İzmir Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilir atık yönetimi ve tarımsal alanların canlandırılması amacıyla Kültürpark’ta kompost eğitimi düzenledi. Üretici pazarında gerçekleştirilen etkinlikte, Buğday Derneği uzmanları tarafından evlerde ve bahçelerde uygulanabilecek kompost yöntemleri uygulamalı olarak gösterildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde sürdürülebilir atık yönetimini yaygınlaştırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı ile Buğday Derneği iş birliğiyle “Yerel Üreticilerimizle Döngüsel Tarıma Yön Veriyoruz” adlı etkinlik düzenlendi. Kültürpark’taki üretici pazarında gerçekleşen organizasyonda, üreticilere ve vatandaşlara kompost üretimi hakkında teorik ve uygulamalı eğitimler verildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Işıl Konya, etkinlikte yaptığı konuşmada, kentsel atık yönetimi konusunda önemli bir adım attıklarını belirterek, “İzmir’de gıda atıklarını da organik atıkları da değerlendirerek kentsel atık yönetiminde etkin bir süreç başlatmayı hedefliyoruz. Buğday Derneği de bizi bu çalışmalarımızda destekleyecek. Bahçe, ev gibi yerlerde, belki mahallelerde gıda atıklarının değerlendirilebileceği basit uygulamaları göstereceğiz” dedi.

Kompost: Toprağın Canlılık Aşısı
Etkinlikte kompost eğitimi, Buğday Derneği’nden Murat Akhuy tarafından verildi. Akhuy, kompostun tarımsal faaliyetler nedeniyle bozulan toprakları tekrar canlandıran, bitkilere sağlık ve hastalık direnci kazandıran bir yöntem olduğunu vurguladı. Kompostun kimyasal ilaç kullanımına ihtiyaç bırakmadan toprak ekosisteminin kendi kendine bitkiyi beslemesini sağladığını belirten Akhuy, şu ifadeleri kullandı:
“Hangi kompost yöntemini yaparsak yapalım amacımız net. Canlılığı azalmış, organik madde seviyesi düşmüş, bozulmuş toprakları tekrar canlandırmak, sağlık kazandırmak ve kimyasal ilaçlara ihtiyaç kalmadan toprak ekosisteminin kendi kendine bitkiyi besleyebilmesini sağlamak. Kompost, bizi bu hedefe ulaştıracak en hızlı araçlardan birisi. Tonlarca kompostu bir anda üretmek mümkün. Burada göreceğiniz gibi telli bahçemizde kendi olanaklarımızla kompost yapmak mümkün. Ufak kaplarda bokashi kompost yapmak mümkün.”
Eğitimin teorik bölümünün ardından, bahçelerde ve evlerde uygulanabilecek sıcak kompost ve bokashi kompost yöntemleri uygulamalı olarak gösterildi. Murat Akhuy, katılımcılara evde ve bahçede kompost yapımının aşamalarını detaylarıyla anlattı.