İşte Ankapark’ın Gerçek Maliyeti

featured
service

Habertürk TV’de canlı olarak yayınlanan ‘Teke Tek Özel’ programının konuğu olan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Fatih Altaylı’nın sorularını yanıtladı. Belediyenin harcamalarının röntgenini çıkarmaya çalıştıklarını belirten Başkan Yavaş, ANKAPARK’tan ulaşıma, yardımlardan alt yapıya kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.

ANKAPARK’IN GERÇEK MALİYETİ

 Başkan Yavaş, uzun süredir tartışma konusu olan ANKAPARK’a haciz geldiği iddialarını şöyle değerlendirdi:

“10 milyon turist geleceği söylenmişti. Bu projeye karşı çıkanlarla alay eden tweetleri izledik… İlk defa net rakamı söylüyorum burada. ANKAPARK’a harcanan rakam olarak önce 200 milyon dolar arkasından da 300-400 milyon dediler… Şu anda teftişte, teftiş devam ediyor… Ödeme tarihlerine baktığımızda böyle bir rakam yok. Dolar kuru artıyor. Gerçek maliyeti 700-750 milyon dolar. İsteyen herkese faturalarını takdim ederim. Belediyenin iş makinaları dahil, çalışan insanların ücretleri dahil… Orası batıyor… Ben yine de burası bizim varlığımız diye baktım, kapansın batsın diye bakmadım… Şu an ki işleticisi aman otobüs verin diyor, verin diyorum… Gökçek yaptı batsın gibi karşısına geçip de asla bir düşüncemiz yok… Batarsa bize geri verecekler, işletmemiz gerekecek… Elimizden geleni yine yapacağız batık bir projeye maalesef bilim adamları, meslek odaları turist getirmez dediler… Ortada fizibilite yok, sürekli değiştirmişler, battı. Ankara’da neler yapılırdı 700 milyon dolarla, 30 yıllık yardımın karşılığı bu para.”

“BENİM ÇILGIN PROJELERİM YOK”

Geçmiş dönemde birçok harcamanın gereksiz yerlere harcandığına dikkat çeken Başkan Yavaş, “benim çılgın projelerim yok” dedi ve şöyle konuştu:

“Bir örnekle anlatmak istiyorum. Kızılırmak suyu işletilmezse 1 milyar dolar yatıyor. Bu suyu Gölbaşı ve Bala’da sulu tarımda kullanalım diye uğraşıyoruz… Eski dönem geldi geçti… Biz bununla uğraşmıyoruz. Geçmiş dönemde öncelikler farklı olmuş ve asli görevler yerine çılgın projelere para aktarılmış. Benim çılgın projem yok. İki büyük projem var. Birincisi Ankara’nın ekonomisini kalkındırmak ikincisi ise aç ve açık bırakmamak.”

İMAR RANTI VE FETÖ BAĞLANTISI

Yaptıkları incelemelerde imar rantına yönelik önemli tespitlerde bulunduklarını belirten Başkan Yavaş, Ankara’da bazı cemaatlerin hep önünün açıldığına dikkat çekti:

“Bazı tahsis edilen iş yerleri var… Bugün FETÖ’nün gelir kaynaklarının en fazla sağlandığı yer Ankara imarları. Başka bir şey aramaya gerek yok ki… Sayın Gökçek’in demeçleri var… Üst düzey görüşmelerim oldu sözünü, kandırıldım sözünü siz deseniz içerdesiniz… Bakın 17-25 Aralık bir milatsa 2014 yılında ben adayken seçime 3 gün kala kalkıp bu cemaati öve öve bir hal oldu… İmar artışı nedeniyle bu rantlar sağlandı.”

