Fuar Alanı’nın temeli bile kayboldu

featured
service
Hürriyet Ankara’ya konuşan Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran Akyurt’ta yapımı bir türlü başlamayan fuar alanı ile ilgili soruları yanıtladı.İki yıl önce atılan temelin bugün yerinin bile bilenmediğini belirten Baran, Büyükşehir Belediyesi ile kendilerinin öngördüğü proje arasında yaklaşık 100 milyon TL’lik bir maliyet farkı olduğunu da belirtti. Projeyle ilgili nihai kararı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın vereceğini söyleyen Baran, “TOBB, ASO, ATB ve ATO, dört paydaş olarak bu işi bir an önce yapmak istiyoruz. Bize görev verilirse bir buçuk yılda bitiririz” dedi.Akyurt’ta Fuar Alanı’nın temelinin atılmasının üzerinden iki yıl geçti ancak hâlen bildiğimiz kadarıyla bir gelişme yok. Fuar Alanı inşaatı neden ilerlemiyor? Ankara Ticaret Odası’nda seçildiğimiz tarih olan 3 Aralık’tan sonra her gittiğimiz yerde konuştuğumuz konuların başında Fuar Alanı meselesi geldi. Fuar Alanı’yla ilgili 2011 yılında kurulmuş bir şirket var. O tarihten sonra ortada sadece iki tane ihale var ikisi de iptal edilmiş. Bir proje yapılmış. Usulsüzlükler saptanmış. Teklif alma aşamasında, başka aşamalarda. Nihayetlendirememişler. Ortada bir tane de temel var, o da kayıp. Görünmüyor bile. Temelin nerede olduğu bilinmiyor. Biz göreve geldiğimizden beri 18 bakanımızı ziyaret ettik. Bakanlarımızla konuştuğumuz konuların başında Fuar Alanı meselesi geldi. Öyle olunca ben kendi tahminimi söylüyorum, biz bu kadar dillendirdikten sonra Fuar Alanı’na ilişkin bir ilgi uyandı.
 Fuar Alanı’yla ilgili toplantılara katılmadığınız eleştirileri var? Büyükşehir Belediyesi, bizi ilk Fuar Alanı’yla ilgili toplantıya çağırdığında TOBB’da istihdam seferberliğinin startının verileceği ve sayın cumhurbaşkanımızla başbakanımızın da katılacağı bir toplantıda olacaktık. Katılamayacağımızı bildirdik, gerekçemizi de açıkladık. Aradan geçti üç-beş gün. Bize ‘yarın akşam saat 17.00’de toplantıya bekliyoruz’ dediler. Anında cevap verdik, ‘toplantıya katılıyoruz’ diye. Gece saat 23.00 gibi bizi başbakanlıktan aradılar, Başbakan’dan randevu verdiler, ‘sabah sizi 11.00’de bekliyoruz’ diye. Oraya da ‘geliyoruz’ dedik. Akşam da saat 17.00’de Büyükşehir Belediyesi’ne gideceğiz Fuar Alanı toplantısıyla ilgili. Sabah Oda’ya geldik, Büyükşehir Belediyesi’nden bir faks. ‘Toplantı saati 11.00’e alınmıştır’ diye. Aynı saatte Başbakan’a gideceğiz, bu yüzden Fuar Alanı toplantısına katılamayacağımızı ilettik. Ertesi gün büyükşehir belediye başkanımızın gazetelerde demecini gördük. ‘Toplantıya çağırdığımız halde bunlar toplantıya katılmıyorlar’ diyor. Halbuki yok öyle bir şey. Biz niye katılmayalım. Sanki aklımdan geçen şu; ‘özellikle bizim randevularımızın, hem de önemli randevularımızın olduğu gün, saatler tespit edilip, katılmamamız için o saatlere randevu veriliyor. Neden böyle yapılıyor sizce? Bilmiyoruz. Sadece kaos yaratmak, başka hiçbir şey değil. Nedir Fuar Alanı’yla ilgili yaşanan anlaşmazlık? Bir proje var ortada, biz bu projenin çok maliyetli olduğunu düşünüyoruz. Maliyetin düşürülmesi gerektiğini ve bu şekilde Fuar Alanı’nın yapımının çok daha çabuk hale geleceğini söylediğimizde, büyükşehir belediye başkanımız ‘ben bu projeyi istiyorum’ diyor. Biz başka bir projeyle yol almak istiyoruz. Büyükşehir belediye başkanımız başka bir projeyle yol almak istiyor.
ARADA 100 MİLYON TL’LİK FARK VARMaliyet farkı ne kadar ve nereden kaynaklanıyor?Aradaki fark 100 milyon TL. Bizim öngördüğümüz proje 150-200 milyon TL civarında. Büyükşehir’in önerdiği proje ise yaklaşık 300 milyon TL civarında. 100 milyon TL feda olsun Ankara’ya. Bunlar Ankara için yapılıyor nihayetinde ancak, gerekli olduğunu düşünmüyoruz. Çatıyla ilgili çelik konstrüksiyon yapımı var. Öyle bir hale gelmiş ki; çatının her tarafına araç asılacakmış gibi hesaplanarak yapılmış. Biz de dedik ki, herhangi otomotiv fuarında çatıya araç da asacaksanız, ne tarafa asılacaksa o tarafı söyleyin, o tarafın güçlendirilmesi yapılsın. Biz makul ve mantıklı olanın, en iyi projenin Ankara’ya kazandırılması gerektiğini düşünüyoruz.BİR BUÇUK YILDA YAPABİLİRİZPeki sonuç olarak, Fuar Alanı şimdi ne durumda, Ankara Fuar Alanı’na kavuşabilecek mi?Sonuçta Gümrük ve Ticaret Bakanımız “Ben bunu cumhurbaşkanımıza taşıyacağım” dedi. Bir referandum süreci yaşadık. Yaklaşık bir, bir buçuk ay hiçbir siyasiyle bir araya gelemedik. Ondan sonra AK Parti’nin kongre süreci yaşandı. Anladığım kadarıyla sayın cumhurbaşkanımız da bu meseleyle ilgilenemedi. Ama çok yakın sürede, belki önümüzdeki ayın içinde bununla ilgili nihai karar verilecektir. Odalar ve Borsalar Birliği, Ankara Sanayi Odası, Ankara Ticaret Borsası ve Ankara Ticaret Odası olarak dört paydaş, bu işi bir an önce bize görev verilirse yapmak istiyoruz. Ne kadar sürede tamamlanabilir? Bir buçuk yıl içinde tamamlanır.
Fuar Alanı’nın temeli bile kayboldu