İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin olası afetlerden en az hasarla etkilenmesini sağlamak ve güvenli yapılaşmaya uygun alanları belirlemek amacıyla başlattığı deprem araştırmaları ve risk azaltma projelerine hız kesmeden devam ediyor. Bornova’nın ardından, şimdi de Karşıyaka’da kapsamlı mikrobölgeleme çalışmaları başlatılıyor.
2 Bin Hektarlık Alan Taranacak
Karşıyaka’da yaklaşık 2 bin hektarlık bir alanda, heyelandan sıvılaşmaya kadar her türlü afet tehlikesi ve riski belirlenecek. Bölgenin yerleşime uygun zeminleri değerlendirilecek ve 22 bin 554 binanın deprem esnasındaki davranışlarını belirlemek için yapı envanteri çıkarılacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar, Bornova’da tamamlanan zemin araştırması ve mikrobölgeleme çalışmalarının ardından Karşıyaka’da devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi, kara ve denizde depremsellik araştırmalarını da içeren bu projelerle, İzmir’in tüm risklerini bütünlüklü bir bakış açısıyla belirlemeyi amaçlıyor.
Bornova’da yaklaşık 7 bin hektarlık bir alanda mikrobölgeleme çalışması yapılmış ve bin 350 noktada açılan sondaj kuyularında 40 bin metre derinlikte sondaj gerçekleştirilmişti. Bu kuyulardan alınan kaya ve toprak numuneleri üzerinde laboratuvar ortamında 28 bin deney yapıldı. Bornova Havzası’nı bir bütün olarak ele alan bu çalışmalar, bölgenin zayıf ve nitelikli zeminlerini belirleyerek yerleşime uygun alanları saptamıştı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, mikrobölgeleme çalışmaları ile birlikte Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile imzaladığı protokol doğrultusunda Yapı Stoku Envanter Projesi ve bina kimlik belgesi çalışmalarını da sürdürüyor. Bayraklı’da 33 bin 100, Bornova’da 61 bin 673 yapının envanteri çıkarıldı. Yıl sonuna kadar Karşıyaka’da bulunan 22 bin 554 yapının envanterinin çıkarılması hedefleniyor. Uzun vadede ise kent genelindeki 906 bin 115 yapının envanteri tamamlanacak.
Büyükşehir Belediyesi, yapı envanteri çalışmaları ile binaların deprem etkisindeki davranışlarını önceliklendirerek İzmir’e özgü kentsel iyileştirme modelleri ve dönüşüm stratejileri geliştirmeyi amaçlıyor. Ayrıca her bir yapıya ait bina kimlik belgesi oluşturularak, kentlilerin yaşadığı bina hakkında en kapsamlı bilgiye etkin, aracısız ve hızlı bir şekilde erişimi sağlanıyor.
İzmir’de yürütülen yapı envanteri, depremsellik ve zemine ilişkin çalışmalar, Deprem Master Planı’na altlık oluşturacak şekilde kent genelinde yaygınlaştırılacak.