CHP’li Hakverdi’den Tapu Harçlarını %50 oranında düşürecek kanun teklifi

featured
service

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi TBMM Başkanlığına sunduğu Kanun Teklifi ile tapu harçlarının %50 oranında düşürülmesini talep etti.

Teklifle tapu işlemlerinde alıcının ve satıcının toplamda ödediği % 4’lük (Binde 40) tapu harcı oranının % 2’ye düşürülmesini talep eden Hakverdi;

“2015’ten bu yana tapu işlemlerinden 64 milyar 918 milyon TL para toplandı.

Tapu işlemlerinde alıcından %2 ve satıcıdan %2 olmak üzere toplamda %4 Tapu harcı alınmakta. Ocak 2015, Haziran 2020 Tarihleri arasında tapu işlemi gerçekleştirenlerden toplanan para 64 milyar 918 milyon TL. Toplanan paranın büyüklüğü tapu işlemlerinde alınan harç oranının yüksekliğini gözler önüne seriyor.

Vatandaşlar yüksek tapu harçlarından şikayetçi.

300 bin TL’lik bir dairenin tapu harcı 12 Bin TL. Üzerine bir de ortalama 350 TL döner sermaye payı eklendiğinde 12 bin 350 TL’yi buluyor. Bu miktarı ödemeden tapuyu alamıyorsunuz. Vatandaşlar yüksek tapu harçlarından çok şikayetçi. Oranların düşürülmesini talep ediyorlar. Özellikle alt gelir grubu yıllarca çalışıp başını sokacağı bir ev almaya kalktığında devletin kendilerine katkı vermesi gerekirken üzerine yük bindiriyor olmasından çok rahatsız.

Kurum kendi bütçesinin 10 Katı Para topluyor!

Kurumun topladığı para kendi bütçesi ile karşılaştırıldığında korkunç rakamlar ortaya çıkıyor. Kurum neredeyse hazineye para toplama kurumu haline gelmiş durumda. Genel bütçeden aldığı payın ortalama 10 katını hazineye geri toplayan kurum vatandaşlardan vergi toplayan ikinci bir maliye bakanlığına dönmüş durumda.

2019 yılında 10.890.657.282,45 TL Tapu Harcı Toplayan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün aynı yıl bütçesi 1.185.359.000 TL idi. Bir başka deyişle Kurum vatandaşlardan bütçesinin 9 katı para toplamıştır. Bu oranın 2020 yılında ise 11 kat olması beklenmekte.

 Tapu harçları yandaş müteahhitler ve İngiltere’deki bir avuç tefeciye gidiyor!

Son 5 buçuk yılda sadece tapu işlemlerinden yaklaşık 65 milyar lira para toplayan iktidar neden Hastaneleri hasta garantili, otoyol ve köprüleri geçiş garantili ve dolara endeksli olarak başkasına yaptırıyor?

Bu soruların cevabı gayet açık. İhaleler yandaşlara, paralar tefecilere gidiyor.

 Devlet vatandaşları için vardır. İktidarın yandaşları için değil !

Bu teklifin kanunlaşması ile tapu harçlarını kabul edilebilir bir orana çekmeyi hedeflemekteyiz. Asıl hedefimiz bu oranı toplamda %1 seviyesine çekmek ama günümüz koşullarında iktidarın bunu yapmaya gücü ve niyeti olduğunu düşünmüyorum. Bu yüzden ilk etapta mevcut oranı yarı yarıya düşürmeyi teklif ettik.

Vatandaşla ödedikleri vergilerin kendisine hizmet olarak dönmesini bekler. Bu vergiler hizmet olarak değil de yandaşlara rant ve tefecilere faiz olarak gitmeye başladığında vergiler ve harçlar artmaya başlar. Vatandaşlardan toplanan paralar doğru kullanılmak zorundadır. Bunu her iktidarın özenle ve şeffaflıkla yapması gerekmektedir. Tapu Harçlarında talep ettiğimiz indirim vatandaşlarımız tarafında uzun zamandır beklenmekte ve talep edilmektedir.  Bu teklife tüm partilerin desteğini bekliyorum. Unutmamak gerekir ki Devlet vatandaşları için vardır. İktidarın yandaşlar için değil!” Dedi.

CHP’li Hakverdi’den Tapu Harçlarını %50 oranında düşürecek kanun teklifi