Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, hem dünyada hem de ülkemizde ciddi bir sağlık sorunu olmaya devam ediyor. Kadın ve erkeklerde kansere neden olabilen HPV virüsünün, yaygınlığı ve etkileri ise endişe verici boyutlarda. Araştırmalar, dünya genelinde ve Türkiye’de her 100 kişiden 80’inin HPV taşıyıcısı olduğunu gösteriyor.
“Gençler cinsel hastalıklar konusunda eğitilmeli”
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Cinsel Tıp Uzmanı Op. Dr. Âzer Aras Uluğ, cinsel yolla bulaşan hastalıkların dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de önemli sorunlara yol açtığını belirtti. Dr. Uluğ, “Cinsel yolla bulaşan hastalıklar; cinsel ilişki, kan, semen ve diğer vücut sıvıları ile direkt temas yoluyla bulaşabiliyor. 20’den fazla cinsel yolla bulaşan enfeksiyon türü var. DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) verilerine göre her yıl yaklaşık 350 milyon kişi bu tür enfeksiyonlara yakalanıyor. Özellikle 15-49 yaş arasındaki bireyler risk altında. Ülkemizde de erken yaşta cinsel ilişki ve eğitim eksikliği nedeniyle bu hastalıklar giderek artıyor” şeklinde konuştu.
Uluğ, gençlerin bu konuda eğitilmesinin önemine vurgu yaparak, “Erken yaşta ilişkiye giren gençler, cinsel hastalıklardan korunma konusunda eğitilmeli. Eğitim, bu hastalıkların yayılmasını önlemek ve toplum sağlığını korumak için büyük önem taşıyor” dedi.
“Kayıt edilenden çok daha fazla vaka var”
Dr. Uluğ, cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda en büyük sorunun korku ve damgalanma korkusu olduğunu belirterek, birçok hastanın bu sebeple sağlık hizmetlerine başvurmadığını ve bu yüzden kesin veri elde etmenin zor olduğunu söyledi. ABD’de yapılan araştırmalara göre, 2 milyon vaka bildirildiğini ancak bunun tahmini sayıların sadece yüzde 40’ını oluşturduğunu dile getirerek, “Türkiye’de de kayıt altına alınmayan vakaların çok daha fazla olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Cinsel olarak aktif ve sık partner değiştiren bireylerin dikkatli olması gerektiğini belirten Dr. Uluğ, cinsel yolla bulaşan hastalıkları sıraladı. Gardrenella vaginalis, gonore, frengi ve klamidya gibi bakteriyel enfeksiyonlar ile HPV ve HIV gibi virüsler en yaygın görülen hastalıklar arasında yer alıyor.
HPV Kansere Yol Açabilir
HPV’nin kadınlarda rahim ağzı kanserine, erkeklerde ise anüs ve gırtlak kanserine neden olabileceğini belirten Uluğ, şunları söyledi:
“HPV 16 ve HPV 18. Bunlar en tehlikeli olan tiplerdir. Bunun dışında HPV’nin 31, 33, 35 ve 51 numaralı tipleri de yüksek riskli tiplerdir. Yani kansere neden olabiliyor ve kadınlarda rahim ağzı, vulva, anüs, gırtlak kanserine, erkeklerde ise anüs, penis, testis ve gırtlak kanserine neden olabiliyor. Bazı tipleri de yüzeyde siğillere neden olabiliyor. Bunlar genellikle düşük onkojenik tiplerdir. Kanser yapma olasılıkları çok düşüktür ama yine de yoktur diyemeyiz. En sık görülen düşük onkolojiklerin tipler ise HPV tip 6 ve HPV tip 11’dir.
Genital bölgesinde siğil olan hamilelerin vajinal doğumdan kaçınmaları gerekir. Bunlar vajinal doğumu zorlaştırmakla kalmaz doğum sırasında bebeğe bulaşarak, sonrasında bebekte; ağız, boğaz, akciğer hastalıklarına, poliplerine hatta gırtlak kanserine kadar neden olabilir.
HPV virüsünün rahim ağzı kanseri yapma olasılığı yüzde 100 olduğu bilimsel verilerde gösterilmiştir. Bu yüzden bu virüsü kapmadan önce aşıyla korunmamız mümkün. 9-14 yaşından sonra 2 doz, 14 yaşından sonra da 3 doz olarak aşı yaptırılmasını özellikle öneriyoruz. HPV aşısı henüz ülkemizde ulusal aşı programına alınmadı. Bir çok Avrupa ülkesinde bu yaşlarda rutin aşılama uygulanmaktadır. Öte yandan HPV virüsü taşıyor olsanız bile, bu aşıyı yaptırdığınızda HPV’nin 200’den fazla tipi olduğu için bunlara karşı sizin bağışıklanmanızı sağlar. Ayrıca var olan HPV’nin negatifleşmesini hızlandırabilir. HPV önemli bir sağlık sorunudur. Toplum sağlığı sorunlarından birisidir. Bu konuda farkındalığımızı arttırmak ve, etrafımızın farkındalığını da arttırmak zorundayız.”