Edirne Keşan’da AK Partili Uysal’dan Yüceller Teşkilatı önergesi

featured
service

7 Nisan 2022 Perşembe günü gerçekleştirilen Keşan Belediye Meclisi’nde Makedonya’daki Yüceller Hareketi ile ilgili AK Partili Meclis Üyesi Tarık Uysal bir önerge sundu.

Erdoğan DEMİR /Keşan Postası (EDİRNE İGFA)-   AK Partili Meclis Üyesi Tarık Uysal’ın Makedonya’daki Türklere yapılan haksızlıklar sonrası bir araya gelen aydınlardan oluşan Yüceller Hareketi’nin temsilcilerinin idama mahkum edilmesi nedeniyle Keşan’da uygun görülecek alanda park ve içine Yücel Şehitleri Anıtı’nın yapılmasını içeren dilekçe ve sunumu sonrası madde oybirliği ile Komisyona havale edildi.

Konu Keşan Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı toplantısında görüşülecek. Meclis toplantısının ardından Keşan Postası Genel Yayın Yönetmeni Erdoğan Demir’e önergesi ile ilgili özel açıklama yapan Uysal, şunları söyledi.

OSMANLI BALKANLARDAN ÇEKİLİNCE SOYDAŞLARIMIZ GÖÇE ZORLANDI

Bizler bölge olarak Balkan coğrafyasından göçen bir toplumuz.  Osmanlı Balkan coğrafyasına adeleti, güveni, huzuru ve müreffeh bir yaşamı götürmüştür. Fakat Osmanlı’nın çöküş devresine geçtiği dönemde 1758 yılında Fransız ihtilali ile başlayan milliyetçilik akımı ile birlikte, o bölgede Osmanlı Rus Harbi’nden sonra orada yaşayan ecdadımız sahipsiz kaldı. Dönem itibariyle Osmanlı’nın da kendi içindeki mücadelesi ile doğal olarak orada kalan soydaşlarımıza Atatürk’ten sonra gereken desteği veremedik. Bunun akabinde Balkanlarda yaşayan topluluğumuz özellikle  Yüceller Teşkilatı Makedonya da bir mücadele  verdi. İkinci  Dünya Savaşı’nda Almanlar Yugoslavya’nın yönetimini Bulgaristan’a bırakmıştır. O dönem itibariyle orada yaşayan soydaşlarımız göçe zorlanmıştır. Aman buradan gitsinler Türkiye’ye , burada Osmanlı’dan kalan yadigar bulunmasın ve buradan çıkıp gitsinler düşüncesiyle çeşitli baskı ve zulümlere başlamışlardır. Kimliklerini unutturmak dinlerini yaşamasına izin vermemek oradaki iş adamlarımızın mülklerine de el konulmuştur.

“YÜCELLER TEŞKİLATI MÜSLÜMAN VE TÜRK SOYDAŞLARIMIZ İÇİN MÜCADELE VERDİ”

Tabi ki dönem itibariyle orada yaşayan aydınlarımız, kanaat önderlerimiz, ilim irfan sahibi insanlarımız bir mücadele vermek zorundalar ki, ailelerini korumak zorundalar, ticaretlerini korumak zorundalar, kıymetlerini korumak zorundalar dinlerini yaşamak zorundalar. Osmanlı İmparatorluğu Makedonya da 520 yıl hükmetmiştir. Osmanlı çekildikten sonra  O dönemde 300 bin olan Müslüman Türk nüfus azınlık nüfusu var. Baskılara başlamışlar. Tabi oradaki aydınlarımız da Türk kimliğini İslam kimliğini koruyabilmek, eğitim hakkını koruyabilmek adıma bir mücadeleye başlamışlar. 1939 yılında temeli atılan 1942 yılına kadar oluşumu tamamlanan ismini de Türkiye Yücelen’den alan bir yapıyla bir oluşum gerçekleştirmişlerdir. Ana amaç olarak önce Türkiye’den Kuran-ı Kerim getirmek, rahmetli Başbuğ Atatürk’ün Nutku’nu getirmek. Peyami Safa, Tevfik Fikret, Mehmet Akif Ersoy gibi isimlerin oradaki gençlerimize eserlerini okutmak, bilinçlendirmek adına bu şartlarla bir mücadele başlattılar.

