Ankara Büyükşehir Belediyesi, kentin simgelerinden Güvenpark’ı modern bir yaşam alanı olarak Ankaralılarla buluşturdu. “Güvenpark Kentsel Tasarım” projesi kapsamında yenilenen parkta, Cumhuriyet tarihinin Ankara’daki ilk parkı olarak bilinen Güvenpark’ın tarihi dokusu korunarak daha modern ve işlevsel bir görünüm kazandırıldı. Parkın merkezindeki “Güven Anıtı” aslına uygun bir şekilde restore edilirken, park genelinde yaya yolları, oturma alanları ve yeşil alanlar genişletildi.
Parkın Yeşil Alanları Artırıldı ve Güvenliği Güçlendirildi
Yenileme çalışmaları kapsamında Güvenpark’ta yeşil alanların büyüklüğü 9 bin metrekareden 13 bin 499 metrekareye çıkarıldı. Mevcut ağaç sayısı 318’den 348’e yükseltilirken, parkın peyzaj düzenlemeleri de Ankara’nın iklim koşullarına uygun olarak yenilendi. Aydınlatma sistemleri modernize edilerek park, gece ziyaretçileri için daha güvenli bir hale getirildi.
Geçmişe Yolculuk: Sergi Duvarı ve Anı Köşesi
Güvenpark’ta yapılan bir diğer yenilik ise 20 fotoğraftan oluşan sergi duvarı oldu. Ziyaretçilere parkın geçmişine dair bir yolculuk sunan bu sergi, Güvenpark’ın tarihine ışık tutarken, terör saldırısında hayatını kaybeden vatandaşlar için planlanan anıt da parkın anıtsal kimliğini güçlendirecek.
Ödemiş: “Güvenpark, Cumhuriyet’in 100 Yılının Hikâyesi”
Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Koordinatörü Bekir Ödemiş, Güvenpark’ın Cumhuriyet Dönemi’nin ilk kamusal yeşil alanı olarak toplumsal bellekte önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, parkın Cumhuriyet’in tarihine tanıklık ettiğini şu sözlerle vurguladı:
“Ankara’nın imar planını hazırlayan Hermann Jansen’in ‘Yeşil Kuşak Projesi’ doğrultusunda, Güvenpark önemli kamusal alanlardan birisidir. Cumhuriyet döneminin ilk kamusal yeşil alanı olarak, hem kent, hem de Türkiye’nin toplumsal hafızasında önemli bir yere sahip büyük olaylara tanıklık etmiştir. Kızılay’ın kamusal alan olarak pek çok etkinliğe, tepkilere, protestolara veya mitinglere ev sahipliği yaptığını düşünürsek Güvenpark’ın hikâyesi, sadece bir park olmaktan öte Cumhuriyet’in 100 yılının hikâyesi diyebiliriz.”
Ödemiş, yenileme sürecinde parkın doğal sit ve kültürel sit özelliklerinin korunmasına özen gösterdiklerini ve parkı çağdaş bir kullanıma uygun hale getirdiklerini belirtti.