1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Damla Sulama

Damla Sulama

featured
service

Tarım işlerinde kullanılan sulama yöntemlerinden bir tanesi olan damla sulamasistemleri, bitki yetiştiriciliğinin önemli bir adımıdır. Bu adımda yetiştirilen ürünün köküne direkt olarak sulama yapılır. Bu yöntem bitkinin dallarına ve bitki özüne hiçbir şekilde zarar vermeyen bir yapıya sahiptir.

Kaliteli bir sulama şekli olan damla sulama şekli, bitkinin ihtiyaç duymuş olduğu zaman diliminde bitkinin ihtiyacı olan miktarda sulamayı da sağlayacaktır. Damla sulama şeklinde suyun basıncı düşüktür. Özellikle ekimi daha yeni yapılmış olan bitkileri sulamak için en doğru yöntemi damla sulama yöntemi oluşturur.

Damla Sulama Sistemleri

Damla sulama işlemini uygulamak için üzerinde küçük delikler bulunan ince borular kullanılır. Bu boruların tamamı bitkilerin köklerine yerleştirilmiştir. Bir halat gibi sulanacak olan tüm alan bu borularla kaplanmıştır.

Borunun ucunda ise musluk bulunur ve bu musluk açıldığında tüm bitkilere eşit miktarda su dağıtımı yapılmış olur. Son derece kaliteli bir sulama şekli olan damla sulama, son yıllarda belirli bir sistem dahilinde gerçekleştiriliyor. Bu sistem ile suyu verimli kullanmak ve bitki yetiştiriciliğinden verim almak mümkün oluyor.

Damla Sulama Sistemleri Kullanmanın Avantajları

Sulama sistemleri kullanımı, bitki yetiştirme işlerini kolaylaştıran içerikler taşır.

Damla sulama sistemleri kullanmanın avantajlarını;

  • Suyun verimli kullanılması,
  • Enerji verimliliği,
  • Günün her saatinde sulama yapılabilme kolaylığı,
  • İnsan iş gücü masrafını yarı yarıya indirme,
  • Bitkinin kökünün donmasının engellenmesi,
  • Toprağın havalanması oluşturuyor.

Ayrıca damla sulama sistemi sayesinde bitkinin yalnızca kök sulaması yapılması işlemi ortaya çıkacak ve bitkinin etrafında zararlı otların bitmesi engellenmiş olacaktır. Damla sulama sistemleri en avantajlı sulama yöntemleri olarak aktif olarak tarım işlerinde kullanılıyor.

Damla Sulama Şekli Hangi Bitkilerde Kullanılır?

Ülkemizde toprak bakımından nemsiz bir toprak yapısına sahip olan alanlarda, damla sulama sistemi kullanımı doğru seçeneği oluşturur.

Bu sistemle;

  • Çilek,
  • Domates,
  • Biber,
  • Salatalık,
  • Patlıcan,
  • Kavun-Karpuz,
  • Kabak vb. gibi sebzeleri yetiştirmek mümkün olurken meyve ağaçlarında da kullanılabilen bir sistemdir.

Aynı zamanda meyve fidanı yetiştiriciliğinde de bu sistem kaliteli bir sulama sistemini karşımıza çıkarıyor.

Damla Sulama Sistemleri Kaç Yıl Dayanır?

Damla sulama sistemleri 4 yıl ile 14 yıl arasında dayanma özelliğine sahiptir. Bu sistemde boruların zamanla aşınması durumu söz konusudur. Ancak belirli zamanlarda yapılan bakımlar ile bu sorunlar ortadan kaldırılabiliyor. Borularla yapılan sulama işlemleri tarımın verimli şekilde yapılmasını sağlar.

Damla sulama sistemi sayesinde bitkilerin çiçeklenme ve tohum verme süresi 3 hafta erken hale gelir. Aynı zamanda bu sulama sisteminde kullanılan suyun miktarı da daha az olacaktır. Damla sulama sistemindeki boruların deforme olma süresi ise boru ve sistem kalitesine göre değişim gösteriyor.

Damla sulama sistemi hem bitki yetiştirilmesi hem de tarım üreticileri açısından en profesyonel yapılardan bir tanesidir. Eski yıllarda hortumlarla yapılan tekli sulama işlemi damla sulama sistemi sayesinde hem hızlandırılmış hem de daha israfsız hale getirilmiştir.

Damla Sulama
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.