İnşaat sektörü Haziran’dan sonra hareketlenecek

featured
service

Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, ‘Konut Finansmanı Projesi’nin inşaat sektöründeki gelişmeleri tersine çevirebileceğini kaydederek, sektörde yılın ikinci yarısında hareketlenme beklediklerini ifade etti.

İSTANBUL (İGFA) – Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösteren “Hazır Beton Endeksi” 2022 Nisan Ayı Raporu’nu açıkladı.

Son 3 aydır eşik değerin üstünde yer alan Faaliyet Endeksi toparlanmasını sürdürürken, geçen yılın aynı ayına göre nisan ayında beklenti hariç diğer endekslerde bir yükselme görülmektedir.

Güven Endeksi bir önceki ay eşik değerde iken Nisan ayında kritik sınırın altına indiğine dikkati çeken THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, bunlara karşılık Beklenti Endeksi hem 6 aydır kritik eşiğin altında hem de en düşük endeks değer konumunda olduğunu, Birleşik Beton Endeksi, faaliyetteki yükseliş beklentideki düşüşü önemli oranda karşıladığı için sınıra yakın düzeyde konumlandığını kaydetti.

Geçen yılın aynı ayına göre Nisan ayında beklenti hariç diğer endekslerde bir yükselme görüldüğünü ifade eden Işık, “İnşaatta beklenen mevsimsel hareketliliğin nisan ayında başladığı anlaşılmaktadır. Özellikle faaliyetteki yükselişe rağmen beklenti düzeyindeki gerileme dikkat çekicidir. Güven ile kıyaslandığında piyasa oyuncularının, inşaat sektörü özelinde beklentisinin düşük olduğu ancak ekonomiye olan güvenlerinde kısmi iyileşme yaşandığı görülmektedir” diye konuştu.

SEKTÖR İKİNCİ YARIDA HAREKETLENECEK

Işık ayrıca, bu hafta Cumhurbaşkanı tarafından Kabine toplantısı sonrasında açıklanan “Konut Finansmanı Projesi”nin inşaat sektöründeki gelişmeleri tersine çevirebilecek nitelikte göründüğünü ifade etti.

Beklenti düzeyinin son 6 aydır düşük olmasının inşaat sektörü özelinde düzenleme yapılması ihtiyacını ortaya koyduğunu belirten Işık, “Hazır beton üreticileri olarak inşaat sektöründeki gelişmeleri en yakından hisseden imalat sektörü konumundayız. İlk Evim Konut Finansman Paketi ile “ilk el konut satışlarının” aylık %0,99 faizli oranı ile desteklenmesi, Genişletilmiş Konut Finansman Paketi ile döviz hesabı ve altınlarını bozduranların bütün konut alımlarının aylık %0,89 faiz oranı ile desteklenmesi ve son olarak “İnşaat Sektörüne Özel Kredi Garanti Paketi” ile konut üreticisi firmaları desteklemek üzere kaynak ayrılmış olmasını sektör açısından çok olumlu ve önemli buluyoruz. Söz konusu düzenlemeler inşaat sektörünü yılın ikinci yarısında hareketlendirecektir.” diye konuştu.

İnşaat sektörü Haziran’dan sonra hareketlenecek

Yorumlar kapalı.