İşte çiftçinin maliyet hesabı! Nasıl üretsin?

featured
service

Ziraat Odası Başkanı Satılmış Kartal, 1 dönümlük arazinin çiftçiye maliyetini çıkardı. Akyurt’ta en çok ekimi yapılan buğday veya arpa üzerinden hesap yapan Kartal, 920 TL maliyete karşılık, 800-1000 TL aralığında gelir elde edilebileceğini söyledi. Çiftçinin tek umudu ise kar yağışı ile bereketli bir yıl beklentisi oldu.

ÇİFTÇİ NOHUT TOHUMU DESTEĞİ İSTİYOR
Tarımda girdi fiyatlarının katlanarak arttığını söyleyen Akyurt Ziraat Odası Başkanı Satılmış Kartal, bu artışın yüzde 400’lere ulaştığını vurguladı. Geçtiğimiz nohut hasatında çiftçinin tohumluk nohut ayıramadığını belirten Kartal, “Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Akyurt Belediyesi tohum desteği sağlayarak çiftçiye katkı sağladı. Ancak buna rağmen girdi fiyatlarındaki artış çiftçinin kar sağlamasının önüne geçti. Hasat ettiği tüm nohutu satan çiftçinin elinde ise tohum kalmadı. Bu nedenle özellikle hem Akyurt Belediyemizden hem de Büyükşehir Belediyemizden nohut tohumu desteği bekliyoruz” dedi.

“ÇİFTÇİ ÜRETİMİ BIRAKIR”
İlçe belediyeleri arasında çiftçiye en çok desteği Akyurt Belediyesi’nin sağladığını söyleyen Kartal, “Hem Ankara Büyükşehir, hem Akyurt, hem de Altındağ Belediye başkanlarımıza sağladıkları katkı nedeniyle teşekkür ediyorum. Ancak önümüzdeki tarım sezonunda gübre fiyatlarındaki olağanüstü artış verimin düşmesine yol açacaktır. Çiftçinin üretmesi demek, soframızdaki ekmeğimizin, yağımızın, unumuzun bol olması, herkesin rahatça tüketebilmesi demektir. Bu nedenle ülkemizin en önemli sektörü olan tarım ve hayvancılık sektörünün içinde bulunduğu durumdan çıkabilmesi için desteklemelerin artırılması gerekiyor. Yoksa kazanamayan çiftçi üretimi bırakmak durumunda kalacaktır” şeklinde konuştu.
Aynı zamanda hayvancılığın da bitme noktasına geldiğini dile getiren Kartal, yem fiyatlarının artması ile birlikte besicilik yapan çiftçilerin de zor günler yaşadığını aktardı.

İŞTE ÇİFTÇİNİN MALİYET HESABI
1 dönüm araziye arpa veya buğday ekilmesi halinde çiftçinin maliyetini hesaplayan Kartal yaklaşık 1000 TL gider çıkarırken, işçilik ve icarı hesaba katmadan verime göre gelirin 800-1000 TL arasında değişebileceğini söyledi.
Kartal, kalem kalem giderleri şu şekilde sıraladı;
15 kg. taban gübresi (Dap) : 190,00 TL
Ot İlacı : 190,00 TL
Sıvı gübre : 60,00 TL
Üre gübresi : 210,00 TL
Mazot : 120,00 TL
Tohum : 120,00 TL
Biçer : 30 TL
Toplam : 920,00 TL
Gelir : 200-250 kg x 4,00 TL : 800 – 1000 TL

KREDİLERE TAKSİT TALEBİ
Tarım Kredi ve Ziraat Bankası kredi ödemelerinin zamanının geldiğini söyleyen Başkan Kartal, “Çiftçilerimizin rahatlaması adına faizlerin silinmesi ve 5 taksit faizsiz ödeme kolaylığının getirilmesini talep ediyoruz. Yaşadığımız sıkıntılı süreci hep birlikte aşabileceğimize inanıyoruz” dedi.

TRAKTÖR SÖZÜNÜ HATIRLATTI
Öte yandan traktörü olmayan ziraat odalarına söz verildiğini hatırlatan Akyurt Ziraat Odası Başkanı Satılmış Kartal, “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş talebimiz üzerine ziraat odalarına traktör sözü vermişti. Bu sözü de hatırlatmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

İşte çiftçinin maliyet hesabı! Nasıl üretsin?