Ev sahiplerine ‘yabancı kiracı’ uyarısı

featured
service

Türkiye’de yaşayan yabancıların sayısı her geçen gün artarken, bütçelerine göre ev kiralayan yabancılarla ev sahipleri arasında zaman zaman sorunlar yaşanabiliyor. Sektörün uzmanları yabancıların kiralamalarıyla ilgili bilinmesi gerekenler konusunda ev sahiplerini uyardı.

İSTANBUL (İGFA) – Türkiye’de yaşayan yabancıların sayısı her geçen gün artıyor.  Kirasını geciktiren, eve zarar veren, komşularıyla kötü geçinen, kirayı ödemeden ülkeyi terk eden bazı yabancı kiracılarla ilgili ev sahipleri ise yasal yollardan neler yapabileceğini merak ediyor.

’NOTER HUZURUNDA YAPILMALI’

Yabancıların kiralamalarıyla ilgili bilgi veren Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, yabancı bir ülke vatandaşına kiralama yapılıyor ise kira sözleşmesinin noter huzurunda yapılması zorunlu kılındığının altını çizdi. “İlk kez ikamet izni alacak olan yabancıların göç idaresine verecekleri belgelerde, bu noter onaylı kira kontratını ibraz etmeleri gerekiyor” diyen Akdoğan, “Kira kontratının noterden onaylanabilmesi için de tarafların noterde de bir araya gelmeleri gerekiyor. Bunun için de pasaport tercümesi gerekli olacaktır. Kira sözleşmesine mutlaka pasaport numarası yazılması, pasaport örneği de alınmalıdır. Türkçe bilmeyen taraf varsa, yeminli tercüman eşliğinde bu kira sözleşmesinin yapılması gerekiyor. Tercüman kira süresi, başlangıcı, ilgili maddeleri kiracıya da doğru bir şekilde aktarmalı” dedi.

VİZE SÜRESİ İNCELENMELİ

Kiraya verebilmek için mal sahibi yada yasal vekili olması gerektiğini kaydeden Akdoğan, “Kiracıya da tapu örneği ve belediyeden alınan numaratajın verilmesi gerekiyor. Ayrıca kiracının pasaportundan ülkemize yasal yolla girip girmediği ve vize süresi de incelenmelidir” uyarısında bulundu.

Bir sorun yaşandığında mütekabiliyet çerçevesinde dava açılabileceğini aktaran Akdoğan, kirayı ödemeden yurt dışına kaçan bir kiracılar için de ikili anlaşmalar çerçevesinde ülkelerinde dava açılıp kayıp edilen tutarlar talep edilebileceğini söyledi.

Eve zarar veren kiracılara karşı ev sahiplerinin haklarını hakkında da alınan depozito ile zararın karşılanması beklendiğini belirten Akdoğan, depozitonun yetmemesi halinde zararın tespitinin yaptırılarak masrafların talep edilebileceğini kaydetti.

Ev sahiplerine ‘yabancı kiracı’ uyarısı