EMD üyeleri hem İzmir Bergama’yı dinledi hem tarihi gezdi

featured
service

Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, turizmden tarım ve sanayiye, Çandarlı Limanı’ndan İzmir’in kuzeyine ikinci havalimanı yapılmasına kadar bir çok konuda EMD İzmir Şubesi üyelerine çalışmalarını anlattı.

İZMİR İGFA- Bergama Belediyesi Başkanı Hakan Koştu’nun konuğu olan Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi üyeleri hem kentin ekonomisini ve hayata geçirilecek projeleri dinledi hem de ilçenin dünyaca ünlü tarihi alanlarını ziyaret etti. Bergama Belediyesi Kleopatra Sosyal Tesisleri’nde EMD İzmir Şubesi Başkanı Murat Demircan ve dernek üyesi gazetecilerle bir araya gelen Başkan Hakan Koştu, ilçeye yapılacak TIR parkından Selinos kanalına, Çiğli’ye havalimanı yapılmasından Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ve Batı Anadolu Serbest Bölgesi’ne kadar bir çok konuda öneri ve projelerini EMD üyelerine anlattı

EMD üyeleri hem İzmir Bergama’yı dinledi hem tarihi gezdi 1

AÇILIŞ MÜJDESİ

İlçenin turizm açısından son derece önemli bir konumda olmasına karşın İzmir’e gelen kruvaziyer gemilerinden Bergama’nın yeterince faydalanamadığını aktaran Koştu, ilçede açılacak Bergama Müzesi ve Selinos Kanalı projesiyle operatörlerin turistleri Bergama’ya getirmek isteyeceklerini aktardı. Antik Selinos Kanalı projesinin dünya tarafından da konuşulan ve takip edilen önemli bir proje olduğuna dikkat çeken Hakan Koştu, “Burası hayata geçtiğinde turizm alanında çok daha farklı bir dönem başlayacak. 4 tane tarihi köprünün, kilise, cami ve havranın bulunacağı bu projede tarihe ışık tutacak önemli bulgular da ortaya çıkıyor. Projede köprülerin restorasyonu ve Osmanlı dönemine ait tabakhane ile çırçır fabrikasının da restorasyonunu bitirmek üzereyiz. İnşallah onun da açılışını önümüzdeki aylarda yapacağız” dedi.

EMD üyeleri hem İzmir Bergama’yı dinledi hem tarihi gezdi 2

LİMAN ARKASI ENDÜSTRİ BÖLGESİ

Çandarlı Limanı’yla ilgili önümüzdeki günlerde güzel haberler vermeyi umduklarını açıklayan Koştu, “Sanayi Bakanımız sayın Mustafa Varank da önümüzdeki günlerde bölgeyi ziyaret edecek. Çünkü liman arkasında bir endüstri bölgesi oluşturmayı planlıyoruz. Bu liman dünyada ilk 10 büyük liman arasında olacak. Rüzgar enerjisinde rüzgar gülü üretimi ülkemizde yaygınlaştı. Bunların denizde inşası da tartışılıyor. Bir firma deniz üzerine rüzgar gülü yerleştirmek istiyor. Bunun kanatları çok daha büyük olduğu için liman arkasında bu kanatların üretilmesi de gündemde. Sanayi Bakanımız ve Enerji Bakanımızın da olacağı bir toplantı ile önümüzdeki günlerde bu konuları ele alacağız. Bergama, yenilenebilir enerji ekipmanları konusunda kısa zamanda bölgenin üretim üssü haline gelecek” diye konuştu.

EMD üyeleri hem İzmir Bergama’yı dinledi hem tarihi gezdi 3

ÇİĞLİ’YE HAVALİMANI ÖNERİSİ

İzmir’deki tek havalimanının Gaziemir’deki Adnan Menderes Havaalanı olduğunu fakat bunun da artık yetersiz kalmaya başladığını, genişleyen kentin dış ilçelerinden ulaşımın zorlaştığını kaydeden Koştu, Çiğli’deki askeri havalimanının sivil havacılığa kazandırılması gerektiğini aktardı. Koştu, “Şehir trafiği önümüzdeki yıllarda artacağı için kentin trafiğini azaltacak bir hava alanı yapılabilir. Çiğli’deki askeri hava alanı geliştirilerek, elden geçirilerek İzmir’e ikinci bir havalimanı kazandırılır. Eğer Çiğli’ye yapılırsa kuzey bölgesinden yarım saate havalimanına ulaşılabilir. Aksi takdirde İzmir merkezinden bile Gaziemir’e geçmek 1 saati geçiyor” ifadelerini kullandı.

