29 Kasım Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü’nde, Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi’nin (THTM) çağrısıyla bir araya gelen Filistinli sanatçılar, İstanbul’da düzenlenen “Filistin Halkı Direniyor” sergisiyle sanatseverlerle buluştu. Serginin açılışı Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde Türkiye Barış Komitesi’nin desteğiyle gerçekleşti.
THTM’nin “NATO’ya ve savaşa karşı kaleminle, boyanla, fırçanla ses ver!” çağrısına yanıt veren Filistinli ressamlar, savaşı ve Filistin halkının direnişini anlattıkları eserleriyle bu sergide yer aldı. Gazze, Batı Şeria ve yurtdışında yaşayan beş Filistinli ressamın eserleri, Filistin’deki saldırı ve tecrit koşulları nedeniyle dijital olarak Türkiye’ye ulaştırıldı.
“Filistin’de şarkılar okuyacak, resimler çizeceğiz”
Açılışa çevrimiçi olarak ressam İyad Sabbah, Filistin Halk Partisi Uluslararası İlişkiler Sekreteri Akil Takaz ve İsrail Komünist Partisi milletvekili Aida Tuma-Süleyman katıldı. THTM Yürütme Kurulu’ndan Ercan Küçük, şunları söyledi:
”Bugün bizlerle sanatlarını buluşturan Filistinli sanatçılara teşekkür ediyoruz. Bugün 29 Kasım Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü. Bugün bu serginin başlıyor olması bu anlamda olumlu, bu anlamda manidar.
Filistin halkı emperyalizm ve siyonizmin baskısı altında direnmekte, burada olmak çok heyecan verici. Çünkü tarihin en vahşi terör örgütü olan Nato’nun desteğiyle İsrail Batı Şeria’da, Gazze’de katliam gerçekleştiriyor. Soykırım gerçekleştiriyor.
İsrail NATO, ABD ve AB’nin desteği ile savaş hukukuna da aykırı hareket ederek, yüzbinlerde insanı katlederek dünyanın gözü önünde bir soykırım gerçekleştiriyor. Bizlere katliama ve baskıya uğrayan Filistin halkına destek vermek düşüyor. THTM olarak NATO’ya ve savaşa hayır kapsamında ele aldığımız eylemler ve destekler kapsamında yürüyüşler düzenlendi. NATO’ya ve emperyalizme karşı oluşturulan sanat eserleri bizlerle İncirlik üssüne kadar yürüdü.
Ardından iletişim emekçilerinin öncülüğünde Ankara ve İstanbul’da manşetler ve gazete küpürleriyle sergi gerçekleştirildi. Bugün de boyanla, kaleminle resmet cümleleriyle Filistinli sanatçılar eserlerini bizlerle buluşturdular. Eserlerinin dijital formatını göndermek zorunda kalan sanatçılar savaşın etkisinde olarak bizlere selamlarını ilettiler. Buradan savaşın etkisinde olan tüm Filistin halkına, özgür Filistin için selamlar gönderiyoruz. Bir gün özgür Filistin’de şarkılar okuyacak, resimler çizeceğiz hepinize teşekkürler” dedi.
“Çocukların hislerini bizlere yansıtıyor”
Küçük’ün konuşmasının ardından, Belçika’da yaşayan Filistinli ressam İyad Sabbah online olarak bağlandı. Sabbah, “Bu çağrıyı gerçekleştiren herkese çok teşekkür ederiz. Bu sergide Gazze’deki insanların hayatı, yaşayışı resmetmeye çalıştım. Bu savaşı resmederken fotoğrafları kullandım. Farklı fotoğraflar üzerinde dijital oynamalar yaparak daha sonra bunları birer resme dönüştürdüm.
Eserleriyle katılan Mohammed Hassan hakkında konuşmak istiyorum. O eserlerinde suretleri eserlerine taşıyor, mülteci kamplarından suretleri eserlerine yansıtıyor. Portlerinde kamplardaki Gazze’deki insanları resmederken o insanların duygularını yakalamaya çalışıyor, portreleri incelediğimizde bu duyguları ve yaşamlarını hissederek deneyimleyebiliyoruz. Bir diğer sanatçı Basel Elmaqosu ise, esasen çocuklarla daha çok çalışmakta. Mülteci kamplarında yaşayan çocukların korkularından ve onların çizimlerinden ilham alarak orada yaşayan çocukların hislerini bizlere yansıtıyor. Kholoud Mohammed El -Desoki, savaşın her halini sokakları savaşın bütün detaylarını eserlerine taşıyor. Daha çok savaşın dış dünyaya olan etkisi eserlerinde görülüyor. Gelen herkese teşekkür ederim. Bu dayanışma çok önemli” şeklinde konuştu.