İşte sınav stresini yenmenin püf noktaları

featured
service

Bir milyonu aşkın öğrenci ve ailesi için heyecan dorukta… 4 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek LGS sınavında öğrenciler hayalindeki liseye girebilmek için yarışacak. Psikologlar, özellikle ailelerin sınava yönelik tutum ve davranışlarının önemli belirleyici olduğunu savunuyor.

İSTANBUL (İGFA) – Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Uzman Psikolog Duygu Kodak, özellikle ailelerin sınava yönelik tutum ve davranışlarının, çocukların psikolojik durumları için son derece önemli bir belirleyici olduğunu belirtti.

Çoğu ailenin farkında olmadan kişisel kaygılarını çocuklarına yansıtmaları, çocukların sınav sırasında çok daha yoğun strese girmelerine neden olduğunu öne süren Kodak, sınav stresinin çocukta; öğrenilenleri kullanamama, okuduğunu anlamama, düşünceleri ve duyguları düzenlemede zorluk, dikkatin azalması, bilişsel faaliyetlerde durgunluk ve fiziksel yakınmalar olarak ortaya çıkaracağını belirterek, öğrencilere sınav stresini yenmenin püf noktalarını sıraladı. 

Rahatlama egzersizleri yapılmasını ve olumsuz düşünceleri değiştirilmesini öneren Kodak,  güçlü yanlarınızında hatırlanması önerisinde bulundu. 

İşte sınav stresini yenmenin püf noktaları 1

SINAVDA BU ÖNERİLERE DİKKAT EDİN!

Uzmanı Psikolog Duygu Kodak öğrencilere sınav esnasında stresi önlemeye yönelik şu önerilere dikkati çekti: 

  1. Sınav esnasında diğer öğrencilerin sayfa çevirme sesini duyarsanız geç kaldığınız düşüncesiyle endişeye kapılmayın. Çünkü her adayın soru çözme yöntemi ve sınav stratejisi birbirinden farklıdır yani kimin, hangi bölüme, kaçıncı sorudan başladığını bilemezsiniz.
  2. Sınav sırasında sürekli saate bakmak yerine bölümler arasında saatinize bakın. Sürekli zaman kontrolü yapmak telaşlandırabilir.
  3. Burnunuzdan derin bir nefes alıp birkaç saniye tutun ve yavaş yavaş ağzınızdan nefesinizi verin. Bu sayede ihtiyaç duyulan oksijen beyne giden kan damarlarını genişleterek bilişsel faaliyetleri olumlu etkiler.
İşte sınav stresini yenmenin püf noktaları