FABRİKADAN EĞİTİM MERKEZİNE

Bergama’da hayata geçirilecek Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile de ilgili bilgi veren Koştu şunları söyledi: “OSB’de küçükbaş süt hayvancılığı üzerine çalışılacak. Buranın ÇED çalışmaları yakında bitiyor ve 3 bin dönümlük bir araziye bu bölge yapılacak. Hayvan padoklarından, et ve süt işleme sanayi parsellerine, yem fabrikasından çiftçi eğitim merkezine kadar bir çok bölüm olacak. Tarım demişken; Bergama Tulum Peyniri’ne coğrafi işaret alınması için de Bergama Ticaret Odası gerekli çalışmayı yapıyor. Umarız en kısa sürede peynirimizi de tescilleriz.”

EMD üyeleri hem İzmir Bergama’yı dinledi hem tarihi gezdi 4

KATMA DEĞERLİ ÜRETİM

“Batı Anadolu Serbest Bölgesi de Bergama’da hızla kuruluyor. Şu anda altyapı ve çevre düzenlemesi başlayacak; yatırımcısı da zaten hazır. İzmir’deki ESBAŞ’ın tecrübesi Bergama’daki serbest bölgemize aktarılacak. Yüksek katma değerli üretim yapılacak. Yakında orada da fabrikalar yükselecek. Lojistik anlamda ilçemizin kapasitesi artacağı için TIR otoparkı da yapıyoruz. Bu otopark devreye girdiğinde ilçe merkezine TIR’ların park etmesini engelleyeceğiz. Önümüzdeki ay Meclis kararı alıp TIR’ların ilçe merkezine girmesini önleyeceğiz. Bu TIR parkının da çevre yoluyla bağlantısı olacak.

MÜZE GELİYOR

“Kızıl Avlu’nun hemen yanında bir Bergama Müzesi yapma projemiz de var. Bu konuyu ilgili bakanımızla da görüştük. Projesi hazır fakat bazı mozaikler, buluntular çıktığı için revizyon gerekiyor. Proje yerinin biraz kaydırılması gerekecek. Depolarda bekleyen eserleri bu müzede tanıtmayı amaçlıyoruz. Projeyi 2023 yatırım programına aldırmayı hedefliyoruz ve inşallah 2023’te temelini atarız. Ayrıca bir yılın Bergama Yılı ilan edilmesi için de talebimiz oldu. Bunun için de şehrimizi, ilçemizi hazır etmemiz gerek.

EMD üyeleri hem İzmir Bergama’yı dinledi hem tarihi gezdi 5

“SINIRA DAYANDI”

“İZBAN’ın da Aliağa’dan Bergama’ya uzaması halinde çok daha hızlı ve konforlu yolculuk yapılacak. Kamulaştırma çalışmaları şu anda Aliağa Şakran tarafına hatta Bergama sınırına kadar geldi. Mutabakat sağlandıktan sonra ihaleye çıkılıp 45 kilometrelik bu hat Aliağa’ya bağlanacak. Fakat şu an ihale için bir tarih yok.

“ÇÖZÜM ARANIYOR”

“Çam fıstığı ile de ilgili çalışıyoruz. Fakat çam fıstığında yaşadığımız verim kaybı bir böcekten mi yoksa iklimden mi kaynaklı bilinmiyor, araştırılıyor. Toplam 16 köyümüzün bulunduğu Kozak Yaylası en fazla çam fıstığı üretiminin yapıldığı bölge. Sayın bakanımız 10 üniversite ve 3 enstitünün temsilcisini toplayarak yaşanan verim kayıplarıyla ilgili bilgileri aldı. Umarım tüm diğer ülkelerde yaşanan benzer soruna Türkiye’den bir çözüm çıkar.”

EMD üyeleri hem İzmir Bergama’yı dinledi hem tarihi gezdi