İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gerçek bir fabrika gibi işleyen Meslek Fabrikası, meslek edindirme kurslarıyla vatandaşlara hem yeni beceriler kazandırıyor hem de istihdam olanakları yaratıyor. 2024 yılında Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü kurslarından toplam 8 bin 668 kursiyer mezun olurken, 299 kişi İstihdamı Geliştirme ve Destekleme Birimi aracılığıyla işe yerleştirildi.
TÜİK Verileri ve Meslek Fabrikası’nın Katkısı
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 10 Aralık 2024 tarihli iş gücü istatistiklerine göre işsizlik oranı, 2024 yılı ekim ayında yüzde 8,8 olarak açıklandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası ise bu sorunun çözümüne katkı sağlamak amacıyla özellikle kadınlar ve gençlere yönelik mesleki ve teknik eğitim kursları düzenliyor. Fabrika, ayrıca gaz altı kaynakçılığı, otomotiv mekanikçiliği, soğutma ve iklimlendirme gibi sanayiye ara eleman yetiştiren kursların yanı sıra dijital pazarlama gibi çağın ihtiyaçlarına cevap veren eğitimlerle dikkat çekiyor.
16 ilçedeki 27 farklı merkezde hizmet veren Meslek Fabrikası, 35 alan ve 215 branşta ücretsiz kurslar düzenliyor. Şu an 83 farklı kursta bin 471 kursiyer eğitim görüyor. Mezun olan kursiyerlerin bir kısmı kendi işyerlerini açarak hem bireysel hem de kent ekonomisine katkı sağlıyor. Eğitimler, üniversiteler, meslek liseleri, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları gibi birçok kurumla yapılan işbirlikleriyle gerçekleştiriliyor.
İŞKUR Hizmet Noktası olarak da faaliyet gösteren İstihdamı Geliştirme ve Destekleme Birimi, mezunları işe yönlendirme konusunda aktif rol oynuyor. 2017’den bu yana toplam 21 bin 85 kişi İzmir iş gücü piyasasında çeşitli işlere yönlendirilirken, 2 bin 35 kişi işe yerleşti. 2024 yılı içerisinde ise 9 bin 331 kişi farklı sektörlerde işe yönlendirilirken, 299 kişi iş buldu. Ayrıca, https://www.kariyerimiz.com.tr/ platformuyla iş arayanlar ve işverenler bir araya getiriliyor.
Kadın ve Gençlere Özel Projeler
Proje Geliştirme ve Uygulama Birimi tarafından geliştirilen projeler, kadınlar ve gençlerin iş gücüne katılımını artırmayı ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamayı hedefliyor. Bu kapsamda uygulanan “Altın İğne” ve “Adettendir Üretiyoruz” projeleri, kadın istihdamını artırmada önemli bir rol oynadı ve Sürdürülebilir İş Ödülleri Yarışması’nda iki ayrı kategoride ödül aldı.