Gaziantep, kaynaktan musluğa kadar suyu yönetecek

featured
service
Gaziantep, kaynaktan musluğa kadar suyu yönetecek 1

Gaziantep’in, yaşanacak su sorunlarının çözümünde kesintisiz ve sürdürülebilir olması açısından doğru modellemenin ortaya çıkarılması amacıyla Büyükşehir Belediyesi, eylem planı için harekete geçti.

GAZİANTEP (İGFA)– Tarım ve Orman Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi ortaklığında suyun koruyarak kullanılması ve geleceğe sağlıklı içme suyunun aktarılması amacıyla “Gaziantep İli Kaynaktan Musluğa İçme ve Kullanma Suyu Güvenliği Planı’nın Hazırlanması Projesi” açılış toplantısı gerçekleşti.

Türkiye’de içme ve kullanma suyu güvenliğinin sağlanmasında ilk adım niteliği taşıyacak olan “Gaziantep İli Kaynaktan Musluğa İçme ve Kullanma Suyu Güvenliği Planı’nın hazırlanması Projesi” hayata geçirildi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve GASKİ, su sorunun çözebilmek ve su ihtiyacını karşılayabilmek için Düzbağ’dan 1052 kotundan havzalar arası su transferi yaparak Düzbağ İsale Hattı Projesi’ni büyük yatırımlarla hayata geçirerek Gaziantep’e memba kalitesinde yeterli miktarda kar sularına kavuşmuş oldu. Yatırımların devamı niteliğinde olacak olan Düzbağ Barajı ile de tamamen cazibeyle, herhangi bir enerjiye ihtiyaç olmadan 2050 yılına kadar Gaziantepliler bu su hizmetini kesintisiz kullanılması hedefleniyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, çok stratejik bir konuyu en doğru ve hızlı kararla yöneten bir ekibin parçası olduklarının altını çizerek, “Çok hızlı hareket etmemiz lazımdı. Düzbağ Projesi hayata geçerken yalnızca boruların geçeceği yerlerin kamulaştırması 100 milyon TL’yi buldu. Bu ülke büyük bir ülke, büyük bir devlet. Bugün Düzbağ Projesi’ni yapmanın büyük bir onurunu yaşıyoruz. Ama dünyanın büyük bir sorunu devam ediyor. İklim değişikliğini aklımızı kullanarak doğru yönetmemiz, verimliliği ve tasarrufu iyi yönlendirmemiz gerekiyor. Çocuklarımıza tasarruf eğitimleri veriyoruz. Bugün bu çalışmadan çıkan sonucu bire bir takip edeceğiz, yol haritamız olacak. Biz artık insanı korumamız için toprağı, havayı, suyu korumamız gerektiğini biliyoruz. Bunu korumak için de çalışmaları bilimsel verilerle ilerliyoruz” diye konuştu.

Projenin tamamlanıp hayata geçirilmesi hem master plan hem de Türkiye’de bir pilot çalışma olması ile diğer belediyelere örnek oluşturması açısından önem arz edecek.

Gaziantep, kaynaktan musluğa kadar suyu yönetecek