CHP’li Başevirgen, “Çiftçi Gübrede Destek Artışı Beklerken Adeta Şok Yaşadı.”

featured
service

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Üyesi Bekir Başevirgen, 2022 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programa göre,  çiftçiye 25,8 milyar lira destek ödeneceğini;  mazot, hayvancılık, fark ödemesi (prim), tarım sigortaları, tohum ve fidan kullanımı gibi ana desteklerde artış yapılırken en fazla zam gören gübrede destek artışı olmayacağını söyleyerek “ Çiftçi en büyük girdi maliyeti haline gelen gübrede destek artışı beklerken adeta şok yaşadı. Zaten yetersiz kalan tarımsal desteklemeler de alınan bu karar üretimin büyük ölçüde azalmasına neden olacak.” Dedi.

“Ülke Tarımında Dönüşü Olmayan Bir Yola Girilecek.”

CHP’li Başevirgen, “Tarımsal üretimde en büyük maliyet kalemlerinden biri olan gübreye zam üstüne zam yapılıyor. Çiftçilerimiz ortalama bir verim için taban gübresi, azotlu gübre ve ilave olarak üre kullanıyor. Bunların yanı sıra toprak dengeleyici ve bitki besleyici maddeler de kullanılmakta. Bu maddeler kullanılmadan yüksek bir verimden bahsetmek mümkün değil. Açıklanan gübre destekleri çiftçinin daha az gübre kullanmasına ve toprağını yeterinde besleyememesine neden olacak. Bu durum önümüzdeki yıl büyük verim kayıplarına ve rekolte düşüklüğüne yol açacak. Ülke tarımında dönüşü olmayan bir yola girilecek.” Dedi.

“Çiftçi Refahına Büyük Darbe Vuracak”

CHP’li Başevirgen, “Tarımsal üretimin olmazsa olmaz girdileri olan gübre ve mazottaki maliyet artışları hububat, bakliyat, zeytin, üzüm, incir, fındık gibi ürünlerdeki rekolteye ve zaten azalan çiftçi refahına büyük darbe indirecektir. Özellikle, Manisa’da Ülkemizin en önemli tarımsal ihraç ürünlerinden olan üzümün, 2022 yılında da yeterince desteklenmemesi telafisi mümkün olmayan zararlara yol açacaktır. dedi

“Bu Maliyetlerle Üretim Yapılamaz”

CHP’li Başevirgen, “Manisa şartlarında ortalama bir alanda, üzüm yetiştiriciliği yapan bir çiftçi, toprağına dekar başına 15 kg amonyum sülfat, 25 kg da DAP, 20 kg potasyum sülfat, 1 kg çinko sülfat, 10 kg üre kullanır. Yani dekar başına yaklaşık 500 lira gübre parası öder. Mazot gideri de dekar başına ortalama olarak 10 litredir ve bunun bugünkü fiyatlara göre maliyeti 83 liradır. Toplamda bir dekar üzüm bağı için çiftçinin cebinden 583 lira gübre ve mazot parası çıkmaktadır. Geçen yıl bir dekar alan için gübre maliyeti 200 lira, mazot maliyeti ise 63 lira civarındaydı. Maliyetlerdeki %80 civarındaki artışa karşılık 8 lira olan gübre desteğinde hiç artış yapılmaması üreticileri adeta şok etti. Mazot desteğinde ise 15 lira olan tutar %7’lik bir artışla yaklaşık 16 liraya çıkarıldı. Döviz kuruna bağlı olarak anlık değişir hale gelen gübre ve mazotta, 2022 yılında bu fiyatların nerelere çıkacağı tahmin bile edilemezken tahsis edilen bu desteklemeler yöre üreticisinin hiçbir derdine derman olmayacaktır.” Diye konuştu.

CHP’li Başevirgen, “Çiftçi Gübrede Destek Artışı Beklerken Adeta Şok Yaşadı.”