Millet İttifakı üzerinden imar artışları konusunda baskı yapıldığı iddialarının doğru olmadığını da belirten Başkan Yavaş, şu açıklamalarda bulundu:

“Ben tavrımı en başından açık koyunca böyle bir şey gerçekten gelmiyor. Cesaret edemiyorlar, alacakları cevabı biliyorlar. Bir başkası usulsüz iş alacak, zengin olacak diye ben kendi adımı niye kirleteyim. İşini güzelce yapsın, ihaleye girsin ama benden bir avantaj beklemesin kimse. Ben rozetini çıkarmış Ankara’da 5.5 milyonun belediye başkanı olarak kendimi görüyorum. Genel başkanımız da aynı şeyi söylüyor, ‘herkesin belediye başkanısın’ diyor.”

İŞ’TEN ÇIKARMA İDDİALARI VE BANKAMATİK ÇALIŞANLAR

Geçmiş dönemde işe giren kişilerin işten çıkarıldığı yönündeki iddialara da açıklık getiren Başkan Yavaş, şu bilgileri verdi:

“Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde 30 bine yakın personel var. Bugün işten ayrılanların sayısı 159. Sayın Gökçek döneminde 2009 yılından 2014 yılına kadar işten ayrılan kişi sayısı 4 bin 392, 2015-2017 yılları arası yine 2 bin 784 kişi ayrılmış. İnsaf olması lazım. Bunların ekmekleriyle kim oynadı? Ben seçimlerde de söyledim, bana siyaseten oy vermedi diye kimseyi işten atmayacağıma namusum, şerefim üzerine söz veriyorum dedim. Binlerce kişiye ait paylaşımlar bizim önümüze getiriliyor. Atacak olsak biz bunların hepsini atarız. 159 kişiye gelince en son atılanların bir kısmı bankamatik.  Belediyede ilkokul mezunu 9 bin-12 bin TL alıyor, normal üniversite mezunu ise 4 bin lira maaş alıyor. Adaletsizlik var. Bu durum en son BELKA Şirketi’nde de yaşandı.”

 Başkan Yavaş, AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin’in sosyal medya üzerinden gündeme getirdiği işçi kıyımı iddiaları ile 15 Temmuz Gazisi Muhammed Hanefi Adaş’ın işten çıkarılma gerekçesini de anlattı:

“Yeni ve genç siyasetçiler böyle tweetler atıyor. Ben şunu beklerdim, Ankara Milletvekili olarak telefon açıp işin aslını öğrenseydi. Kaldı ki Gökçek de tweet attı. Garip bir şey söyleyeyim mi 15 Temmuz hadisesinden dolayı bu kişiyi işten atan Gökçek’tir. Gökçek işten atmış daha sonra şu andaki Adalet bakanımız bu şahsın BELKA’ya işe girmesini sağlıyor. Aynı şekilde bir başka 15 Temmuz gazisi daha var. Maaş indirimi konusunda bu kişi kabul etti ancak Muhammed Hanefi Adaş kabul etmedi ve ayrıldı. Bu arkadaşımız 2016’dan sonra gazi olarak işe girdikten sonra 2019 yılına kadar hiç işe gelmiyor, sürekli rapor alıyor ve bankamatik. Hiçbir gazilik kartı yok belgeler içinde. 15 Temmuz’un en büyük gazilerinden biri Fatih Eryılmaz’dır. Eski Emniyet Müdürü şu anda benim EGO Genel Müdür Yardımcım.”

AOÇ ARAZİSİ

Atatürk Orman Çiftliği arazisi ihalesi ile ilgili yaşanan tartışmalara da açıklık getiren Başkan Yavaş, şöyle konuştu: “Atatürk’ün bize emanet ettiği bu arazi paha biçilemez… Millet bıktı artık bu tartışmalardan, Ankara’ya huzur gelsin. O yüzden ben devreye giriyorum. TOKİ ile bir sürü yazışma yaptık, trampa yapalım dedik… Yanıt bekliyoruz ama şuna söz veriyorum. Sıfır imarla, Ankara’nın en güzel parkını yapacağım oraya.”

Ankara’nın risk haritasını çıkarttığını ifade eden Başkan Yavaş, su taşkınlarına karşı bundan sonra ekiplerin anında müdahale edebilmesi için özellikle alt geçitlerde görevli personelin bekleyeceğini söyledi.

