BUSİAD’lılar aydınlatmanın önemini konuştu

featured
service

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Enerji Uzmanlık Grubu,“Aydınlatma ve Enerji Verimliliği Teknolojileri” konulu çevrim içi etkinlik gerçekleştirdi.

BURSA (İGFA) – Moderatörlüğünü BUSİAD Enerji Uzmanlık Grup Üyesi Tolga Aktoprak’ın üstlendiği toplantıda konuşan İTÜ Enerji Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Aydınlatma Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sermin Onaygil, toplam elektrik enerji tüketiminde aydınlatmanın yüzde 20 payı olduğunu söyledi.

Aydınlatmanın temelinin ışık olduğunu ifade eden Prof. Dr. Onaylıgil, “Doğal ve yapay aydınlatma şekilleri var. Aydınlatma farklı disiplinleri barındıran bir bilim dalı. Sadece fizik ve elektrik değil sosyoloji ve psikoloji de aydınlatma için önemli” dedi.

Amaçlarının lamba söndürmek değil gerekli olan duruma göre uygun yöntemi belirlemek olduğunu ifade eden Onaylıgil, “Uygun ışık kaynağını seçeceğiz. Ona uygun armatürü belirleyeceğiz. Ayrıca bunları yaparken gelişi güzel değil tasarımla hareket edeceğiz. Ve tabi istenen zamanda istenen miktarda aydınlatma için otomasyonu da kullanacağız. Bunları yapacak olursak yüzde 80 tasarruf olur” dedi.

Akıllı aydınlatmaların da gündemde olduğunu ifade eden Prof. Dr. Onaylıgil, “Akıllı yol aydınlatmaları da artık giderek büyüyor. Adaptif yol aydınlatması gündemde ama çözüm bulunamadı henüz. Özellikle yüksek hızlı araç sürüşlerinde. Ayrıca, ışığın biyolojik değişimimize göre olması da gerekiyor” dedi.

Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş./Arge Direktörü Mehmet Koç ise genel aydınlatmada nelere dikkat ettiklerini dile getirdi. Oyak Renault Teknik ve Genel Hizmetler Müdürü Uğur Aras da şirketlerindeki aydınlatma uygBUSİAD'lılar aydınlatmanın önemini konuştu 1ulamaları hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirdi.

BUSİAD’lılar aydınlatmanın önemini konuştu