İzmir, bu yıl beşincisi düzenlenen İzmir Kitap Fuarı ile bir kez daha edebiyatın ve düşün dünyasının buluşma noktası oldu. Kültürpark’ta kapılarını açan İZKİTAP-5. İzmir Kitap Fuarı, yüzlerce yayınevi, sahaf ve yazarla kitapseverleri ağırlarken, imza günleri, söyleşiler ve sahne etkinlikleriyle tam anlamıyla bir kültür şöleni yaşanıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, İZFAŞ ve TACT Fuarcılık iş birliğiyle 18 Nisan’da “Çocuk ve Sanat” temasıyla kapılarını açan fuar, her yaştan okurun ilgi odağı oldu. Kitap alışverişinin yanı sıra ziyaretçiler, sahne gösterileri ve panel programlarıyla da dopdolu bir gün geçiriyor.
Wilhelm Schmid’den felsefi söyleşi
Fuarın bu yılki uluslararası onur konuğu Alman filozof ve yazar Wilhelm Schmid, “Mutsuz Olmak” adlı çok okunan kitabı üzerine İzmirli okuyucularla buluştu. Uzun Havuz Etkinlik Alanı’ndaki söyleşide Schmid, mutluluk ve mutsuzluk kavramlarını felsefi bir perspektiften ele aldı.
“Mutluluk peşinde koşarken mutsuz oluyoruz” diyen Schmid, “Almanya’da hangi konuda konuşalım diye sorduğumda cevap ‘Mutluluk’ olur. Bütün Batı dünyasında insanlar mutluluğun peşinde. Sahip olmadığımız şeyler için çıldırırız… Ancak modern insanlar bunu kabullenmekte zorluk çekiyor. Modern insanlar hayatın yalnızca olumlu gitmesini ister. Bu da onların mutsuzluk kaynağı olur… Ancak kabullendiğimiz sürece bununla baş edebiliriz” ifadelerini kullandı. Söyleşinin ardından Schmid, okuyucuları için kitaplarını imzaladı.

“Kitabın ömrü ve şarjı bitmez”
Fuarı ziyaret eden İzmirliler de etkinliklerden oldukça memnun. Kitapsever Elvan Emekli, fuarın açık havada düzenlenmesini olumlu bulduğunu belirterek, “Fuarın açık havada olması çok daha güzel olmuş. Buranın ambiyansı çok başka… Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?’ derler. Çok gezemeyecekseniz mutlaka kitaplara bir şans verin… Kitabın ömrü ve şarjı bitmez” dedi.
Bir diğer ziyaretçi Figen Varol ise “Bu yıl daha çok yayınevi gelmiş. Kitap okumayı ailenin küçük yaşta sevdirmesi gerekiyor… Bugün daha çok sahaflardan bilim ve inceleme türünde kitaplar aldım” diye konuştu.
Küçük okurlar da fuarda
İzmirli çocuklar da fuara yoğun ilgi gösterdi. 11 yaşındaki ikiz kardeşler Ayça ve Cemre Yavaş, “Fuarı çok beğendik. Kitaplar aldık… Kitapları dönüşümlü okuyacağız” derken, 13 yaşındaki Mina Sevimlican, “Yayınevlerini gezip aradığım kitapları aldım… Kitap okumayı çok seviyorum” dedi.
13 yaşındaki Ayhan Zafer Ertürk ise fuarın kitap çeşitliliğine dikkat çekerek, “Test kitabı ve okuma kitabı aldım. Ben daha çok roman okumayı seviyorum. Çocuklar telefon ve tablete mümkün oldukça az vakit harcasın, kitap okumaya daha fazla özen göstersin” ifadelerini kullandı.
10 yaşındaki Hamza Eren, “İZKİTAP’a geldik, kitap aldık. Çok mutluyuz, bugün çok eğlendik” derken, 11 yaşındaki Tutku Yardımcı ise “Burada olduğum için çok mutluyum. Fazlasıyla kitap aldım… Çok zevkli olduğu için daha çok kitap almak istiyorum” dedi.
27 Nisan’a kadar açık
İZKİTAP-5. İzmir Kitap Fuarı, 27 Nisan’a kadar kitapseverleri ağırlamaya devam edecek. Fuarın onur konukları yazar Behiç Ak ve felsefeci-yazar Wilhelm Schmid’in yanı sıra Ahmet Ümit, Enver Aysever, Murat Yetkin, Pınar Öğünç, Sinan Meydan, Banu Avar, Ayşe Tolga, Zeynep Altıok, Akın Birdal, Ahmet Telli, Tacettin Bayır, Mustafa Balbay, İlber Ortaylı, Aret Vartanyan, Murat Ağırel ve Timur Soykan gibi isimler de okurlarıyla buluşacak.