İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait İzmir Doğal Yaşam Parkı, 16. yılına girdi. 2008 yılında açıldığından bu yana 15 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yapan park, yeni hedeflere doğru adım atıyor. Gelecek yıl için belirlenen hedef ise 1 milyonun üzerinde ziyaretçi çekmek. Bunun için yeni türlerin ve yaşam alanlarının parka kazandırılması planlanıyor.
71 yıl boyunca Kültürpark’ta faaliyet gösteren Fuar Hayvanat Bahçesi’nin kapatılmasının ardından 2008 yılında Çiğli Sasalı’da kurulan İzmir Doğal Yaşam Parkı, Türkiye’nin ilk doğal yaşam parkı olarak açıldı. 425 bin metrekarelik geniş alanda 130 farklı türde 1500’ün üzerinde yaban hayvanı barındıran park, belgesellerde izledikleri hayvanları yakından görmek isteyen İzmirliler ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görüyor.
İzmir Doğal Yaşam Parkı’nın Şube Müdürü Serkan Eğrilmez, parkın bugüne kadar 15 milyon ziyaretçiye ulaşmasını önemli bir başarı olarak nitelendirerek, 2025 için yeni hedefler belirlediklerini açıkladı. Eğrilmez, “Yeni barınaklar inşa etme planımız var. Ziyaretçi sayısını 1 milyonun üzerine çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
Veteriner Hekim Duygu Aldemir ise parkta çok uzun zamandır hayatını sürdüren canlıların olduğunu belirtti. 40 yaşın üzerinde olduğu tahmin edilen kızıl akbabanın, en ileri yaşta bulunan canlılardan biri olduğunu vurgulayan Duygu Aldemir, “Yine burada emektar timsahımız var. 20 yaşın üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz. Piton yılanımız da uzun süredir parkta yaşayan ve çocuklarını da burada dünyaya getirenlerden” dedi.
Minik Zebra, Parkın Neşe Kaynağı Oldu
Doğal Yaşam Parkı’nın en yeni üyesi ise henüz bir haftalık olan minik bir zebra. Cinsiyeti ilerleyen günlerde belirlenecek bu sevimli zebra, parkın en neşeli üyelerinden biri oldu. Veteriner Hekim Aldemir, “Hayvanat bahçemizi belli bir standartta tutmamız gerekiyor. Standardı korumak için de sürekli çalışıyoruz. Barınak koşullarını ve beslenme düzenlerini en iyi şekilde sağlıyor, onları doğalarına uygun ortamda mutlu edecek şekilde bakmaya çalışıyoruz. Doğumlarından büyümelerine, çocuk sahibi olmalarına, zaman zaman da ölümlerine kadar her anlarına şahit oluyoruz. Artık bir aile gibiyiz” ifadelerini kullandı.
Kayseri’ye Yeni Evler
İzmir Doğal Yaşam Parkı’ndan Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne ait Hayvanat Bahçesi’ne gönderilen zebra, devekuşu, kızıl geyik ve bazı kanatlı türler, yeni yuvalarına kavuştu. Hayvan Sağlığı Şefi Yonca Özgen, “4 yaşında bir erkek zebra, 2 devekuşu, erkek kızıl geyik ve birkaç kanatlı türünü yolcu ettik. Sağlıklı bir sürümüz var. Güzel oranda yavru alıyoruz. Bu nedenle farklı kentlerden çok fazla talep var. Yeterli sayımız olduğunda taleplere olumlu şekilde yanıt veriyoruz. Türkiye’deki doğal yaşam parkları açısından kıymetli bir kaynağız” dedi.