İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde altısı yerleşik, ikisi gezici olmak üzere toplam sekiz kütüphanesiyle öğrencilere ve vatandaşlara bilgiye erişim imkânı sunuyor. Kütüphaneler, zengin Türkçe ve yabancı kaynak koleksiyonlarının yanı sıra çalışma alanlarıyla da büyük ilgi görüyor. Yaklaşık 30 bin kayıtlı üyesi bulunan bu kütüphanelerde, 2024 yılında 8 bin kitap ödünç verilirken, 41 bin kişi de ders çalışma amacıyla kütüphaneleri ziyaret etti.
Kütüphaneler Şube Müdürü Burcu Önenç, 2025 yılında kütüphane ağını genişleteceklerini belirterek, “Menemen Koyundere bölgesinde bir kütüphanemiz açılacak. Bornova Doğanlar’da da kültür merkezi olarak kullanılan alanı çocuk kütüphanesine dönüştürüyoruz. Mekân, özellikle bölge halkından gelen talepler doğrultusunda çocuklar için hem bir kütüphane hem de ders çalışma alanı olarak hizmet verecek. Gezici kütüphane hizmetimizi önemsiyoruz. 2025 yılında gezici kütüphane sayımızı ikiden dörde çıkarmayı planlıyoruz. Bunların yanı sıra talep üzerine huzurevlerine, okullara ve cezaevlerine kitap gönderiyoruz. Bu yıl yaklaşık 7 bin kitabı bu kurumlara gönderdik” ifadelerini kullandı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı kütüphanelerde 31 bin Türkçe ve 30 bin İngilizce olmak üzere farklı kategorilerde on binlerce yayın bulunuyor. Ayrıca, sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde okuma atölyeleri ve sosyal etkinlikler düzenleniyor. “Birlikte Tasarlıyoruz: Çocuk Kütüphaneleri” gibi projelerle kapsayıcı kütüphane hizmetlerinin hedeflendiğini belirten Önenç, huzurevleri, okullar ve cezaevlerine de kitap gönderimi yaptıklarını ifade etti.
Şato ve Kent Kütüphanesi Dikkat Çekiyor
Tarihi atmosferi ve deniz manzarasıyla Şato Kütüphanesi, dijital hizmetleriyle dikkat çekerken, Alsancak’taki Kent Kütüphanesi ise Büyük İzmir Yangını’ndan kalan tarihi binasıyla yoğun ilgi görüyor. Önenç, ““Tüm kütüphanelerde uygulamaya koyacağımız yeni projelerimiz olacak. Birlikte Tasarlıyoruz: Çocuk Kütüphaneleri projemiz, buna bir örnek. Ayrıca sivil toplum örgütleri ile her ay bir kitap okuyup kitabın konusuna göre atölye çalışması yapıyoruz ve ardından gezi düzenleme gibi sosyal projelerimizi gerçekleştiriyoruz. Alsancak’ta bulunan Kent Kütüphanesi binası, 1922 Büyük İzmir Yangını’ndan sonra ayakta kalan tarihi binalardan biri. Bu nedenle de çok sayıda ziyaretçi çekiyor. Hem Şato Kütüphanesi hem de Kent Kütüphanesi’nde bir yılda yaklaşık 5 bin kişiyi sadece ziyaretçi olarak ağırlıyoruz” dedi.