1. Haberler
  2. Gündem
  3. Dikkat! 4 bin 69 TL Cezası Var: Zorunlu Kış Lastiği Uygulaması Başlıyor!

Dikkat! 4 bin 69 TL Cezası Var: Zorunlu Kış Lastiği Uygulaması Başlıyor!

featured

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, kış aylarında trafikte güvenliği artırmak amacıyla uygulanan zorunlu kış lastiği uygulamasının 1 Aralık 2024’te başlayacağını açıkladı. 1 Nisan 2025 tarihine kadar sürecek olan uygulama, şehirlerarası yollarda tüm yolcu ve eşya taşıyan araçlar için zorunlu olacak.

Kış lastiklerinin 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırarak kazaları önlediğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, şu ifadeleri kullandı: “Kazaları önlemede hayati öneme sahip. Uygulama şehirlerarası yollarda tüm yolcu ve eşya taşıyan araçlar için zorunlu olacak. Hususi araç sahiplerinin de kış lastiği takmasını tavsiye ediyoruz.”

Dikkat! 4 bin 69 TL Cezası Var: Zorunlu Kış Lastiği Uygulaması Başlıyor! 1

İl sınırları içerisindeki kış lastiği uygulamasının valiliklerin kararıyla bir ay önce başlayabileceğini veya bir ay uzatılabileceğini belirten Uraloğlu, sürücülere bu duyuruları dikkatle takip etmeleri çağrısında bulundu.

Kamyon, çekici, tanker ve otobüs gibi araçların tüm dingilleri üzerindeki lastiklerinin, minibüs, kamyonet ve otomobillerin tüm lastiklerinin kış lastiği olması gerektiğini vurgulayan Uraloğlu, şu uyarılarda bulundu:

“Araçta patinaj zinciri bulunması veya kullanılması kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmıyor; yine de araçlarımızda zincir, takoz ve çekme halatı gibi gerekli ekipmanların bulunmasını sağlayalım. Kış şartlarına uygun donanım ve ekipmanla seyahatlerimizi gerçekleştirmeyi ihmal etmeyelim.”

Kış lastiklerinde belirlenen standartlara uyulmaması durumunda, kuralları ihlal eden araç sahiplerine 4 bin 69 lira para cezası uygulanacak. Denetimlerin sıkı bir şekilde yapılacağını belirten Uraloğlu, lastik diş derinlikleri ve diğer teknik kriterlerin dikkatle kontrol edileceğini söyledi.

Bakan Uraloğlu, kış şartlarına hazırlık kapsamında alınan önlemleri de paylaştı:

“Karayolları Genel Müdürlüğümüz, 68 bin 549 kilometrelik yol ağında 12 bin 634 makine-ekipman ve 13 bin 283 personelle hizmet verecek. Depolanan 737 bin 801 ton tuz ve kritik kesimler için hazırlanan 11 bin 576 ton kimyasal buz çözücü ve tuz çözeltisiyle kış aylarında yollarımızda kesintisiz trafik akışını sağlayacağız.”

Dikkat! 4 bin 69 TL Cezası Var: Zorunlu Kış Lastiği Uygulaması Başlıyor! 2

Denetimlerin sıkı bir şekilde yapılacağını ifade eden Bakan Uraloğlu, “Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kış lastiği diş derinliği 4 milimetreden; kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda kış lastiği diş derinliği 1,6 milimetreden az olamaz. Diş derinliği lastik sırtının ortasına en yakın dişlerden ölçülür. Kış lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi işareti veya sadece kar tanesi işareti bulunması gerekiyor. Kurallara uymayanlara 4 bin 69 lira ceza uygulanacak.” ifadelerini kullandı.

Tüm Tedbirler Alındı

Bakan Uraloğlu ayrıca, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı personelinin, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ile belediyelerin ilgili ekiplerinin denetimler için sahada olacağını vurgulayarak “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak kış şartlarına karşı tüm hazırlıkları tamamladık. Karayolları Genel Müdürlüğümüz, 68 bin 549 kilometrelik yol ağında 12 bin 634 makine-ekipman ve 13 bin 283 personelle hizmet verecek. Depolanan 737 bin 801 ton tuz ve kritik kesimler için hazırlanan 11 bin 576 ton kimyasal buz çözücü ve tuz çözeltisiyle kış aylarında yollarımızda kesintisiz trafik akışını sağlayacağız.” dedi.

Dikkat! 4 bin 69 TL Cezası Var: Zorunlu Kış Lastiği Uygulaması Başlıyor!
Yorum Yap