1. Haberler
  2. Haberler
  3. Türkiye
  4. Siyaset
  5. Edirne Milletvekili Ediz Ün’den Çiftçiye Nefes Aldıracak Teklif 

Edirne Milletvekili Ediz Ün’den Çiftçiye Nefes Aldıracak Teklif 

featured
service

Edirne Milletvekili Ediz Ün, çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ve bankalara olan borçlarının faizlerinin silinmesini ve borçların yeniden yapılandırılmasını öngören kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sundu. Ün, ” Yüksek faizler, üretim maliyetlerindeki artış ve yeterli desteklemenin verilmemesi, çiftçimizi adeta borç sarmalına hapsetmiştir” dedi.

Bu gidişata dur demek, bir siyasetçi olarak görevimiz

Milletvekili Ün, tarım sektöründe yaşanan sıkıntıları dile getirerek, “Son yıllarda çiftçilerimiz, yanlış tarım politikalarının ve artan ekonomik krizlerin yükünü taşımakta. Bugün bankalara olan tarımsal borç 800 milyar lirayı aşmış, Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borç ise 50 milyar TL’ye ulaşmıştır. Yüksek faizler, üretim maliyetlerindeki artış ve yeterli desteklemenin verilmemesi, çiftçimizi adeta borç sarmalına hapsetmiştir.” ifadelerini kullandı.

Tarımın ve çiftçilerin ülke ekonomisi için kritik bir role sahip olduğunu belirten Ediz Ün, mevcut politikaların çiftçiyi üretmekten alıkoyduğunu ifade etti. Ün, “Çiftçilerimiz, yıllardır hatalı ekonomi politikalarının ve plansız tarım yönetiminin bedelini ödüyor. Çiftçiyi üretime değil borca mahkûm eden bu sistem artık değişmelidir. Çiftçimiz sadece tarlasında ürettiğiyle değil, borç yüküyle boğuşuyor. Bu gidişata dur demek, bir siyasetçi olarak görevimizdir.” dedi.

Kanun Teklifiyle Neler Öngörülüyor?

Teklif, çiftçilerin borç yükünü hafifletmek ve tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak adına kapsamlı bir yapılandırmayı içeriyor:

• Çiftçilerin bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının faizleri tamamen silinecek.

• Anapara borcu, faizsiz bir şekilde 5 yıl içinde, hasat sonrası ödemelerle eşit taksitler halinde yapılandırılacak.

• Yapılandırmaya başvuran çiftçilerin mevcut borçlarına dair icra ve dava süreçleri sonlandırılacak.

• Yapılandırmadan kaynaklanan gelir kayıpları, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacak.

Ün, “Bu düzenleme, çiftçilerimizin hak ettiği adaleti sağlayacak. Çiftçimizi yeniden üretimin öznesi yapacağız. Bu teklifle çiftçiyi borca mahkûm eden düzen sona erecek. Bu, siyasetin değil, vicdanın meselesidir!” şeklinde konuştu.

Edirne Milletvekili Ediz Ün’den Çiftçiye Nefes Aldıracak Teklif 
Yorum Yap