İzmir Körfezi’ndeki kirliliği gidermek amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından oluşturulan Bilim Kurulu’nun düzenlediği Acil Eylem Planı toplantısında, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay önemli açıklamalarda bulundu. Tugay, toplantının yapıcı ve samimi bir havada geçtiğini belirterek, “En acil şekilde körfezi nasıl temizleriz, onu belirlememiz gerek. Bu süreci tam bir şeffaflık içerisinde yürüttük. Bizde olan ve bakanlığımızda olan verileri birbirimizle paylaştık. Çok yapıcı bir toplantı oldu. Samimiyete inanıyorum ve inşallah kısa sürede sonuç alacağız. Kendi üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmenin yanı sıra diğer konularda da özveriyle çalışacağız. Bunu taahhüt ediyorum” ifadelerini kullandı.
Bilim Kurulu Toplantısı İki Gün Sürecek
İzmir İktisat Kongresi binasında düzenlenen toplantıya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, ilgili kurum temsilcileri ve 35 akademisyen katıldı. Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Başkan Tugay, bilimsel çalışmaların iki gün süreceğini ifade etti. Tugay, “Öncelikle en acil şekilde körfezi nasıl temizleyeceğimize odaklanmamız gerek. Orta ve uzun vadeli bir yol haritası da oluşturarak, bilim insanlarının rehberliğinde ilerlemek istiyoruz” dedi.
“Büyük Yol Alacağız”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yağmur suyu kanalları yapımı, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin 4. fazının tamamlanmak üzere olduğu ve 5. faz projesinin de bu dönemde başlayıp bitirileceği bilgisini paylaşan Tugay, körfezin temizliği konusunda Bakanlık ile iş birliği içerisinde olduklarını vurguladı. “Bilim insanlarımızın rehberliğinde büyük bir yol alacağız. Biz üzerimize düşeni yapacağız. Bakanlığımızdan beklentilerimiz dip taramaları, körfez temizliği ve finans kuruluşlarından kredilere onay verilmesi. Körfezi nasıl temizleyeceğimize odaklanmamız gerek” diyerek sürecin önemine dikkat çekti.
“Eylül sonuna planı açıklayacağız”
İzmir Körfezi’nde yaşanan balık ölümlerinin sadece bölgesel ekosistemi değil ülkenin biyolojik çeşitliliği, balıkçılık sektörü ve kıyı topluluklarının sürdürülebilirliği açısından da büyük bir tehdit oluşturduğunu belirten Bakan Yardımcısı Varank, “Balık ölümleri, çevresel sorunların çok boyutlu ve karmaşık doğasını bizlere bir kez daha hatırlatmaktadır. Bu olay iklim değişikliğinden su kalitesine, kentsel kirlilikten deniz ekosisteminin bozulmasına kadar birçok farklı sektörün bir araya geldiği bir krizi işaret etmektedir. Bu nedenle bu soruna karşı geliştirilecek çözümlerin bilimsel temellere dayanması ve tüm paydaşların katılımıyla uygulanması büyük bir önem taşımaktadır. Eylül ayı sonuna kadar İzmir Körfezi’yle ilgili acil eylem planını açıklayacağız” dedi.
35 akademisyen İzmir Körfezi için bir araya geldi
35 akademisyenin yer aldığı Bilim Kurulu “İklim Değişikliği ve Doğa Temelli Çözümler Çalışma Grubu”, “Atık su Altyapısı ve Dereler Çalışma Grubu” ile “Deniz Alanlarının Değerlendirilmesi ve Ekosistemin İyileştirilmesi Çalışma Grubu” olarak üç ana başlıkta çalışmalarına devam edecek. Bilim kurulu üyeleri körfezde saha incelemesi de yapacak.