ULAŞIM KAZALARI

Son olarak Mamak’ta yaşanan özel halk otobüsü kazası nedeniyle sabaha kadar uyuyamadığını belirten Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, bundan sonra araç takibi konusunda elektronik ve mobil uygulamaları devreye sokacaklarını açıkladı:

“Bu halk otobüsü bizim sorumluluğumuzda değil diyemiyorum. O sorumluluğu taşıyor ve üstleniyorum açıkçası. Yani başka yöneticiler gibi özel halk otobüsü benim değil filan demiyorum. Durakta bekleyenlere kadar herkese karşı sorumluyuz. Ulaşımı bundan sonra elektronik takip sistemiyle entegre etmeye çalışacağız. Şoförleri eğiteceğiz ve psikolojik destek vereceğiz, bir yandan da elektronik olarak gözleyeceğiz. EGO ve diğer otobüs şoförlerine Nabız Ölçer Cihazı takma zorunluluğu getireceğiz. Bununla şoförümüzün stresi arttığı zaman veya bir rahatsızlık duyduğu zaman otomatik mesaj gelecek. Yorgunluk, uyuma belirtisi olduğu zaman gelecek mesajla hemen o otobüsü seferden men edeceğiz. İkinci yeni uygulamamız da memnuniyet butonları olacak. Bu butonları otobüsün girişine takacağız. Memnun kaldıysanız yeşile yoksa kırmızıya basacaksınız. Mobil uygulamayı da hayata geçireceğiz. Bu otobüsleri kullananların hangi semtten gelip nereye gittiğini kontrol edeceğiz, ulaşım datalarını alacağız. Böylece vatandaşımız bize mobil üzerinden acil bildir butonu ile ulaşabilecek. Bir çeşit aplikasyon uygulaması.”

ANKARA SUYU

Ankara’da son günlerde su kaynaklı salgın hastalık ve ishal vakalarının artmasına ilişkin iddiaları da yanıtlayan Başkan Yavaş, şöyle konuştu:

“Suyla ilgili görevli sadece ASKİ değil. Halk Sağlığı Laboratuvarı da alıp inceler. Suyu, Sağlık Bakanlığı belediyelerin inisiyatifine bırakmaz. ASKİ’nin suyu bin 116 noktadan alınıyor. Halk Sağlığı da alıyor ve yayınlıyor. İnsanları panik yaptırmaya gerek yok. Suların bozuk olduğunu söyleyip vatandaşı gereksiz endişeye sevk ettiği için daha önce kendisinin de yaptığı gibi Gökçek hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Mevsimsel bir hadisedir. Sularımız bozuksa açıklayın. Su tek merkezden arıtılıyor bozuk olsa her yerde bozuk olması lazım.”

SOSYAL YARDIMLAR

Maddi durumu olmayan ailelere sosyal yardım yapmaya devam ettiklerini vurgulayan Başkan Yavaş, kart sistemine geçeceklerini şu sözlerle anlattı:

“150 bin aileye yardım yapıyoruz. 30 bini Suriyeli. Yardım malzemelerinin yüzde 80’i dağıtılmış. Geri kalanı biz rutin olarak dağıttık. Yardımları kesecekler sözü yanlış çıktı. Şimdi kart dağıtmak suretiyle yeni bir uygulamayı başlatıyoruz. Ocak ayından itibaren bu kartlar dağıtılacak. Bu kartla marketten gidip kendisi alışveriş yapabilecek. Su parasını hatta 52 binişlik otobüs biletini de bu karta ekleyeceğiz. Pilot yer belirledik. Kutludüğün’den başlamak üzere bin 632 çocuğun servis ücretini veriyoruz. Yardım alan ailelerin içinde 6 bin 553 öğrencimizin ücretsiz otobüs kartı karşılanıyor.”

Başkan Yavaş, sadece öğrencilerin kullanabileceği 60 TL’lik 200 binişlik kart uygulamasına 20 Ekim tarihinden itibaren geçileceği müjdesini de verdi.

 

İşte Ankapark’ın Gerçek Maliyeti