İç giyim sektörü ‘mavi yaka’lı bulmakta zorlanıyor

featured
service

Türkiye İç Giyim Sanayicileri Derneği (TİGSAD) Başkanı Nazım Kanpolat, sektörde özellikle İstanbul merkezli üreticilerin iş gücünde ciddi sıkıntı yaşandığını söyledi.

İSTANBUL (İGFA) – Türkiye’nin toplam ihracatına katkı vermek için aralıksız üretim yapan deri konfeksiyon ve iç giyim sektörleri ‘mavi yaka’lı çalışan bulmakta zorlanıyor. Sektörlerin çatı STK’ları istihdamda yaşanan sıkıntılar nedeniyle termin sürelerinde aksamalar yaşandığını, bunun da ihracatta sürdürülebilirliği olumsuz etkilediğini söylüyor.

İş gücü sıkıntısının hemen her sektörde yaşandığını söyleyen TİGSAD Başkanı Nazım Kanpolat, sektörde İstanbul başta olmak üzere çeşitli illerden konuyla ilgili şikâyetler geldiğini belirterek, “Yabancı uyruklu iş gücünün dahi üretime yetmediği konuşuluyor. Hatta yurt dışından belli ülkelerden iş gücü desteği alabilir miyiz sorusu gündemde. Ülkemizin demografik yapısını bozacağı için bu duruma karşıyım. Çalışan kesim, asgari ücretin düşük olmasından ötürü bizim gibi üretim odaklı sektörlerdense hizmet sektörünü tercih ediyor. İşsizliğin bir diğer nedenini ise, iş arayanla işverenin doğru zamanda, doğru yerde buluşamamalarına bağlıyorum. İstanbul’daki işletme ve imalathane sayısı doğal olarak fazla. Üretimin ve iş gücünün bir kısmının Anadolu’ya kayması gerektiği kanaatindeyim. Bu durumun da devletimiz tarafından planlanması gerektiğini düşünüyorum. Organize sanayileri bölgeleri açıyoruz, devletimiz çok güzel teşvikler veriyor fakat yönlendirmede eksik kalıyoruz. Demografik yapılara göre hareket etmek, belki de buralarda puanlama sistemiyle yönlendirmek daha doğru olacaktır. 200 bin kişinin istihdam edildiği iç giyim sektörüne 20-30 bin kişi ek istihdam oluşturmamız gerekiyor” diye konuştu.

 

İç giyim sektörü ‘mavi yaka’lı bulmakta zorlanıyor