1. Haberler
  2. İzmir
  3. İzmir’de Bornova ve Bayraklı’daki Binaların Üç Boyutlu Analizi Tamamlandı

İzmir’de Bornova ve Bayraklı’daki Binaların Üç Boyutlu Analizi Tamamlandı

featured

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, deprem güvenliği çalışmalarına yönelik başlattığı kapsamlı yapı envanteri çalışmaları devam ediyor. Bayraklı ve Bornova’daki yaklaşık 100 bin binanın üç boyutlu analizleri tamamlandı. Çalışmalar kapsamında binaların zarar görebilirlik durumu belirlenerek, önceliklendirme yapıldı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deprem Araştırma Merkezi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Barış Binici, İzmir’in bu sistematik çalışmasıyla Türkiye’de öncü konuma geldiğini belirtti. Binici, “İncelenen binaların üç boyutlu analizleri yapılarak, zarar görebilirliği konusunda bir sıralama, önceliklendirme yapılıyor. Belediye artık hangi alanlara öncelik vermesi ve bir sonraki adıma nasıl geçmesi gerektiği konusunda bilgi sahibi olacak” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Risk Azaltma Çalışmalarını Sürdürüyor

Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilir ve güvenli yaşam alanları yaratma stratejisi doğrultusunda, Türkiye’nin en kapsamlı deprem araştırma ve risk azaltma projelerini yürütüyor. Yapı envanteri, depremsellik ve tsunami araştırmaları ile mikrobölgeleme etüt çalışmalarını bir arada yürüten belediye, elde edilen verilerle İzmir’in Deprem Master Planı’nı oluşturmayı hedefliyor.

30 Ekim 2020 İzmir depreminin en çok etkilediği Bornova ve Bayraklı’da başlatılan yapı envanteri çalışmaları tamamlandı. Çalışmalar kapsamında yaklaşık 100 bin binanın bina kimlik belgesi oluşturuldu. Bu belgeler sayesinde her binanın ruhsat bilgilerine, mimari projelerine ve en yakın toplanma alanlarına hızlı erişim sağlanabilecek.

Çalışmalar Karşıyaka’da Devam Edecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapı envanteri çalışmaları 2025 yılında Karşıyaka’ya taşınacak. Bu kapsamda 22 bin 767 konut için detaylı analizler yapılacak.

Prof. Dr. Barış Binici, yapı envanteri çalışmalarının İzmir için büyük önem taşıdığını ve deprem güvenliği konusunda yeni bir yol haritası oluşturduğunu vurguladı. Binici, “Ciddi bir veri tabanı oluşturuldu. Bu veri tabanı sayesinde yapıların hasar görebilirliği, risk durumları belirlendi. Çalışmalar, yerel yönetimleri ve devletin ilgili kurumlarını yönlendirecek risk analizlerine altlık sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Binalar Üç Boyutlu Analizlerle Değerlendirildi

Binaların tek tek deprem yönetmeliğine göre performans testine tabi tutulmadığını belirten Binici, “Ancak üç boyutlu analizler yapılarak binaların hasar görebilirliği konusunda sıralama ve önceliklendirme yapıldı. Bu veriler harita üzerine yerleştirildiğinde, belediye hangi bölgelerde dönüşüm ya da güçlendirme öncelikli olmalı konusunda daha bilinçli adımlar atabilecek” dedi.

İzmir’de Bornova ve Bayraklı’daki Binaların Üç Boyutlu Analizi Tamamlandı
Yorum Yap