Edirne Keşan'da AK Partili Uysal'dan Yüceller Teşkilatı önergesi 1

“TÜRKÇE GAZETE, RADYO VE TÜRKÇE EĞİTİM VEREN OKULLAR KURDULAR DERDEST EDİLDİLER”

1942 yılında başlayan mücadele esnasında dönemin baskıları artmış olup, ilk olarak Birlik isminde Türkçe Gazete, dergi, ardından radyo ve Türkçe eğitim okulları kuruyorlar. Fakat baskı kuran faşist yönetim, 1942 ile 1948 yılları arasında , 1947 yılının Ağustos ayında bu mücadelenin içinde yer alan ilk etapta 17 vatan evladını bir akşamda derdest ediyorlar. Bunları da Türkiye Cumhuriyeti’ne ajanlık yapmak suçlamasıyla ve sadece ihbar üzerine yakalıyorlar.

” 13 KAHRAMAN 195 YIL HAPİS CEZAS ALDI, 4 KAHRAMAN KURŞUNA DİZİLDİ. MEZARLARI BİLE NERDE BİLİNMİYOR”

Avukat tutmalarına izin verilmeksizin 13 kahraman tutuklanıp 5 ila 20 yıl arasında olmak kaydıyla 195 yıl hapis cezası ve sürgüne gönderiliyorlar. 4 kişi de sorgusuz sualsiz kurşuna dizilip katlediliyorlar ama onlar bizim gözümüzde şehittirler. Bu insanlarımızın naaşlarının yerleri bile hala belli değil.

YÜCELLER PARKI VE ANITI OLURSA TÜRKİYE’DE İLK OLACAK

Tabi ki bizler dedim ya Balkan coğrafyasından göçen, Balkanlara en yakın belediye olan Keşan Belediyesi olarak bölgeye duyarlılığımız, hassasiyetimiz ciddi bir şekilde devam etmektedir. Dolayısıyla bölgemizdeki insanlarımızın da geçmişini unutma yeni nesillere de geleceğini unutturmamak düşüncesiyle  ben Yüceller Şehitlerimizin , Yüceller Teşkilatımızın 4 şehidinin isminin Keşan’da bir parka Yüceller Parkı isminin verilmesi ve içine de isimlere yakışır bir şekilde bir anıt kurulması adına Keşan Belediye Meclisi’ne bir önerge verdim. Bu şehitliğin ilki 2021yılında Üsküp’te dikilerek bu isimler ölümsüzleştirilmişlerdir. Her yıl Batı Trakya ve Balkanlar da ki derneklerimiz vesilesi ile gerek Bursa, İstanbul’daki Fatih, Gaziosmanpaşa Belediyelerinde ölüm yıldönümlerinde çeşitli etkinliklerle 27 Şubat’ta anılıyorlar. Ben bu şehitlerimizin bundan sonra da Keşan Belediyesi’nde hem isim vererek hem de isimlerini ebedileştirmek suretiyle anıtlaştırarak, bundan sonraki neslimizin hem dikkatini çekmek, hem geçmişini unutmamak, unutturmamak, hem de geçmişten ders almak kaydıyla Yüceller Teşkilatı’mızın örnek olmasını diliyorum.

Önergeden önce sayın Keşan Belediye Başkanımız Mustafa Helvacıoğlu ile görüştüm. Kendisi bu konuda belediye olarak üzerimize ne düşen gerekirse yağmaya hazırız dedi.Ayrıca CHP Grup Sözcüsü Feridun Tümer ve İYİ Parti Grup Sözcüsü Coşkun Lofçalı da bu önergeme destek vereceklerini ve olumlu baktıklarını belirtti. Bundan sonra karar Mayıs ayında meclisimizden geçtikten sonra İsim Verme Komisyonu’na havale edilecek ya yapılacak yeni bir parka ya da mevcut parklardan birine Yüceller Parkıisimi verilecek ve anıt yapılacak.

Ayrıca bundan sonra her 27 Şubat’ta da bu 4 şehidimizi düzenlenecek çeşitli etkinliklerle Keşan’da anmaya başlayacağız dedi.Uysal ayrıca önergenin hayata geçirilmesi ile Yüceller Teşkilatı ve 4 şehit adına Türkiye’de yapılan ilk anıtın da Keşan’da yapılmış olmasının Balkan Coğrafyası’na en yakın belediyelerden biri olarak kendilerini mutlu edeceğini belirterek bu önergesine destek veren Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ile tüm meclis üyesi parti gruplarına da teşekkür etti.

Edirne Keşan’da AK Partili Uysal’dan Yüceller Teşkilatı önergesi