İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent genelindeki park ve yeşil alanlardan çıkan atıkları geri dönüştürerek doğaya kazandırıyor. Başkan Dr. Cemil Tugay’ın öncülüğünde yürütülen çalışmalar kapsamında, park ve bahçelerden çıkan yeşil atıklar biyokömür ve komposta dönüştürülerek hem toprağın verimi artırılıyor hem de şehrin karbon ayak izi azaltılıyor.
Başkan Cemil Tugay’ın seçim vaatleri arasında yer alan Biyokömür Tesisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı tarafından yeniden faaliyete geçirildi. Bornova’daki yerleşkede yürütülen çalışmalar kapsamında, budama atıkları, yaprak, çim ve atölyelerden çıkan talaş atıkları geri dönüştürülerek doğal gübreye dönüştürülüyor. Elde edilen biyokömür ve kompost, belediyeye ait yeşil alanlarda gübre olarak kullanılarak bitkilere can veriyor ve karbon salımının önüne geçilmesine katkı sağlıyor.

Yıllık 5 Bin Metreküp Üretim
İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı Ziraat Mühendisi Muzaffer Komutan, yapılan çalışmaların önemine dikkat çekerek, “Cemil Başkanımızın önderliğinde, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’mızın MTK yerleşkesinde kompost ve biyokömür tesislerimizde yeşil alanlarımızdan gelen atıkları, İzmir Doğal Yaşam Parkı’ndan getirdiğimiz hayvan gübreleriyle karıştırıp, olgunlaştırıp gübre elde ediyoruz. Biyokömür tesisimizde ise atölyeden getirdiğimiz talaş malzemelerini ve patoz makinesinden çıkardığımız budak artıklarını biyokömür makinesinde yakarak inorganik madde olarak bitki kömürü elde ediyoruz. Sonuç olarak elde ettiğimiz organik ve inorganik maddeleri 5 bin metreküpe yakın hacimle tekrar yeşil alanlarımızda topraklarımızın yapısını iyileştirmek için kullanıyoruz. Böylelikle bir geri kazanım sağlamış oluyoruz” dedi.
Yeşil Alanların Kalitesi Artacak
Çalışmaların İzmir’in yeşil alanlarının gelişimine büyük katkı sağladığını belirten Komutan, “Daha önce çalışmalarımız duraklamıştı, Cemil Başkanımızın talimatıyla yeniden aktif hale getirdik. Şu an her iki tesis de işler durumda hizmet veriyor. Biyokömür tesisinde yılda 60 ton bitki kömürü elde etmeyi hedefliyoruz. Kompost üretiminden de 4 bin metreküp kompost malzemesi elde etmeyi hedefliyoruz. Yeşil alanlarımıza verdiğimiz organik ve inorganik maddelerle, makro ve mikro elementlerle yeşil alanların kalitesi gözle görülür şekilde artacak. Daha önce hayvan gübresi ve kimyasal maddelerle yeşil alanlara takviye yapılıyordu. Bu, tamamen doğal şekilde, hem yeşil alanlardaki atıkların geri dönüşümü ve kazanımı hem de parklarımızın organik yapısının artırılması için çok önemli bir gelişim” ifadelerini kullandı.