“Kim Milyoner Olmak İster?” adlı yarışmada “Güney Kore’de yasal olarak sadece kimler masör ya da masöz olabilir?” sorusu soruldu şıklar ise şu şekilde;
A: Görme engelliler
B: İşitme engelliler
C: Down sendromlular
D: Yürüme engelliler
Güney Kore’de masör ya da masöz olarak çalışabilmek, yasal düzenlemelerle belirli bir grup insana özgülenmiştir. Bu düzenleme, 1963 yılında çıkarılan bir yasayla yürürlüğe girmiştir. Yasaya göre, masaj terapisi yalnızca görme engelli bireyler tarafından icra edilebilir.
Bu durum, ülkenin görme engelli vatandaşlarını ekonomik ve sosyal anlamda desteklemek amacıyla alınmış bir karardır. Görme engelli bireylerin bu meslek aracılığıyla gelir elde etmesi ve toplumda daha fazla yer bulması hedeflenmiştir.
2006 yılında, görme engelli olmayan bireyler bu yasanın ayrımcı olduğunu öne sürerek protestolar düzenlemişlerdir. Ancak, yasanın kaldırılması durumunda görme engelli terapistlerin işsiz kalma endişesi, bazı trajik olaylara yol açmıştır. 2008 yılında Güney Kore Anayasa Mahkemesi, yasanın devamına ve sadece görme engelli bireylerin masaj terapisti olarak çalışmasına izin veren düzenlemenin sürdürülmesine karar vermiştir.
Günümüzde Durum
Güney Kore’de masaj hizmeti almak isteyen kişiler, terapistlerinin görme engelli olup olmadığını kontrol ederek, yasal bir hizmet aldıklarından emin olabilirler. Görme engelli olmayan terapistlerin çalıştığı işletmeler, ruhsatsız olarak kabul edilmekte ve hem para hem de hapis cezası ile karşı karşıya kalabilmektedirler.