Ev kiraları yerinde durmuyor

featured
service

Akyurt’ta talebe karşılık yeterli konut üretilmemesi hem daire fiyatlarının hem de kiraların artmasına neden oldu. Kira fiyatları asgari ücretin yarısını da geçerek 5 bin TL rakamlarına ulaştı.

İnşaat sek­tö­rün­de­ki da­ral­ma­ya birde asrın afeti Kah­ra­man­ma­raş dep­re­mi de ek­le­nin­ce Tür­ki­ye’nin her ye­ri­ne göç dal­ga­sı baş­la­dı. Son bir kaç yıl­dır zaten artan kira fi­yat­la­rı daha da yük­sel­di.

DEP­REM­ZE­DE­LER SER­BEST PİYA­SA­NIN İNSA­FI­NA KALDI
Özel­lik­le dep­rem­den et­ki­le­nen il­le­re yakın yer­ler­de ki­ra­la­rın 4 ka­tı­na kadar çık­tı­ğı gö­rül­dü. Ben­zer bir artış da az katlı ve müs­ta­kil ev­le­re yö­ne­lik oldu. Dep­rem­ze­de­ler ser­best pi­ya­sa­nın in­sa­fı­na kaldı. Dep­re­mi fır­sat­çı­lı­ğa çe­vi­ren bazı mülk sa­hip­le­ri, ev­le­ri yüzde 30 ila 40 ara­sın­da fiyat ar­tı­şıy­la dep­rem­ze­de­le­re ki­ra­la­ma­ya baş­la­dı. Bunun ya­nın­da Tür­ki­ye’nin dört bir ya­nın­dan ev­le­ri­ni dep­rem­ze­de­le­re üc­ret­siz açan­lar oldu. İlan por­tal­la­rın­da bin­ler­ce ilan ‘ki­ra­lık’ sta­tü­sün­dey­ken ‘dep­rem­ze­de­le­re üc­ret­siz’ ola­rak gün­cel­len­di. Ancak her­kes yar­dı­ma ko­şar­ken, tıpkı böl­ge­de­ki yağ­ma­cı­lar gibi ki­ra­lık fır­sat­çı­la­rı da dur­ma­dı.

4 BİN – 6 BİN TL ARA­SIN­DA DEĞİŞİYOR
Ak­yurt’ta ki­ra­lık da­ire­le­re is­te­ni­len fi­yat­lar bin 4 bin TL ile 6 bin TL ara­sın­da de­ği­şir­ken müs­ta­kil ev­ler­de bu rakam 10 bin TL’ye kadar ulaş­tı. Şim­di­ler­de ise ki­ra­lık daire bul­mak ne­re­dey­se im­kan­sız hale geldi.

“BÖYLE FİYATLARI GÖRMEDİK, UTANIYORUZ”

Ak­yurt’ta em­lak­çı­lık yapan ve is­mi­ni ver­mek is­te­me­yen bir va­tan­daş­ta bu du­ru­ma isyan etti. “Ak­yurt bu­gü­ne kadar böy­le­si­ne fahiş fi­yat­lar gör­me­di” diyen esnaf: “Ye­şil­te­pe Ma­hal­le­miz nis­pe­ten ki­ra­la­rın az fark­la­da olsa düşük ol­du­ğu bir ma­hal­le­miz. Ama ki­ra­lık daire için 5 bin TL para is­ten­di. Dep­rem­ze­de va­tan­daş­la­rı­mız ge­li­yor, biz bu fi­yat­la­rı söy­le­me­ye uta­nı­yo­ruz. Ba­zı­la­rı ma­ale­sef bunu fır­sa­ta çe­vir­me­ye baş­la­dı.
Ki­ra­lık daire zaten azdı, şimdi hiç kal­ma­dı. Hem biz­ler hem de bazı es­naf­la­rı­mız elin­den gel­di­ğin­ce yar­dım­cı ol­ma­ya ça­lı­şı­yor ama bu tür du­rum­lar­la da kar­şı­la­şı­yo­ruz, me­se­la ko­mis­yon al­mı­yo­ruz, bazı dep­rem­ze­de va­tan­daş­la­rı­mı­zın ki­ra­la­rı­nı biz­ler ödü­yo­ruz.

1000 – 1500 TL ara­lı­ğın­da de­ği­şen ki­ra­lık da­ire­ler için şimdi 4 bin – 6 bin TL is­te­ni­yor. Üzü­lü­yo­ruz ama eli­miz­den bir­şey gel­mi­yor” diye ko­nuş­tu.

Ev kiraları yerinde durmuyor