona ulaşarak dünyada 11. sıraya yükseldi. Dünyada ilk 10’da yer alma hedefimize son bir basamak kaldı. 152 olan liman tesisi sayımız, 217’ye ulaşmıştır. Tekirdağ, Ambarlı, Kocaeli ve Mersin limanlarımız konteyner taşımacılığında dünyada ilk 100 liman arasına girmeyi başardı.” ifadelerini kullandı.
Limanın, İstanbul Boğazı’ndaki gemi trafiğinin azalmasını sağladığını kaydeden Uraloğlu, “Aynı zamanda taşıma maliyetleri ve taşıma sürelerinin azalmasına da önemli katkılar sağlıyor. Sakarya, Kocaeli, İstanbul, Düzce, Bolu, Zonguldak illerindeki sanayi bölgelerine direkt olarak hitap ettiği gibi stratejik konumu gereği Bursa, Kütahya, Bilecik, Eskişehir, Ankara, Konya, Çankırı, Karabük ve Bartın illeri ile sebze-meyve ihracatı özelinde Ege ve Akdeniz bölgesine de hitap etmektedir.” diye konuştu.
“İki Ülke Arasında Ayda 14 Sefer Yapılıyor”
Karasu Limanı’nda 2024 yılı Ocak ayından bu yana 1.3 milyon ton yük elleçlendiğini aktaran Uraloğlu, “Karasu Limanı ile Romanya Köstence limanı arasında 2 Temmuz 2024 tarihinde Bakanlığımızca verilen hat izni kapsamında Karasu-Köstence Ro-Pax faaliyetlerine de başlanmıştır. 186 yolcu ve 95 tır kapasiteli URD adlı Ro-Pax gemisiyle de 4 Temmuz 2024 tarihinde ilk sefer gerçekleştirilmiştir. Seferler 1 hafta 4, bir hafta 3 sefer olmak üzere iki ülke arasında ayda 14 sefer yapılmaktadır.” bilgisini paylaştı.