CHP’li Başevirgen “Çiftçi ve tarım bu bütçeyle mi kalkınacak?”

featured
service
CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmelerine başlanan Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesini değerlendirerek “Çiftçi üretemesin diye ne gerekiyorsa yapıyorlar. Üretimi teşvik edecek tek bir adım bile yok” dedi.
2021 yılı bütçesinde çiftçi ve üreticinin yine umduğunu bulamadığını söyleyen Başevirgen,  “ Çiftçi için en önemli unsur olan destekler geçen yıl ile aynı miktarda bırakılarak 22 milyar TL olarak belirlenmiş. Fakat Yeni Ekonomi Programında 2021 için milli gelir büyüklüğümüz 5,6 trilyon olarak öngörülmüştü. Buna göre tarıma en az 56 milyar lira destek ayrılması gerekiyor. Ancak bütçede öngörülen ödenek bu tutardan yüzde 39 daha az. İktidar kendi çıkardığı kanunu uygulamıyor!” dedi.
“Çiftçi Destek Beklerken İktidar Köstek Oluyor”
Çiftçi tarımsal desteklerde artış olacağını beklerken, en önemli destek kalemlerinde kesintiye gidilecek olmasının, üretimi daha da kötü etkileyeceğini ifade eden Bekir Başevirgen,  “Çiftçinin en  fazla yararlandığı mazot, gübre, hayvancılık desteklerinde toplam 787 milyon lira kesinti olacak. Bu yıl çiftçiye sadece mazotta 2 milyar 901 milyon lira destek ödemesi yapılırken, 2021’de 2 milyar 724 milyon lira ödeme gerçekleştirilecek. Çiftçi, en büyük girdi maliyeti olan mazot için, 2021’de 177 milyon lira daha az destek alacak. Hani “mazotun yarısı sizden yarısı bizden”di? Mazot fiyatları durmadan artarken destek daha da azaltılıyor. Çiftçiye gübre desteğinde de % 6.2 kesinti yapılarak 2020 yılında ödenen 840 milyon liradan 52 milyon lira eksikle 788 milyon lira ödenecek. Hayvancılık desteği  %9.6 oranında kesinti ile %28.6’ya düşecek. 2020 yılında 6 milyar 862 milyon lira olarak öngörülen hayvancılık desteği 558 milyon kesinti ile 6 milyar 304 milyon lira olacak. İktidar bütün desteklerden kesinti yaparak çiftçinin nasıl üretmesini bekliyor?” ifadelerini kullandı.
“Biz İthal Edelim Siz Başınızın Çaresine Bakın”
Uygulanan tarım politikalarının tamamen yerli üreticinin üretememesi üzerine oluşturulduğunu ifade eden Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “İktidar, ithalata kılıf uydurmak için kendi çiftçisini üretemez hale getirdi. Sırf ithalat sevdası yüzünden 17 senede ithalata 312.5 milyar TL ödenirken, kendi çiftçimize 2021 yılı da dahil, sadece 165 milyar destek ödemesi yapıldı. 2003 yılından bu yana ithalata ödenen para, çiftçimize verilen desteklerin neredeyse iki katına ulaştı. Gümrük vergisi sıfırlanarak ithal edilen bütün tarımsal ürünlerde çiftçi biraz daha borca battı. İktidar, kendi üreticisinden çok daha ucuza alabileceği ürünler için yabancı çiftçilere kat be kat fazla para ödemeyi tercih etti. Gelinen noktada ise çiftçilerin borcu 170 milyara ulaştı. dedi.
“Borç Yapılandırma Paketi De Çiftçiyi Görmedi”
Borç yapılandırma paketinde çiftçi borçlarına ilişkin düzenlemenin de yer aldığının basına yansıdığını ancak teklifin içeriğinde böyle bir çalışma olmadığının görüldüğünü belirten Bekir Başevirgen, “Bankalara, Tarım Kredi Kooperatiflerine, Sulama Birliklerine borcu olmayan çiftçi yok. Ürünü tarlada kalan, para etmeyen, bir de ithalat darbesi yiyen çiftçilerin bu borçları ödemesi imkansız. Bu teklifin kapsamı genişletilmeli ve çiftçilerin bütün borçları mutlaka kapsama alınmalı” ifadelerini kullandı.
“Bu Bütçe, Tarımla Kalkınmak İstemeyen, Vizyonsuz Bir Bütçedir”
Hazırlanan bütçe teklifinin, tarımla kalkınmak istemeyen vizyonsuz bir bütçe olduğunu belirten Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Tarım politikaları tarımı yönetmek değil, yönlendirmek üzerine kurulur. Uygulanan yanlış politikalar yüzünden çiftçi üretim planlaması yapamıyor, zarar ediyor ya da üretimden çekiliyor. Çünkü bu iktidar üretimi değil, ithalatı seviyor. Bu bütçede çiftçi ve üretici lehine en ufak bir adım atılmıyor. Aksine, “bir ülke tarımdan nasıl vazgeçirilir” sorusunun cevabı var bu bütçede. Bu iktidar, çiftçi üretmesin istiyor. Bu iktidar, ülkeyi açlığa sürüklüyor. Bu iktidar, ülkenin en lokomotif sektörünü göz göre göre bitiriyor” diye konuştu.
CHP’li Başevirgen “Çiftçi ve tarım bu bütçeyle mi kalkınacak?”