İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, 2024 yılını yoğun bir mesaiyle geride bıraktı. İtfaiye ekipleri, yıl boyunca 27 bin 600 olaya müdahale ederken, 16 bin yangın vakası kentin hafızasında derin izler bıraktı. Yangınların büyük bir bölümü insan kaynaklı olurken, sigara izmaritleri yine başlıca nedenler arasında yer aldı.
Sigara İzmariti 7 Bin 200 Yangına Neden Oldu
16 bin yangının 7 bin 200’ü sigaradan, 3 bin 600’ü ise dikkatsizce yakılan ateş ve mangaldan kaynaklandı. İtfaiye ekiplerinin yoğun çabalarına rağmen, yangınlarda 40 kişi hayatını kaybederken 7 bin hayvan da yaşamını yitirdi. Maddi zarar ise 4,5 milyar TL’yi buldu.
İzmir İtfaiyesi, ocak üzerinde unutulan yemeklerden kaynaklanan 85 yangın da dahil olmak üzere birçok evsel yangına müdahale etti. Kent genelinde 3 bin 32 yapıyı etkileyen yangınlarda 565 iş yeri kül oldu.
İtfaiye ekipleri, sadece yangınlara değil, su baskınlarından trafik kazalarına, parmakta sıkışan yüzüklerin kesilmesine kadar farklı olaylara müdahale etti. Yıl boyunca 12 bin kurtarma operasyonu gerçekleştirilirken, bunların 3 bin 500’ünde kediler kurtarıldı. Ekipler ayrıca, evde mahsur kalan 891 kişiyi ve 651 kez asansörde sıkışanları kurtardı.
“Yangınlar Hepimizin Canını Yaktı”
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Yaşar Korkmaz, yaz aylarında yoğunlaşan yangınların insan kaynaklı olduğuna dikkat çekerek, “Bu yangınlar hepimizin canını yaktı. Oluşan tahribatı Büyükşehir Belediyesi olarak gidermeye çalışıyoruz. Hepimiz sahadaydık. 1 Haziran ile neredeyse Eylül ayı sonuna kadar yangınlar hiç bitmedi. Bu yangınların çıkış sebebinin büyük bir bölümü ise insan kaynaklı” dedi.
“195 yurttaşımız ve 23 itfaiye personeli yaralandı”
Yangınlara daha hızlı müdahale edebilmek için 2025 hazırlıklarını sürdüren itfaiye, kırsal alanlarda gönüllü itfaiyecilik modelini geliştirmeyi hedefliyor. Yaşar Korkmaz, kırsal kesimde yaşayan yurttaşlara yangınla mücadele bilinci kazandırmayı amaçladıklarını belirtti. Korkmaz, “Bu yıl çıkan yangınlarda 40 kişi hayatını kaybederken, 195 yurttaşımız ve 23 itfaiye personeli yaralandı. Bu yangınlar için ‘oldu, bitti’ diye düşünmüyoruz. 2025’e güçlü şekilde hazırlanıyoruz. Kırsal alanlara desteğimizi artıracak, gönüllü itfaiyecilik modelini geliştireceğiz. Yapacağımız çalışmalarla yangınlara daha hızlı şekilde müdahale edeceğiz. Bu alanlarda yaşayanların yangınla mücadele konusunda bilinçli olması gerekiyor. Bahçe temizliklerini mutlaka yapmalı, evlerinin yanlarına yangın koridoru açmalılar. Sigara izmaritleri hiçbir şekilde ormana, sokağa atılmamalı. Yangın söndürmeye giderken refüjlerin yandığını görüyoruz. Buralarda neden yangın çıkar? Sigara izmariti attıkları için. Lütfen duyarlı olalım. En küçük dikkatsizlik, büyük felaketlere neden oluyor. Herkes bu konuda bireysel önlem aldığında, yangınların ciddi oranda azaldığını göreceğiz.” ifadelerini kullandı.
İtfaiye Yangın ve Acil Müdahale Şube Müdürü Aydın Mutlu, pandemiden sonra kırsal alanlara yönelen nüfus artışına bağlı olarak yangınlarda yüzde 25 artış yaşandığını söyledi. Mutlu, kırsal bölgelere ulaşma süresinin 8 dakikaya, yerleşim yerlerine ise 5 dakika 57 saniyeye kadar düştüğünü vurguladı.
32 yıldır İzmir İtfaiyesi’nde görev yapan Aydın Mutlu, mesleğine duyduğu sevgiyi, “Dünyaya bir daha gelsem yine itfaiyeci olurum. Yangını söndürdükten sonra ya da bir kazazedeyi çıkardıktan sonraki mutluluk tarif edilemez. Mesleğimizle gurur duyuyoruz. İtfaiye, geniş bir yelpazede görev yapıyor. Vatandaş evde kapının arkasında anahtarını da ocağın üzerinde yemeğini de unutuyor. Bu olaylara da müdahale ediyoruz. Çok büyük bir yangını hızlı şekilde kontrol altına almak bizi çok sevindiriyor. Böylece yorgunluğumuzu da atıyoruz” sözleriyle ifade etti.