HÜKÜMET MAVİ MARMARA MAĞDURLARINI YOK SAYIYOR

featured
CUMHURIYET HALK PARTISI GENEL BASKANI KEMAL KILICDAROGLU GRUP TOPLANTISINDA KONUŞTU FOTOGRAF: ZIYA KOSEOGLU/CHP GENEL MERKEZI
service

CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, “Mavi Marmara tazminatı 20 milyon dolar 10 aileye ödenmek üzere hükümetin hesabına 1 Ekim 2016’da yatırıldı ancak aradan geçen 8 aya rağmen hiçbir aileye tek kuruş ödeme yapılmadı.” dedi.

Özdiş, “Dün TBMM’de yaptığım toplantı üzerine kamuoyunun ve basının bir hayli ilgisini çeken Mavi Marmara tazminatlarının ‘sebepsiz zenginleşme’ bahanesiyle ailelere verilmemesi hakkında Maliye Bakanlığı bir açıklama yaptı. Açıklamaya baktığımızda görüyoruz ki 1 Ekim 2016 tarihinden, yani 20 Milyon doların İsrail’den Türkiye’ye havale edildiği tarihten bu yana doğru düzgün bir ilerleme sağlanmamış.” dedi.Sürecin Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ile ortak yürütüldüğünü ve Maliye Bakanlığı’nın 8 aydır ailelerle görüşmediğini belirten Özdiş,  “Kime, hangi makam tarafından, ne oranda ve ne zaman ödeme yapılacağı hususlarında tam bir rehavete ve gaflete düşmüş, rasyonel bir izahı olmayan böylesine bir garabete sebebiyet vermiş, basiretsizce ve beceriksizce  zaman geçirmiştir.” ifadelerini kullandı.TAMAMI AİLELERE ÖDENMELİDİR Tazminat tutarının tamamının ailelere ödenerek eritilmesi gerektiğini kaydeden Özdiş, “Ailelere ödenecek rakam bellidir ve tazminatın TAMAMI yakınlarını kaybedenlerin ailelerine TAMAMI ile  ödenerek eritilmelidir.  Halkın namuslu ve haklı taleplerine kör, sağır ve dilsiz olan Hükümet, ailelerin sözleşme öncesi taleplerindeki rakamsal karşılıkları üzerinden mazeret üretme gayretine girmekten derhal kaçınmalı, 8 aydır uhdesine aldığı tazminat bedellerini ilgili muhataplarına derhal ödemelidir.  Ben buradan söyleyeyim, İsrail ile Türkiye arasında imzalanan sözleşmeye göre hayatını kaybeden 10 vatandaşımız için ailelere ödenecek tutar bellidir, 2 milyon dolardır ve bu 2 milyon dolar, elim hadisede yakınlarını kaybedenlerin ailelerine destek yoksun kalma tazminatı ve manevi tazminat olarak, tazminat hukuku çerçevesinde ödenmelidir.” şeklinde konuştu.“FAİZİYLE BİRLİKTE ÖDENMELİ”Özdiş, Maliye Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, bakanlık avukatının savunmasında yer alan ‘sebepsiz zenginleşme’ ifadesinin maksadı aştığını, belirterek, “Ancak, aynı avukat savunmasının devamındaki gemideki kişilerin yola çıkarken bölgenin ve İsrail-Gazze arasındaki gerilimi bilip, böyle bir saldırıyı öngörmeleri gerektiğini ifadelerini açıklayan herhangi bir özür yazısı göremiyoruz! Ayrıca tazminatların ‘en kısa sürede’ ailelere ödeneceği ifadesinin elle tutulur bir yanı yok. En kısa sürede Maliye Bakanlığına göre nedir? 1 hafta mı? 1 ay mı? 1 yıl mı? 20 Milyon doların gelmesinden bu yana bomboş geçen 8 ayı referans alırsak Bakanlığın tazminatları ödemesi yılları bulabilir. Ayrıca 20 milyon doların 8 aylık faizi de yurttaşlara ödenmelidir. Eğer bu parayı 8 aydır kullanan kişi yada kurum varsa onlarla ilgili de yasal işlem başlatılmalıdır.  Maliye Bakanlığı ve hükümet kamuoyu ve basın tepkisini böyle ucuz bir açıklamayla soğutabileceğini düşünüyorsa yanılıyordur! Tepkilerin bitmesi ve adaletin sağlanabilmesi için yapılması gereken en geç 1 hafta içerisinde bu tazminatların ailelere dağıtımını yapmaktır. Bu anlamda süreci yakından takip edeceğim.” dedi.
HÜKÜMET MAVİ MARMARA MAĞDURLARINI YOK SAYIYOR