İstanbul yeni AKM’ye kavuştu

featured
service

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi’nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Milletimiz, bir asrını tamamlamanın eşiğine geldiğimiz Cumhuriyetimizi nice asırlar boyunca yaşatacak azim ve kararlılığa sahiptir” dedi.

İSTANBUL (İGFA) – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beyoğlu’nda Atatürk Kültür Merkezi açılış törenine katılarak bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının başında katılımcıları selamlayarak Cumhuriyetin kuruluşunun 98. yıl dönümünü tebrik etti. Binlerce yıllık devletler silsilesinin coğrafyadaki en son halkası olan Cumhuriyeti armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere millî mücadele kahramanlarını rahmet ve şükranla yâd eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cumhuriyetimizi kuranlara borcumuzu, 2023 hedeflerimizi ortaya koyarak ve bunları gerçekleştirmek için gece gündüz çalışarak ödemenin gayreti içindeyiz. Hiçbir engelin, hiçbir tuzağın, hiçbir saldırının bizi Cumhuriyetimizin 100. yılı için belirlediğimiz hedeflere ulaşmaktan alıkoymasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Türkiye’ye ve İstanbul’a yeni bir kültür sanat eseri kazandırmanın da mutluluğu ve gururu içinde olduklarını belirten Erdoğan, Taksim’de 75 yıl önce temeli atılan Atatürk Kültür Merkezi’nin uzunca bir süre önce artık kullanılamaz hâle geldiğini anımsatarak, süreci şöyle anlattı:

“Aslında biz İstanbul’un bu sembol yapısını yeni baştan inşa etmek için uzun yıllar önce harekete geçtik. Ancak attığımız her adımda engellerle karşılaştık. Eski Türkiye’nin köhnemiş yüzünün sembolü olan, her tarafı dökülen, kendisinden beklenen işlevleri yerine getiremeyen Atatürk Kültür Merkezi binasını yıktırmamak için yapılan kampanyaları hepiniz hatırlıyorsunuz. Hâlbuki biz en başından beri burada, orasını yıktıktan sonra yerine çok daha güzelini, çok daha estetiğini, çok daha kullanışlısını yapacağımızı söylüyorduk. Buna rağmen mesele kimi çevrelerce ideolojik saplantı, kimi çevrelerce siyasi hesaplaşma, kimi çevrelerce kaos çıkarma vesilesi hâline dönüştürülerek bize ve ülkeye vakit kaybettirildi. Gezi olayları sırasında o binanın nasıl terör örgütlerinin gövde gösterisi yerine dönüştürüldüğünü unutmadık. Nihayet tüm bu sorunları birer birer aşarak gereken hazırlıkları yaptık ve 2019’da yeni binanın temelini attık. İlk Atatürk Kültür Merkezi binası gibi bu eserin de mimari müellifi Tabanlıoğlu ailesi oldu”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a konuşmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atatürk Kültür Merkezi’nin maketini hediye etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, törenin ardından sahnelenen ”Sinan” operasını izledi. Bu arada, vatandaşlar da Taksim Meydanı’na kurulan ekranlardan operayı izlediler.

İstanbul yeni AKM’ye kavuştu