İslam Medeniyetleri Müzesi açıldı… Ecdadın izleri bu müzede

featured
service

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1200 yıllık izleri taşıyan ve pek çoğu daha önce teşhir edilmemiş 800’e yakın eserin sergilendiği Büyük Çamlıca Camisi Külliyesi’ndeki İslam Medeniyetleri Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi.

İSTANBUL (İGFA)- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Büyük Çamlıca Camisi Külliyesi’nde yer alan Milli Saraylar İslam Medeniyetleri Müzesinin açılışına katıldı.

Büyük Çamlıca Camisi Külliyesi’nde yer alan ve 10 bin metrekare kapalı alanda kurgulanan İslam Medeniyetleri Müzesi, Millî Saraylara bağlı Topkapı Sarayı ve Saray Koleksiyonları Müzesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, İstanbul Türbeler Müzesi ve Vakıflar Müzesi koleksiyonlarından seçilen eserlerle hazırlandı.

İSTANBUL BÜYÜK BİR MÜZE

Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’un mazi ile bugünün iç içe geçtiği bir müze olduğunu belirterek, İslam Medeniyetleri Müzesi’nin kadim medeniyetin en kıymetli izlerini gelecek nesillere taşıyacağını söyledi.

Milli Saraylar İdaresi tarafından hazırlanan müzenin tematik bölümlerinde İstanbul’daki seçkin müzelerden getirilen 650 eser sergilendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunlar arasında peygamber efendimizin eşyalarından Kur’an-ı Kerim’in ilk nüshalarına, Türk dokuma sanatının örneklerinden mimari ve dekoratif eşyalara, hüsnühat sanatından çini örneklerine kadar her biri diğerinden kıymetli eserler de bulunuyor. İslam Medeniyetleri Müzemizin şehrimize, ülkemize ve kültür sanat dünyamıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

İslam Medeniyetleri Müzesi açıldı... Ecdadın izleri bu müzede 1

 Asırlar boyunca farklı inanışların, farklı kültürlerin, farklı yaşama biçimlerinin beşiği olan İstanbul’un bu eseri de gururla taşıyacağını söyleyen Erdoğan, “Tarih bizlere sadece geçmişle ilgili değil geleceğe dair de çok aydınlatıcı imkanlar sunuyor. Bugünü anlamak ancak dünü iyi bilmekle, geçmiş zamanda neler yaşadığını doğru kavramakla mümkündür. Ülkemiz bir dönem malesef tarihi ile, medeniyeti ile kültürü ile bağını koparmak için özel gayret sarfeden bir zihniyetin tasallutu altında kaldı. Ecdadın binbir emekle kurduğu şehirlerimiz binlerce yıllık medeniyet değerlerimiz bilinçli şekilde tahrip edildi. Yakın tarihimiz bu acı hakikatin hatıralarıyla doludur” dedi.

YENİ ESERLERİN İNŞASINA

Erdoğan, medeniyetin izlerini silinmez kılmak gayesiyle Türkiye’nin dört bir yanında yeni eserler inşa etmeyi sürdüreceklerini kaydetti. Erdoğan, “Ülkemize kazandırdığımız eserleri ve hizmetleri eleştirenleri Mimar Sinan’ın yaptığı minareyi eğri bulan çocukların durumuna benzetiyorum. Halbuki Mimar Sinan’ın eserleri üzerine söz söylemeye cüret edenin önce kendinin bir Sinan seviyesine gelmesi gerekir. Karşı çıkamadıkları eser ve hizmetlerin bile üzerine ama diye başlayan cümlelerle gölge düşürmeyi adet haline getirenleri kendi müktesebatlarını ortaya koymaya davet ediyorum. İşte o zaman herkesin kalibresi ortaya çıkacaktır” diye konuştu.

İslam Medeniyetleri Müzesi açıldı... Ecdadın izleri bu müzede 2

7. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar İslam sanatının gelişimini yansıtan 800’e yakın eserin sergilendiği müze, Türk Dokuma Sanatı, Hz. Peygamber’e Atfedilen Eserler, İslam Sanatında Mimari ve Dekoratif Ögeler, İlk Mabet Kabe, Şam Evrakı, Kur’an-ı Kerim ve Mahfazaları, İslam’da Bilim, Berat ve Fermanlar, Hüsn-i Hat, Tılsımlı Gömlekler, Osmanlı’da Giyim, Destimal Geleneği, Sanduka Puşideleri, İslam’da Fetih, Türk Çini Sanatı, İslami Sikkeler olmak üzere 15 tematik bölümden oluşuyor.

İslam Medeniyetleri Müzesi açıldı… Ecdadın izleri bu müzede