CHP’li Karabat: “TRT’ye kimler mali operasyon çekiyor?”

featured
service

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, TBMM’ye gönderilen son sansür düzenlemesinin ardından TRT’ye ilişkin dikkat çeken bir açıklama yayınladı. TRT yönetimindeki isimlere dikkat çekilen açıklamada mali operasyon iddiaları dile getirildi.

CHP İstanbu Milletvekili Özgür Karabat’ın sosyal medya hesabından “TRT’ye kimler mali operasyon çekiyor?” başlığıyla yayınlanan açıklamada; “Ağır bir sansür yasası ile kamu yararına gazetecilik yapanları hapse atmayı isteyen AKP, TRT’de ise çok büyük oyun oynuyor. TRT’nin milyarlarca liralık bütçesi kimlerin elinde? 85 milyon vatandaştan alınan vergilerle finanse edilen TRT tarafsız yayın yapacağına, A Haber’den farksız bir duruma geldi” denildi.

SAYIŞTAY’A UYARI

Liyakatsiz TRT atamalarına da değinen Kaarabat, “TRT’nin yönetim kurulunun AKP partizanı isimlerden oluşması bir tarafa, içlerinden bir tanesinin bile maliye mevzuatına, işletmeye hakimiyeti yok. Oysaki TRT’nin yönetim kurulunun görevleri 537. Madde’de açıkça bütçe yönetimine işaret ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen gün boşuna Sayıştay üyelerini ‘İşlerimize karışmayın’ diye uyarmadı. TRT’nin Sayıştay raporunda 21.3 milyon liralık bir kambiyo zararı tespit edilmiş. Bu zarar neden oluştu?” dedi.

FAALİYET RAPORLARIYLA SAYIŞTAY RAPORLARI UYUŞMUYOR!

Mevcut TRT yönetiminin kamu zararından sorumlu tutulacağına değinilen açıklamada CHP’li Karabat şunları söyledi: “Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edilmekten oluşabilecek zararlardan “şahsen” sorumlusunuz. TRT yönetiminin mali işleri yapacak kabiliyetinin olmadığını biliyoruz. Peki, Saray’ın hangi adamı bunu yönetiyor? Hazırladığınız TRT 2020 Faaliyet Raporu’nda reklam gelirlerini 2019 için 306.2 milyon TL, 2020 için 316.1 milyon TL açıklamışsınız. Ama Sayıştay raporunda daha düşük rakamlar var. Bu farkın hesabının sorulmayacağını mı sanıyorsunuz?

“KAMU ZARARINDAN SORUMLUSUNUZ!”

TRT’nin yapım ve hizmet alım maliyetlerine de değinilen açıklamada; “2020’de TRT 1 milyar 372 milyon liralık haber, hizmet ve program alımı gerçekleştirmiş. Ama bakıyorsunuz TRT reytinglerde yerlerde. Bu para izlenmeyen yapımlara hangi kriterlerle verildi? Hangi paravan yapım şirketlerine milyarlarca lira aktardınız?” soruları soruldu. CHP’li Karabat, “Sadece TRT yönetiminden değil, dışarıdan TRT’ye şişirilmiş faturalarla iş yapanlardan da bu hesaplar sorulacak. TRT’de anlatacaklarımız bitmedi…”

CHP’li Karabat: “TRT’ye kimler mali operasyon çekiyor?”