CHP’li Başevirgen: Faiz, rant ve talan bütçesini kabul etmiyoruz

featured
service

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Bekir Başevirgen, TBMM Genel Kurulu’nda 2022 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmelerinde meclis kürsüsünden bütçe teklifine neden hayır dediklerini tek tek sıraladı. Başevirgen, “ Vatandaşı açlığa sürükleyen bu faiz, rant ve talan bütçesini kabul etmiyoruz” dedi.

“Tek Adam Sisteminin Son Bütçesi”
CHP Manisa Milletvekili Başevirgen, tek adam sisteminin 4. bütçesini, yani halkın vergide olduğu ama refahta olamadığı son bütçeyi görüştüklerini söyleyerek, “Eğitime, sağlığa, tarıma ve istihdama yeterli pay ayrılmayan bu bütçede aslan payı yine sermayeye, yine yandaşa, yine beşli çeteye ayrılmış. Bu bütçede yandaş var, bu bütçede kayırma var, bu bütçede faiz var. Bu bütçede beton var, bu bütçede talan var, bu bütçede rant var. Ama bu bütçede maalesef halk yok. Emekli yok, işçi, emekçi, öğrenci yok. Dükkanına kilit vurulan esnaf, elinden traktörü alınan çiftçi yok” diye konuştu.

“Evlere şenlik tarım bakanı”
Bütçe görüşmelerinde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yüklenen Bekir Başevirgen, “ Bir Tarım Bakanımız var ki evlere şenlik. Buğday, arpa ve mısırın maliyet ve kar hesaplarını dahi yapamıyor. Tarımı bilmediğini biliyorduk da, matematiği de bilmediğini öğrenmiş olduk. Kendisine 3 bin lira olan gübre niye 15 bin lira oldu diye soruyoruz, yol yaptık, köprü yaptık diyor. 3 bin Euro’ya ithal edilen damızlık hayvanlar niye kesime gidiyor diye soruyoruz, havalimanı yaptık diyor. Neden çiftçiye destek olmuyorsunuz Sayın Bakan diye soruyoruz, İngiltere’den artık 8 gol yemiyoruz diyor. “ Dedi.

“Yağmur gibi yağan zamlar çiftçiye verilmeyen desteğin sonucudur”
1999 yılı Türkiye’sinde tarıma milli gelirin % 5,8’i oranında destek verildiğini ancak bu iktidarın Tarım Kanununa göre çiftçiye verilmesi gereken yüzde 1’lik desteği hiçbir zaman vermediğini söyleyen Bekir Başevirgen, “Tarım ve Orman Bakanı AK Partiden önce çiftçiye destek verilmiyordu, diyor. Doğrudan Gelir Desteği ne zaman çıkarıldı haberi yok. Hayvancılıkta ödenen süt ve et prim desteklerinden de haberi yok. 1999 yılı Türkiye’sinde tarıma milli gelirin % 5,8’i oranında destek verilmişken, bu iktidar Tarım Kanununa göre çiftçiye verilmesi gereken yüzde 1’lik desteği hiçbir zaman vermedi. Bugün, yağa, süte, una, tüm temel gıdalara gelen yağmur gibi zamlar, çiftçiye verilmeyen desteğin sonucudur” diye konuştu.

“Utancından mı gelemedi?”
Manisalı Tarım Bakanı’nın her yıl Manisa ticaret borsasına gelip kuru üzüm taban fiyatını açıkladığını ancak bu sene Manisa’ya gelemediğini hatırlatan Başevirgen Bakana, “Bakan bu sene üzüm üreticilerini büyük bir hayal kırıklığına uğrattı. Her yıl Manisa ticaret borsasına gelip üzüm fiyatı açıklardı. Bu sene galiba utancından gelemedi. Girdi maliyetlerine % 300 % 400 zam gelmişken, kuru üzüm alım fiyatını %4 artırmak İnsafsızlıktır, vefasızlıktır, emeğe saygısızlıktır” sözleriyle yüklendi.

“Vatandaşı açlığa ve sefalete sürükleyen bu faiz ve rant bütçesini kabul etmiyoruz”
CHP’li Başevirgen, 205 milyar lira borcundan dolayı belini doğrultamayan, 174 bini bankaların takibinde, 4 binden fazlası da icralık olan çiftçiler için bütçeye hayır dediklerini belirterek, “Biz bu bütçeye, pandemide yüzüstü bırakılan 125 bin esnaf, emekli edilmeyip adeta süründürülen milyonlarca EYT’li, sefalet içinde yaşamaya mahkûm edilen 114 bin sözleşmeli öğretmen için hayır diyoruz” dedi.

Başevirgen, “ Biz bu bütçeye, atama bekleyen binlerce Ziraat ve Gıda Mühendisleri ile üniversiteli olup iş bulamayan 1 milyon 300 bin gencimiz, sayıları 8 milyonu aşan işsizlerimiz, sosyal yardıma muhtaç ve açlık sınırı altında yaşayan 25 milyon vatandaşımız için hayır diyoruz. Biz bu bütçeye, iktidar 750 milyon dolar krediyi medya baronlarına hibe ettiği için, beşli çetenin vergi borçlarını silip banka borcunu ödeyemeyen yaklaşık 3,5 milyon vatandaşın kara listeye girmesine neden olduğu için hayır diyoruz. Biz bu bütçeye, milletin parasını döviz garantili projelere akıtıp, sınırlı sayıdaki sağlık personeli aralıksız 36 saat çalıştırıldığı için, çalışanların %57’si asgari ücretle yaşam mücadelesi verirken yandaşlar ballı maaşlarla yaşatıldığı için hayır diyoruz. Biz bu bütçeye üniversiteli öğrenciler yurt bulamayıp sokaklarda yatarken, adları dahi açıklanmayan vakıf ve derneklere milyarlarca lira para aktarıldığı için hayır diyoruz. Vatandaşı açlığa ve sefalete sürükleyen bu faiz ve rant bütçesini kabul etmiyoruz” diye konuştu.

CHP’li Başevirgen: Faiz, rant ve talan bütçesini kabul etmiyoruz