İzmir Büyükşehir Belediyesi, yağmur suyu hatlarından denize ulaşan suyun kirlilik içerdiği iddialarına karşı bilimsel verilerle yanıt verdi. Yapılan analizler, söz konusu suyun evsel atık değil, yağmur suyu standartlarında olduğunu ortaya koydu.
Bazı basın organlarında İzmir Körfezi’ne evsel atık suların arıtılmadan deşarj edildiği yönünde çıkan haberlere ilişkin açıklama, İZSU Genel Müdürlüğü Körfez Ekoloji Danışma Kurulu Üyesi ve İzdeniz Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Işıkhan Güler’den geldi. Güler, “Terfi merkezindeki sularla ilgili analizler yapıldı ve yağmur suyu standartlarında sonuçlar çıktı. Laboratuvar sonuçları da gösteriyor ki verilen su evsel atık su değil. Yani atık su değil, rüsubatlı (çöküntü- tortu) yağmur suyu” dedi.
İZSU Genel Müdürlüğü Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Laboratuvar Şube Müdürlüğü tarafından TÜRKAK akreditasyonlu laboratuvarlarda yapılan analizlerde, Körfez’e ulaşan suyun evsel atık su olmadığı, yağmur suyu özellikleri taşıdığı bilimsel olarak kanıtlandı.
“Derelerle Aynı Sistem”
Yağmur suyu kuşaklama sisteminin denizle buluştuğu noktada açıklamalarda bulunan Dr. Işıkhan Güler, sistemin çalışma prensibini şu sözlerle anlattı:
“Kemeraltı bölgesinde iki tane ayrık sistem var: yağmur suyu ve atık su toplama sistemi. Sistem şöyle çalışıyor; aşırı yağışlarda İkiçeşmelik ve yüksek kesimlerden gelen yağmur suları terfi merkezinde toplanıyor ve taşkınları önlemek amacıyla denize deşarj ediliyor. Bu sürekli olan bir durum değil. Derelerdeki sistem gibi düşünülebilir. Kemeraltı’ndan gelen ve denize dökülen sular yağmur sularıdır, atık su değildir.”
“Laboratuvar Sonuçları Her Şeyi Gösteriyor”
Sosyal medyada ve basında paylaşılan videolarla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Güler, görüntülerdeki koyu renkli suyun, yağmurun getirdiği tabandaki malzemelerden kaynaklandığını belirtti.
“Videolarda ilk önce koyu renkli gelen bir su var. Bu su, yağmurun getirdiği tabandaki malzemedir. Terfi merkezinin dibinde çökmüş olan malzeme ilk başta koyu akıyor, daha sonra normal rengine dönüyor. Bizler terfi merkezindeki sularla ilgili analizler yaptık ve tamamen temiz su standartlarında sonuçlar çıktı. Laboratuvar sonuçları da gösteriyor ki verilen su evsel atık su değil. Kirli değil, temiz su. Temiz su ölçüsünde denize verilmesinde bir sıkıntı yok. Ekosisteme bir zararı yok. Yağmur suları altyapı ne olursa olsun denize gidecek. Doğal döngünün bir parçası” dedi.
Yapılan ölçümlerde, arıtılmamış evsel atıklarda 500 mg/L olması beklenen Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) değerinin 15 mg/L’nin altında olduğu, toplam askıda katı madde miktarının ise atık sularda 220 mg/L iken alınan numunelerde 25 mg/L olarak ölçüldüğü açıklandı. Fosfor ve azot miktarlarının da sınır değerlerin çok altında olduğu tespit edildi.